Ο μεγαλύτερος πλάτανος στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει ηλικία 2400 έτη

Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος έχει ηλικία 2400 χρόνια και περίμετρο 24 μέτρα ενώ ο κορμός του χρειάζεται 10 άτομα για να τον αγκαλιάσουν. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως για κάθε ένα μέτρο υπολογίζονται και 100 χρόνια ζωής του πλάτανου. Φυσικά ένα τέτοιο  δέντρο είναι ογκώδες και έχει μεγάλα κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά.

 

 

Ένα τόσο μεγάλο δέντρο και όταν βρίσκεται σε κέντρο πλατείας και ολόκληρου χωριού είναι φυσικό να έχει γίνει μάρτυρας πολλών ιστορικών γεγονότων καθώς επίσης και σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων του χωριού.

Υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε πολλά καλοκαίρια στη σκιά του δέντρου στη δεκαετία 1910 – 1920 γιατί ο πλάτανος αυτός βρίσκεται στο χωριό από όπου καταγόταν η σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη, Γαλάτεια Αλεξίου. 
Στην ίδια πλατεία βρίσκονται 2 πηγές που τρέχουν γάργαρο νερό όλο τον χρόνο και 3 πλάτανοι που όλοι μετράνε πολλά χρόνια στους κορμούς του. Όμως ο πιο μεγάλος, ο λεγόμενος γεροπλάτανος είναι και ο γηραιότερος και δικαίως θεωρείται ο μεγαλοπρεπέστερος της Κρήτης.

Ο γεροπλάτανος αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και βρίσκεται στο Κράσι Μαλλίων της Κρήτης. Το 2011 ανακηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο με προεδρικό διάταγμα. 

 

Συνεχή  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

Κοινοποίηση: