Λακωνία

«Πρότυπο έργο» της Περιφέρειας Πελοποννήσου το Άλσος Γουδέ.

1064{icon} {views}

Η Επιτροπή Περιφερειών Ευρώπης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέδειξαν ως «πρότυπο έργο» της Περιφέρειας Πελοποννήσου το Άλσος «Αθανάσιος Παναγιώτου Γουδές».

 

 

Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή Περιφερειών Ευρώπης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Σπάρτης συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 31 Μαΐου ολοήμερες εκδηλώσεις στο Άλσος, με κορύφωση των εκδηλώσεων την 20:00.

Το έργο αυτό δεν θα είχε την σημερινή του κατάληξη εάν ο αείμνηστος δωρητής Νικόλαος Γουδές δεν είχε δωρίσει στον Δήμο το ακίνητό του και οι τότε εκπρόσωποί του Ιωάννης Γούτος και ο αείμνηστος Αθανάσιος Γουδές δεν είχαν συνεργαστεί για την επέκταση του χρόνου ολοκλήρωσης της δωρεάς για τέσσερα ακόμη χρόνια.

Είναι βέβαιο ότι το θαυμάσιο αυτό αποτέλεσμα δεν θα υπήρχε εάν η μελέτη δεν είχε εκπονηθεί από τη συμπατριώτισσά μας αρχιτέκτονα Βενετία Σταυροπιερράκου.

Όλοι οι ανάδοχοι (κατασκευαστές και προμηθευτές) κατά τη διάρκεια των εργασιών, είχαν εντυπωσιαστεί  από τη λεπτομερή και εξαιρετική μελέτη.

Την ευχαριστώ για άλλη μια φορά για αυτό που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποιήσαμε.

Το έργο αξιοποίησης της δωρεάς Ν. Γουδέ, αφού εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων και στον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Μάρτιο του 2012 και οι εργασίες κατασκευής του ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2013.

Με την ολοκλήρωσή του έργου, δημιουργήθηκε για τους δημότες αλλά και για τους επισκέπτες  της πόλης, ένας χώρος ήπιων δραστηριοτήτων – αθλητικών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών-, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι εμφανές στον επισκέπτη του Πάρκου, ότι το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν ενταχθεί ομαλά στο φυσικό περιβάλλον, αφήνοντας το πράσινο να κυριαρχεί. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι της μελέτης του έργου, επέβαλλαν τη χρήση ήπιων τεχνολογιών, εναρμονισμένων με την αισθητική και τις ανάγκες του χώρου. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των ρύπων ήταν ζητούμενα του έργου, αντίστοιχης μάλιστα βαρύτητας με την συνολική αισθητική και λειτουργική αντιμετώπιση του Πάρκου.

  

Δίκτυο μονοπατιών για πεζοπόρους, δρομείς και ποδηλάτες, τεχνητή λίμνη με σιντριβάνια που μετατρέπεται σε “θεατράκι”, πιστοποιημένες παιδικές χαρές για μικρά και μεγάλα παιδιά και υπερσύγχρονο υπαίθριο γυμναστήριο για τους γονείς τους,  πίστα skate για τους λάτρεις του αθλήματος, μαρμάρινες υποδομές για σκάκι και επιτραπέζια αντισφαίριση, αλλά και εκτεταμένοι χώροι πρασίνου, αποτελούν μέρος των υποδομών που είναι διαθέσιμες  στους επισκέπτες του Πάρκου Γουδέ.

Θεωρούμε ότι με την κατασκευή του Πάρκου, επιτελέστηκαν στο έπακρο τόσο η επιθυμία του δωρητή, όσο και ο στόχος του Δήμου, που ήταν η διάθεση στους πολίτες ενός χώρου άθλησης και ψυχαγωγίας, αναψυχής και παιχνιδιού, που συμβάλλει στην ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού της πόλης μας, προάγοντας την επικοινωνία και την κοινωνική συναναστροφή των πολιτών, σε μια οργανωμένη περιοχή ελεύθερης χρήσης.   

Υπηρεσιακά στελέχη που εργάστηκαν άοκνα για την κατασκευή του έργου και στους οποίους οφείλονται ευχαριστίες για την καθοριστική και πέραν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, συμβολή, στην υλοποίηση του Πάρκου Γουδέ είναι:

Από τη διευθύνουσα το έργο Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης:

  • Μπεζεριάνος Νικόλαος (Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας)
  • Βερούτης Θεόδωρος (Γενικός επιβλέπων, πλην εργασιών Η/Μ και Πρασίνου)
  • Βαρζακάκος Κωνσταντίνος (επιβλέπων των Ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών)
  • Αναστασιάδης Μιχάλης (επιβλέπων των εργασιών Πρασίνου)
  • Νικολέτος Σταύρος (επιβλέπων των εργασιών Πρασίνου)
  • Πατσιλίβας Σπύρος («επιβλέπων» προμήθειας οργάνων και εξοπλισμού)

Από την ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

Οι Λάκωνες εργαζόμενοι στη Διαχειριστική Αρχή

  • Σπυριδάκος Γιάννης (υπεύθυνος του έργου και καθημερινός αρωγό μας στην υλοποίηση του έργου)
  • Κούτρης Παναγιώτης (αρωγός στις διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης του έργου)
  • Ντουβή Κατερίνα (αρωγός στις διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης του έργου)

Από την (τότε) Ε΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

  • Σουχλέρης Λεωνίδας και
  • Καλομοίρη Ουρανία,

για την εξαίρετη συνεργασία, κατά την κατασκευή του έργου και κατά την ανασκαφή που έγινε, σε χώρους του Πάρκου.

Καθώς και ο ανάδοχος του έργου κ. Μενέλαος Ζώης.

 

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: