Νέα Περιφέρειας Πελοποννήσου

 Άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα αιτήματα των Δήμων για την καταπολέμηση των κουνουπιών

377{icon} {views}

 

Υλοποίηση δράσεων καταπολέμησης κουνουπιών στο φυσικό, περιαστικό και αστικό σύστημα στην ΠΕ Μεσσηνίας και δράσεις επιτήρησης του Ιού του Δυτικού Νείλου στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης κουνουπιών στη Περιφέρεια Πελοποννήσου . Στα πλαίσια του    Προγράμματος “Υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές (κουνούπια, σκνίπες, φλεβοτόμοι), ανάπτυξη μηχανισμού ταχείας αντίδρασης και καταπολέμησης εντόμων διαβιβαστών στη Περιφέρεια Πελοποννήσου και δημιουργία δομής ελέγχου, επιτήρησης και επαγρύπνησης των νόσων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές”, από νωρίς την άνοιξη (αρχές Μαρτίου), πραγματοποιούνται  κατάλληλες δράσεις καταπολέμησης-ελέγχου κουνουπιών, στο φυσικό-αγροτικό, περιαστικό, σύστημα σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες .

Ειδικότερα για την  ΠΕ Μεσσηνίας από νωρίς την άνοιξη πραγματοποιείται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών  με έμφαση στον υδροβιότοπο της Γιάλοβας του Δήμου Πύλου Νέστορος ,του κάμπου Δήμου Μεσσήνης και Καλαμάτας καθώς και στο  περιαστικο και αγροτικό όλων των Δήμων της ΠΕ Μεσσηνίας . Επιπροσθέτως λόγω καθυστερήσεων των διοικητικών διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος στον αστικό ιστό από τους Δήμους της ΠΕ  Μεσσηνίας που έχει αναλάβει η αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ ΟΤΑ, δεχόμενοι τα αιτήματα των κ. Δημάρχων των οικείων Δήμων προς συνδρομή των υπηρεσιών μας και αντιλαμβανόμενοι την καθυστέρηση του απαραίτητου διαγωνισμού, επεμβαίνουμε και στο αστικό χώρο των Δήμων  της ΠΕ Μεσσηνίας και σε κάθε περίπτωση παραμένουμε αρωγοί έως του χρόνου της δυνατότητας υλοποιήσεως αυτοτελούς προγράμματος των Δήμων .

Στο πλαίσιο του έργου, στο οποίο συμμετέχουν καθημερινά  συνεργεία υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων, ελέγχονται συστηματικά:

  • 25.000 στρέμματα φυσικού αγροτικού συστήματος (8000 στρέμματα στην ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Εστίες στο περιαστικό σύστημα 665 οικισμών(250 οικισμοί στην ΠΕ Μεσσηνίας)
  • 1083 χιλιόμετρα ρεμάτων και καναλιών  (330 χιλιόμετρα στην ΠΕ Μεσσηνίας)
  • 2350 εστίες εντός των πόλεων και των οικισμών στην ΠΕ Μεσσηνίας

(Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις  εστίες περιλαμβάνονται: φρεάτια/δίκτυα όμβριων υδάτων, καναλέτα, αστικές διαδρομές ανοικτών ρεμάτων, στραγγιστικές τάφροι, θέσεις Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων, λιμνάζοντα νερά και άλλες μικρές εστίες στάσιμων υδάτων εντός οικισμών).

Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη εφαρμογής του προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι η πρόβλεψη δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) στο αστικό σύστημα οικισμών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου το πρόγραμμα να δύναται να ανταποκριθεί στον πρωταρχικό στόχο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, αλλά και σε αιτήματα βοήθειας από τους Δήμους.

Στα πλαίσια του ανωτέρω, κατόπιν σχετικού αιτήματος, συνδράμουμε το Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων με στοχευμένες ενέργειες  και εντομολογική επιτήρηση.

Η  Περιφέρεια   Πελοποννήσου βρίσκεται  σε στενή συνεργασία με όλους  του αρμόδιους φορείς και συνεχίζει  υπεύθυνα και εντατικά το πρόγραμμα πρόληψης  και αντιμετώπισης των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές με κυρίαρχο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα  υπενθυμίζουμε    ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αμελούν όλοι οι πολίτες τα μέτρα , που πρέπει να λαμβάνουν οι ίδιοι για την  πρόληψη και προστασία τους από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, όπως οι ψεκασμοί των ιδιωτικών χώρων , οι σίτες , η μη ύπαρξη στάσιμων νερών,  τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα και η αποφυγή έκθεσης τις ώρες του δειλινού.

 

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

Spartavoice.gr Ο καλύτερος τρόπος προβολής της επιχείρηση σας με το χαμηλότερο κόστος το μήνα.
Επικοινωνία

 

You may also like

Κοινοποίηση: