Νέα καιρικών φαινομένων.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού με κατά τόπους Ισχυρά Φαινόμενα.

335{icon} {views}

Καλησπέρα σε όλους , ακολουθεί ανάλυση από των Κωνσταντίνο Σμπυράκο 

Οργανωμένο σύστημα από την Βόρειο Ανατολική Σικελία ήδη αυτή τη στιγμή επηρεάζει την Δυτική και Βόρειο Δυτική Ελλάδα με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες με συνοδεία ισχυρών Νότιων Νοτιο Δυτικών Ανέμων. Παράλληλα, σημειώνονται στις Περιοχές όπως Παράκτια του Νομού Ηλείας, Κεφαλληνίας, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Ηπείρου έντονες Ηλεκτρικές Εκκενώσεις.

Μέχρι και το Απόγευμα με αργά Απογευματινές με Βραδινές ώρες τα φαινόμενα δείχνουν να εξασθενούν σε σημαντικό βαθμό και θα Επικρατήσει αυξημένη Συννεφιά με στροφή των Ανέμων όμως σε Δυτικούς Βόρειο Δυτικούς.

Τώρα, Η Στροφή αυτή των Ανέμων σηματοδοτεί την έλευση ενός νέου ψυχρού μετώπου όπου αυτή την φορά θα μεταφέρει πιο ψυχρές αέριες μάζες και στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και συγκεκριμένα στα 500 mbar δηλαδή την Μέση τροποσφαιρα να δημιουργεί μια ατμοσφαιρική διαταραχη σύντομης μεν διάρκειας αλλά επικίνδυνης δε μορφής.

Έτσι, πιο αναλυτικά σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία προσοχή ήδη από τις πρωινές με προ μεσημβρινές ώρες θα πρέπει να δείξουν οι εξής Περιοχές : Δυτική Πελοπόννησος ( Ηλεία, Μεσσηνία, Αχαΐα) Ιόνιο Πέλαγος ( Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Λευκάδα), Βόρειο Δυτική Ελλάδα ( Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Αγρίνιο, Αχαΐας, Ηπείρου ειδικά εκεί μεγάλη προσοχή), Ανατολικής Και Κεντρικής Πελοποννήσου ( Λακωνίας, Αρκαδίας και Αργολίδας)
Σε αυτές κυρίως τις περιοχές θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα με συνοδεία ισχυρών Βόρειο Δυτικών Ανέμων.

Τώρα, πολλοί παράγοντες συγκλίνουν στην εμφάνιση των εξής φαινομένων. Κυρίως, στις παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, Δυτικής Πελοποννήσου, Βόρειο Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Πελάγους. Τα φαινόμενα αυτά είναι η εμφάνιση Υδροστρόβιλλων Ανεμοστρόβιλων και Ισχυρών κατά τόπους Χαλαζοπτώσεων.

( Με λίγα λόγια, με την παράλληλη έλευση του Ψυχρού Μετώπου και συνάντηση Θερμού με μετατροπή ψυχρού δημιουργούνται έντονα ανοδικά Ρεύματα, δηλαδή παρατηρούνται και ενισχύονται σε πρώτο στάδιο οι Δείκτες Αστάθειας Cape και συγκεκριμένα για τις περιοχές αυτές στα 2500 έως και 3000 τοπικά με Lifted Index με – 6 και τοπικά – 8. Επειτα, έχουμε ενίσχυση της Διάτμησης του Ανέμου από την μετατροπή θερμού Έδαφος σε Ψυχρού. Όμως, για να επαληθευτούν όλα αυτά και να δημιουργηθούν έντονες καταιγίδες χρειάζεται και η ανάλογη υγρασία κυρίως στο στρώμα της ατμόσφαιρας 700 και 850 mbar και συγκεκριμένα η υγρασία στο 70 με 80 % και άνω. Όταν όλα αυτά συνυπάρχουν τότε η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά εκρηκτική και μπορούν να εκδηλωθούν έντονα κατά τόπους φαινόμενα με συνοδεία ισχυρών ανέμων εκδήλωση έντονων Ηλεκτρικών εκκενώσεων και βέβαια εμφάνιση Υδροστρόβιλλων, Ανεμοστρόβιλων και ισχυρών Χαλαζοπτώσεων. )

Έτσι όλοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να συνυπάρχουν και να επαληθεύονται αύριο  (4.9.2019) κυρίως προς τις ώρες 9 το πρωί με 15 μεσημέρι. Για αυτό μεγάλη προσοχή στις παραπάνω περιοχές.

Από το μεσημέρι προς το απόγευμα φαινόμενα φαίνεται να δέχεται και η Αττίκη όχι όμως όλη κυρίως τα Ανατολικά Βόρειο Ανατολικά και τα Δυτικά τμήματα της όπου κατά διαστήματα θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες που ίσως τοπικά έχουν και ισχυρές εξάρσεις για αυτό ας υπάρχει κάποια προσοχή.

Προς το Απόγευμα με Βράδυ έντονες βροχές με καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Μακεδονία τα Νησιά του Βόρειο Ανατολικού και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα αλλά και την Θράκη όπου δεν αποκλείεται τα φαινόμενα κατά τόπους να έχουν και έντονο χαρακτήρα με συνοδεία ισχυρών ανέμων και ίσως προς τα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας και κάποιας χαλαζόπτωσης.

Ακολουθούν χάρτες έντονων φαινομένων για όλη την Επικράτεια με κίτρινο, πράσινο χρώμα τα πολύ έντονα φαινόμενα όπου και θα χρειαστεί προσοχή.

 

 

 

Με Εκτίμηση Κωνσταντίνος Σπυράκος  
www.kairos.gr

 

You may also like

Κοινοποίηση: