Art & Design

Χρήσιμες συμβουλές για τον στολισμό των Χριστουγέννων οικολογικά

423{icon} {views}

                  

                  Καλές και … προπάντων οικολογικές γιορτές!

Τα Χριστούγεννα  και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν! Οι εορταστικές ετοιμασίες μπαίνουν σιγά, σιγά στο πρόγραμμα και καλό είναι φέτος να αλλάξουμε συνήθειες και να τα οργανώσουμε όλα με οικολογική συνείδηση!

Είναι γνωστό πως κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια των γιορτών, παράγονται τόνοι από πρόσθετα απορρίμματα που προέρχονται από τις συσκευασίες φαγητών, ποτών και δώρων, αλλά και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Από αυτά τα εορταστικά απορρίμματα, δυστυχώς, ελάχιστα θα ανακυκλωθούν, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. Γι’ αυτό σας καλούμε να γιορτάσουμε πράσινα Χριστούγεννα και πράσινη Πρωτοχρονιά, υιοθετώντας μικρές, αλλά σημαντικές, συμβουλές κι έξυπνες, οικολογικές ιδέες, μεταδίδοντας το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος και σε άλλους.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τι να επιλέξουμε για να στολίσουμε το σπίτι μας; Ψεύτικο ή αληθινό; Τα ψεύτικα δέντρα, εν τέλει, δεν  συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, γιατί για να κατασκευαστεί ένα συνθετικό δέντρο, καταναλώνεται ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αποτελείται από PVC που είναι μη βιοδιασπώμενο υλικό, ενώ παράλληλα τα περισσότερα από αυτά εισάγονται από μακρινές χώρες και για τη μεταφορά τους απαιτείται κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καυσίμων. Εάν έχουμε  ήδη ψεύτικο δέντρο, πρέπει να το επαναχρησιμοποιούμε για πολλά χρόνια, περίπου 2 δεκαετίες, προτού να φτάσει στον κάδο ανακύκλωσης, ώστε η χρήση του να μη θεωρηθεί βλαπτική για το περιβάλλον.

Τα φυσικά δέντρα, αντιθέτως, έχουν οικολογικά πλεονεκτήματα παρά την επικρατούσα άποψη. Παράγονται κατ’αρχήν σε ειδικές μονάδες καλλιέργειας αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό, επομένως δεν τα στερούμε από το φυσικό περιβάλλον. Κατά την διάρκεια της ανάπτυξής τους στα φυτώρια δημιουργούν ένα μικρό δάσος που απορροφά τόνους διοξειδίου του άνθρακα, εκλύει οξυγόνο στο περιβάλλον, λειτουργεί ως οικοσύστημα για διάφορα πουλιά και ζώα κι επίσης βοηθά και την τοπική οικονομία της περιοχής. Όταν κλείσει τον κύκλο του μπορεί ως απόλυτα βιοδιασπώμενο υλικό να αφομοιωθεί στο περιβάλλον.  Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα ψεύτικα δέντρα και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τα φυσικά που «θυσιάζονται» κάθε χρόνο για αυτό το σκοπό, μια λύση είναι να αγοράσουμε ένα αληθινό έλατο με ρίζες μέσα σε γλάστρα, ώστε να μπορέσουμε να το μεταφυτεύσουμε στον κήπο του σπιτιού μας και να το στολίζουμε εκεί κάθε χρόνο.

Μια άλλη λύση, που θα μας βγάλει τελείως από το δίλημμα «ψεύτικο ή αληθινό» είναι να στολίσουμε ένα παραδοσιακό καραβάκι, όπως συνηθιζόταν τα παλιά χρόνια και να ταξιδέψουμε με μια νότα νοσταλγίας στο παρελθόν.

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Κατά τη διάρκεια των γιορτών, τα σπίτια λάμπουν στην κυριολεξία! Πολύχρωμα λαμπάκια στολίζουν το δέντρο στο σαλόνι, ενώ πολλά από αυτά αναβοσβήνουν στα μπαλκόνια και τις αυλές των σπιτιών.

Αυτές τις γιορτές ας αποφύγουμε τα λαμπάκια πυρακτώσεως και ας «φωτίσουμε» το δέντρο και το σπίτι με ηλιακά λαμπάκια τύπου Led. Αυτά λειτουργούν και με ηλιακό πάνελ, το οποίο πρέπει να το τοποθετήσουμε  κατάλληλα στον ήλιο και με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Είναι πιο ασφαλή και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά λαμπάκια, έστω και αν είναι ακριβότερα από εκείνα. Η διαφορά θα φανεί στο λογαριασμό!

Αν επιμείνουμε στη χρήση συμβατικών  αποφεύγουμε τη έντονη και συνεχή φωταγώγηση του σπιτιού και ανάβουμε τα φωτάκια μόνον όταν είναι απαραίτητο. Καλό είναι να τα σβήνουμε όταν λείπουμε από το σπίτι ή το βράδυ πριν κοιμηθούμε, γιατί έτσι  εξασφαλίζουμε εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Κάθε χρόνο, πολύ πριν μπει ο Δεκέμβρης, τα καταστήματα γεμίζουν με υπέροχα στολίδια, που περιμένουν στα ράφια να μας μαγέψουν και να τα αγοράσουμε για να στολίσουν το δέντρο και το σπίτι μας. Σχεδόν κάθε χρόνο, τουλάχιστον ένα καινούριο στολίδι κάνει την εμφάνισή του στο σπίτι, «εξορίζοντας» κάποιο παλιότερο ή παίρνοντας θέση δίπλα του. Αν, όμως, αυτή τη χρονιά υποσχεθήκατε στον εαυτό σας να μην αγοράσετε καινούρια στολίδια, σας προτείνουμε να φτιάξετε δικά σας! Βάλτε τη φαντασία σας να «δουλέψει» και δημιουργήστε τα δικά σας πρωτότυπα και μοναδικά χειροποίητα στολίδια.

Χρησιμοποιήστε για το σκοπό αυτό υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι σας (π.χ. πολύχρωμες κορδέλες, πούλιες, χάντρες, κουμπιά, παλιές κάλτσες και υφάσματα, ευχετήριες κάρτες, αλλά και ξηροί καρποί, ξυλάκια κανέλας, κουκουνάρια και άλλα φυσικά υλικά) για να φτιάξετε όσα στολίδια θέλετε. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και τα παιδιά να κατανοήσουν, ότι τίποτα δεν πετιέται και κάθε παλιό αντικείμενο ή υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο με οποιοδήποτε τρόπο και φυσικά με… δημιουργικότητα και φαντασία.

     

Τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα δώρα

«Τι δώρα θα κάνω φέτος;».

Το ίδιο ερώτημα, κάθε χρόνο, περιμένει απαντήσεις τόσες όσοι θα είναι και οι παραλήπτες των δώρων. Τα καταστήματα γεμίζουν με χριστουγεννιάτικα αντικείμενα, γιορτινές κολεξιόν ρούχων και λαμπερές σειρές καλλυντικών, κοσμήματα και αξεσουάρ, προσφορές σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, παιχνίδια αλλά και υπέροχα λογοτεχνικά βιβλία.Φέτος, όμως, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε με «πράσινο» τρόπο και να επιλέξουμε δώρα με οικολογική αξία.

Αγοράστε στα παιδιά βιβλία, επιτραπέζια και ηλεκτρονικά  παιχνίδια που να σχετίζονται με το περιβάλλον, για να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο των ζώων και των φυτών, αλλά και την αξία της προστασίας της φύσης. Αν το δώρο που θα επιλέξετε έχει μπαταρίες, προτιμήστε να είναι επαναφορτιζόμενες. Και φυσικά φροντίστε να μην πετάξουν τα περσινά παιχνίδια μόνο και μόνο επειδή φέτος ο Άγιος Βασίλης θα τους φέρει καινούρια!

Μια ωραία ιδέα, ακόμα, είναι να φτιάξουν τα παιδιά τις δικές τους κατασκευές και χειροτεχνίες, για να τις χαρίσουν στον παππού και τη γιαγιά, που σίγουρα για εκείνους θα έχουν μεγάλη αξία.

Υπάρχουν, επίσης, πολλά δώρα με οικολογική αξία για να προσφέρετε σε όλους, χωρίς περιττή συσκευασία η οποία θα καταλήξει αμέσως στα σκουπίδια: π.χ. ένα ποδήλατο στο παιδί σας, ένα φυτό στη φίλη ή στο φίλο για να στολίσει το μπαλκόνι του σπιτιού,  εισιτήρια για συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις κλπ . Με αυτούς ή και άλλους τρόπους θα καταφέρετε να περάσετε το μήνυμα της οικολογίας στα παιδιά σας, στους φίλους και στους συγγενείς σας!

Οι ηλεκτρονικές ευχές

Ο πιο εύκολος, οικονομικός, σύγχρονος και οικολογικός τρόπος να στείλετε  τις ευχές σας είναι μέσω του διαδικτύου ή μέ τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να χρησιμοποιηθεί καθόλου χαρτί. Γι’ αυτούς που δεν χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα και οι παραδοσιακές κάρτες παραμένουν ένα σημαντικό κομμάτι του χριστουγεννιάτικου πνεύματος, τότε να τις αγοράσετε από κάποια οικολογική ή φιλανθρωπική οργάνωση, για να ενισχύσετε παράλληλα τη δράση τους. Όσοι δεχτούν ευχετήριες κάρτες από συνεργάτες, φίλους και γνωστούς, καλό θα είναι αυτές να μην καταλήξουν στον κάδο των αχρήστων. Με μια τρυπούλα στην κορυφή τους και μια πολύχρωμη κορδελίτσα μπορούν να γίνουν πρωτότυπα και γεμάτα ευχές στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Το γιορτινό τραπέζι  

Οι προετοιμασίες των γιορτών δεν αφορούν μόνο τη διακόσμηση του σπιτιού και την ανταλλαγή των δώρων, αλλά πολύ σύντομα θα βρεθούμε με τους αγαπημένους μας φίλους και συγγενείς να τρώμε στο ίδιο τραπέζι, ανταλλάσσοντας ευχές και περνώντας μαζί τους  ευχάριστες στιγμές.

Προετοιμάζοντας, λοιπόν, το γιορτινό σας μενού, μπορείτε να δείτε ότι χρησιμοποιώντας αγνά και βιολογικά υλικά θα είστε σε θέση να φτιάξετε υπέροχα γευστικά εδέσματα, δίνοντας στο γεύμα σας οικολογικό και υγιεινό χαρακτήρα.

Τα παιδιά μπορείτε  να τα ονομάσετε βοηθούς σας στην κουζίνα και να φτιάξετε μαζί τις γλυκές, χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, που θα βάλετε σε πιατέλες και θα δωρίσετε στους φίλους και τους συγγενείς σας, ώστε να αποκτήσουν την σπουδαία εμπειρία του σπιτικού φαγητού που τείνει στις μέρες μας να εξαφανιστεί.

Η οικολογική μας ευαισθησία πρέπει να συνεχιστεί  στο στρώσιμο και το στολισμό του τραπεζιού, όπου καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε υφασμάτινες πετσέτες και όχι χαρτοπετσέτες και φυσικά να αποφύγουμε τα σερβίτσια μιας χρήσης, που μας γλίτωνουν μεν από το χρονοβόρο πλύσιμο, αλλά καταλήγουν στον κάδο απορριμάτων, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Και μην ξεχνάτε! Το φαγητό που περισσεύει, δεν το πετάμε στα σκουπίδια. Τις περισσότερες φορές μένουν άθικτες ποσότητες φαγητού, που μπορούμε να το καταναλώσουμε την επόμενη μέρα. Μπορούμε, επίσης, να το δώσουμε σε κάποιον άπορο συνανθρωπό μας  ή σε έσχατη λύση να ταΐσουμε τα αδέσποτα της γειτονιάς. Και επειδή τις ημέρες αυτές το σπίτι θα γεμίσει με πολλά γλυκά μπορείτε να δωρίσετε κάποιες ποσότητες σε φιλανθρωπικούς συλλόγους και να δώσετε έτσι λίγη χαρά σε μικρούς ή μεγάλους που το έχουν ανάγκη.

Και μην ξεχνάτε να στηρίζετε την τοπική μας οικονομία, κάνοντας τα αναγκαία ψώνια από τα καταστήματα της περιοχής μας.

Καλά  και οικολογικά Χριστούγεννα, Χαρούμενη Πρωτοχρονιά  σε όλους λοιπόν!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ                                             

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ                                                      

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΟΣ

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: