Λακωνία

Θολωτός τάφος Βαφειού. Ένα ακόμα μνημείο στην εγκατάλειψη.

2155{icon} {views}
Τι είναι ο θολωτός τάφος Βαφειού σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
“Ο θολωτός τάφος του Βαφειού ανεσκάφη από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα , το έτος 1889. Χρονολογείται στην πρώιμη μυκηναϊκή εποχή (1500 π.Χ. περίπου ) .

Ο τάφος ήταν συλημένος αλλά περιείχε ένα στενόμακρο λάκκο , μέσα στον οποίο βρέθηκαν σπουδαία ταφικά ευρήματα ( κτερίσματα ) : όπλα , σφραγιδόλιθοι , τα δύο περίφημα χρυσά κύπελλα με σκηνές κυνηγιού ταύρου κλπ . Η ταφή αποδόθηκε στο λεγόμενο Πρίγκηπα του Βαφειού , ο οποίος είχε θησαυρίσει αντικείμενα πολυτελείας , εισηγμένα , με ανταλλαγή το περίφημο μάρμαρο της περιοχής , γνωστό ως Lapis Lacedaemonius .
Η κατάσταση διατήρησής του είναι μέτρια .”

Στο τέλος του κειμένου το ίδιο το Υπουργείο μας λέει ότι η διατήρηση είναι μέτρια.

Εμείς όμως άλλα είδαμε, η κατάσταση δεν είναι μέτρια αλλά πολύ χειρότερη : Καλή σήμανση για το πως θα πας δεν υπάρχει , ενημερωτικές πινακίδες δεν υπάρχουν αλλά αυτά θα πείτε είναι λεπτομέρειες . Να περάσουμε στο κυρίος θέμα, ένα σημαντικό μνημείο το όποιο εδώ βρέθηκαν 2 χρυσά κύπελλα και βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και ΟΧΙ Σπάρτης, ένα μνημείο που είναι περιφραγμένο μέσα στα χωράφια χωρίς να υπάρχει φύλαξη και η μοναδική είσοδος κλεισμένη με λουκέτο. Μπορείς να το δεις αλλά όχι και να μπεις μέσα εκτός αν σηκώσεις το σύρμα και περάσεις από κάτω.

Η κατάσταση του χάλια με σαπισμένες σανίδες για στήριγμα του τείχους καθώς και πολλά χορτάρια κάλυπταν το μνημείο.

Εμείς απλά αναρωτιόμαστε , γιατί κάποια σημαντικά μνημεία που θα μπορούσαν να προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες είναι σε άθλια κατάσταση και κανείς δεν κάνει κάτι γι αυτό.

Η Λακωνία έχεις άπειρα μνημεία και θα μπορούσε να έχει Τουρισμό για να τα θαυμάσουν όλο το χρόνο αλλά δυστυχώς μένει στην αφάνεια και ουδείς λόγος γίνεται για τους θησαυρούς της Λακωνίας. Αντιθέτως σε άλλους νομούς που έχουν τα ελάχιστα μνημεία τα διατηρούν και τα  επισκέπτονται αρκετοί .

Ως πότε η Λακωνία θα μένει πάντα τελευταία σε όλα.

φωτογραφίες Αλέξανδρος Μπουγάδης

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: