Best of...Προορισμοί

Γύθειο – Γη Θεών

6057{icon} {views}

 

Το Γύθειο μπορεί να βρίσκεται μιαν ανάσα μακριά από τη Μάνη αλλά  δεν έχει καμία σχέση με τα κύρια χαρακτηριστικά της μανιάτικης γης – πέτρα, πύργους και αγριάδα και για αυτό το αποκαλούν το “νησί τη Μάνης”.

 

 


Το Γύθειο κρατάει ένα δικό του ξεχωριστό και ιδιαίτερα πολύχρωμο χαρακτήρα που το κάνει να μοιάζει σαν μια κωμόπολη της Κάτω Ιταλίας εκεί όπου η πολυχρωμία στα κτίρια και το πλούσιο πράσινο έχουν τον κύριο λόγο στην εικόνα. Το Γύθειο όμως είναι Μάνη , Ελλάδα, είναι στα νότια της Λακωνίας και είναι γεμάτο εκπλήξεις! Αρκεί να έχεις όρεξη να το περπατήσεις, να το γευτείς και να κρατήσεις τις καλύτερες αναμνήσεις από μια τέτοια εξόρμηση.

 

dsc01399-1024x682

 

 

Το Γύθειο αποτελεί έδρα της  Λακωνικής Μάνης , είναι ιστορική κωμόπολη και λιμάνι που βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα, δυτικά του μυχού του Λακωνικού κόλπου. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιο και αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου και το δεύτερο της νότιας Πελοποννήσου, μετά την Καλαμάτα.

 


Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μικρού προβλήτα με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκονται ο πύργος Τζανετάκη, ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος (φάρος Κρανάης) και ο μικρός ναός Αγίου Πέτρου.

Αποτελεί έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης καθώς και έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης.

 

 

Ο Παυσανίας ως ετυμολογία του ονόματος παρουσιάζει στα «Λακωνικά» του την πεποίθηση των αρχαίων κατοίκων ότι σήμαινε «Γη των θεών», από την ομηρική λέξη τετράγυον «Γύον» (Γη) + θεός και αυτό από την παράδοση ότι κάποτε ο Ηρακλής και ο Απόλλων κατά το χτίσιμο της πόλης ήλθαν σε σύγκρουση εξ αιτίας του μαγικού τρίποδα του Μαντείου των Δελφών.
Επειδή όμως ο αγώνας δεν αναδείκνυε νικητή, τελικά κατόπιν της μεταξύ τους συνδιαλλαγής αντί Ηρακλείας ή Απολλωνίας ονόμασαν την πόλη «Γη θεών» με συνέπεια να τιμώνται και οι δύο στην πόλη αυτή.

 

 

Το Γύθειο απέχει μόνο 260 χιλιόμετρα από την Αθήνα και ο δρόμος δεν είναι καθόλου κουραστικός μιας και στο μεγαλύτερο τμήμα του (μέχρι και τη Σπάρτη) είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος. Οπότε μιλάμε για μια απόσταση περίπου 3,5 ωρών, ιδανικός προορισμός δηλαδή για ένα διήμερο και όχι μόνο! γιατί το Γύθειο δεν είναι ένα μέρος μόνο του, που τριγύρω δεν έχεις να δεις ή να κάνεις τίποτα άλλο. Αντίθετα, το Γύθειο είναι ένα μέρος που για να δεις τα βασικά γύρω του χρειάζεσαι άνετα μια εβδομάδα κι αυτό όχι για να εξερευνήσεις κάθε γωνιά αλλά για να δεις πέντε βασικά πράγματα της Λακωνικής Μάνης!!!

 

 

 

 

Στο νότιο άκρο της πόλης βρίσκεται το νησάκι Κρανάη, που συνδέεται με την αντικρινή στεριά με πέτρινο κρηπίδωμα κατασκευασμένο το 1898. Στο νησάκι δεσπόζει ο ιστορικός πύργος του Τζανήμπεη της οικογένειας Τζανετάκη – Γρηγοράκη, κτίσμα του 1829, που  φιλοξενεί το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης το οποίο εδώ και χρόνια  παραμένει κλειστό. Στην άκρη της νησίδας δεσπόζει ο πέτρινος οκταγωνικός πύργος του φάρου με ύψος 23 μέτρα, που καλωσορίζει εδώ και 150 χρόνια τα πλεούμενα που καταφτάνουν στο μικρό λιμάνι.

 

 

Σε αυτό το μικρό νησί σύμφωνα με την μυθολογία , πέρασε την πρώτη τους  νύχτα ο Πάρης με την Ελένη πριν φύγουν για την Τροία.
Έτσι και το ονόμασαν κρανάη από το κράνος του Πάρη που λέγεται ότι βρέθηκε στο νησί. 

 

 

 

 

Πολλά είναι και τα μαγαζιά της παραλιακής δίπλα στην θάλασσα, καφενεία  που σερβίρουν φρέσκο χταπόδι με ούζο, καφετέριες αλλά και εστιατόρια .

 

 

Η βόλτα στο λιμανάκι του Γυθείου το οποίο αποτελεί και το σημαντικότερο λιμάνι του λακωνικού κόλπου και τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά της Πελοποννήσου, επιβάλλεται.  Από την πλευρά του λιμανιού μπορείς να θαυμάσεις την κωμόπολη του Γυθείου δεμένη με μια γιρλάντα από βάρκες και καΐκια σε όλο της το μεγαλείο. Ή καμαρώσεις το Γύθειο μέρα ή το καμαρώσεις νύχτα, θα το θαυμάσεις όπως και να χει! κάθε ώρα βέβαια με τις δικές της ομορφιές. Δεν σου λέω τίποτα αν πετύχεις βέβαια και το ηλιοβασίλεμα…

 

 

 

Κι ύστερα το λιμάνι θα φέρει και μια εξαιρετική περαντζάδα στην προκυμαία με τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες. Αν είσαι φαν του ούζου και του καλού μεζέ δεν υπάρχει περίπτωση να μην σταθείς και να μην δοκιμάσεις κάτι από τις ταβέρνες που απλώνονται σε όλο το μήκος της προκυμαίας και θυμίζουν κυκλαδίτικο νησί.

 

 

 

 

 

Εν κατακλείδι; στο Γύθειο επιβάλλεται να πας! αλλά μην του ρίξεις μόνο μια ματιά και φύγεις. Μείνε λίγο παραπάνω, ζήσε το, μάθε κάτι από τα μυστικά του και τους θησαυρούς του! και τότε θα με θυμηθείς που σου λέω ότι από το μέρος αυτό θα κρατήσεις τις καλύτερες αναμνήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βίντεο με προορισμούς και όχι μόνο ΕΔΩ
Δείτε περισσότερους προορισμούς ΕΔΩ 

Επιμέλεια – Φωτογραφίες Alexandros Bougadis (Αλέξανδρος Μπουγάδης)
Δημοσιογράφος / Καλ. Φωτογράφος
Μέλος του Ομίλου UNESCO Τεχνών , Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
πληροφορίες και από karidotsouflo.gr

 

 

 

Φωτογράφηση & Βιντεοσκόπηση Γάμων, Βαπτίσεων , Αθλητικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων .
Φωτογράφηση & δημιουργία αισθητικών και δυναμικών πορτρέτων.
Alexandros Bougadis Photographer

 

 

 

 

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: