Διατροφή-Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική.

Μάης: η εποχή της φράουλας και των αρωμάτων της! Την τρως ωμή, την κάνεις γλυκά, σιρόπι αλλά και νόστιμη μυρωδάτη μαρμελάδα! Ορίστε λοιπόν η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για μαρμελάδα φράουλα με σίγουρη επιτυχία. Για τη μαρμελάδα χρειαζόμαστε (ενδεικτικά): 1 κιλό φράουλες 1/2 κιλό ζάχαρη Η ποσότητα της ζάχαρης είναι καθαρά θέμα προτιμήσεων. Η φράουλα όμως θέλει συγκρατημένη ζάχαρη γιατί σαν φρούτο είναι αρκετά γλυκό. Αν όμως στην ποσότητα 1 κιλό φρούτο προς μισό κιλό ζάχαρη σας φαίνεται άγλυκο το αποτέλεσμα, αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης. Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις φράουλες από το κοτσανάκι τους, τις κόβουμε στη μέση και περιχύνουμε με τη ζάχαρη. Δεν αφήνουμε τη ζάχαρη να βγάλει υγρά. Βάζουμε να βράσουν αμέσως σε χαμηλή φωτιά.  Αν θέλουμε αφού έχει σχεδόν βράσει,  λιώνουμε σε μπλέντερ αλλιώς αφήνουμε τη μαρμελάδα μας να έχει μέσα κομματάκια φρούτου. Είναι κι αυτό θέμα προτίμησης.  Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα (αν έχει δηλαδή πήξει) κάνουμε το πείραμα με το πιάτο ...
Διαβάστε περισσότερα
Η αυθεντική συνταγή για πολίτικο τσουρέκι, δια χειρός Στέλιου Παρλιάρου. Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος Φωτογραφίες: Άλκης Καλούδης Υλικά •40 γρ. νωπή µαγιά •190 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες + 40 γρ. επιπλέον, χλιαρό •2 αυγά, κατά προτίµηση βιολογικά + 1 επιπλέον, για επάλειψη •125 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερµοκρασία δωµατίου, κοµµένο σε κοµµάτια •680 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι •120 γρ. ζάχαρη •1 πρέζα αλάτι •8 γρ. µαχλέπι (περίπου 1 κουτ. γλυκού, όχι πολύ γεµάτο) •8 γρ. κρύσταλλοι µαστίχας (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού), κοπανισµένοι στο γουδί µε λίγη άχνη ζάχαρη, µέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη, ή τριµµένοι στο µούλτι, ή 5 - 6 σταγόνες µαστιχέλαιο •αµύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε.   Σε ένα µικρό µπολ βάζουµε τα 40 γρ. χλιαρό γάλα και διαλύουµε τη νωπή µαγιά µέσα σε αυτό.   Στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.   Προσθέτουµε τα δύο αυγά…   …το µείγµα της διαλυµένης ...
Διαβάστε περισσότερα
Υλικά για 20 κομμάτια 1 κιλό μπλε αλεύρι 2 φακελάκια ξηρή μαγιά 2 ποτήρια του νερού, χλιαρό νερό 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο Εκτέλεση Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε την μαγιά, λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το λάδι και ξαναζυμώνουμε για λίγο. Κάνουμε μια μπαλίτσα με την ζύμη, χαράζουμε έναν σταυρό στην επιφάνεια της, σκεπάζουμε την λεκάνη με ένα μάλλινο πανί και το βάζουμε σ’ ένα ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει, περίπου 1- 1 ½ ώρα. Όταν δούμε ότι δεν φαίνεται πλέον ο σταυρός, σημαίνει ότι είναι έτοιμο το ζυμάρι. Επίσης, μπορούμε να το διαπιστώσουμε πατώντας τον δείκτη μας μέσα στο ζυμάρι. Εάν δεν ξανανέβει το ζυμάρι σημαίνει ότι δεν έχει δυνατότητα να φουσκώσει άλλο, άρα είναι έτοιμο. Βάζουμε σ’ ένα πιατάκι λίγο λάδι, βρέχουμε εκεί τα δάκτυλα μας και κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος μιας μικρής ντομάτας. Αρχίζουμε να τραβάμε δεξιά – αριστερά (εξ'ου και το ...
Διαβάστε περισσότερα
Μια  συνταγή για τις γιορτές εύκολη και οικονομική. Κοτόπουλο με σάλτσα από πορτοκάλι. Θα Χρειαστούμε: 1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου , να είναι κομμένο σε μερίδες. 4 πορτοκάλια. 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί. Καστανή ζάχαρη. Προαιρετικά κουκουνάρι , καρύδι.  Αλάτι πιπέρι. Ξεφλουδίζετε προσεκτικά τα 3 πορτοκάλια ώστε να βγει η φλούδα με λιγότερο άσπρο και τα στύβεται όπου κρατάτε τον χυμό , το 1 πορτοκάλι το κόβεται σε ροδέλες το καραμελώνεται με καστανή ζάχαρη και το κρατάτε για το τέλος. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλα αρκετά καλά , έπειτα σβήνεται με το λευκό κρασί και μετά προσθέτεται τον χυμό από τα πορτοκάλια. Αλατοπιπερώνεται και το αφήνεται να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρεται ζεστό  προσθέτοντας τις καραμελωμένες ροδέλες από το πορτοκάλι αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο κουκουνάρι ή καρύδι.  ...
Διαβάστε περισσότερα
Τα παραδοσιακά γλυκά ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε. Στην Ελλάδα τα πιο διαδεδομένα είναι οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, η βασιλόπιτα, το χριστόψωμο, οι δίπλες και τα ξεροτήγανα. Αυτά σχετίζονται με έθιμα όπως για παράδειγμα η βασιλόπιτα περιέχει ένα «φλουρί», που σύμφωνα με την παράδοση, θα φέρει καλή τύχη στο άτομο που θα το βρει όταν την κόψουν. Επίσης, το χριστόψωμο στην Πελοπόννησο, το φτιάχνουν οι νοικοκυρές τα Χριστούγεννα και το κυλούν πάνω στο τραπέζι. Αν πέσει από την ανάποδη μεριά του, η χρονιά θα πάει άσχημα ενώ αν πέσει από την καλή, θα πάει καλά και η χρονιά. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και χριστόψωμο δίνουν κάθε χρόνο μια ευχάριστη  γεύση στις γιορτές.  Βασιλόπιτα Η βασιλόπιτα από γιορταστικό ψωμί και τον "μελίπηκτο" των αρχαίων Ελλήνων, που ήταν προσφορά στους θεούς, στα πνεύματα και στους νεκρούς για να εξασφαλίσουν υγεία, δύναμη και καλή τύχη, έγινε γλύκισμα για τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πάντα με το φλουρί για τον τυχερό της χρονιάς, που ...
Διαβάστε περισσότερα
Τα πιο θρεπτικά συστατικά των δημητριακών βρίσκονται στις φύτρες τους πριν αυτά μεγαλώσουν και έχουν πολύ σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Φύτρες από φακές, ρεβύθια, φασόλια κλπ βοηθούν σημαντικά στην κυτταρική ανανέωση. Οι πρωτεΐνες παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για πετυχημένη διατροφή που θα εξασφαλίζει υγεία, ομορφιά και φρεσκάδα. Ο οργανισμός χρειάζεται την πρωτεΐνη για να έχει ενέργεια. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, τη γαλοπούλα, ακόμα και τα όστρακα και τα θαλασσινά. Οι υδατάνθρακες, όπως το άμυλο και η ζάχαρη αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας. Εσείς αν θέλετε παράλληλα να διατηρήσετε μία καλλίγραμμη σθλουέτα, προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι τα φρούτα με τη φλούδα (αν τρώτε τη φλούδα πάρτε βιολογικά), τα φασόλια, τα όσπρια αλλά και η βρώμη. Τα κατεργασμένα γεύματα, σνακ, αναψυκτικά, ζυμαρικά προκαλούν θρόμμβωση, κυτταρίτιδα και αποτελούν δύσκολες ενώσεις για το μεταβλισμό μας εφόσον περιέχουν λίπος. Από την άλλη θαλασσινά όπως ο  σολομός, οι σαρδέλες, οι αντσούγιες αλλά και οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ...
Διαβάστε περισσότερα
Loading...
Κοινοποίηση: