Έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης του καιρού με έντονα φαινόμενα για Πέμπτη (10-5-2018).

786{icon} {views}

 

Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό σχηματίζεται στη βόρεια Ιταλία κινούμενο προς το δυτικό Ιόνιο και κατ’ επέκταση στη χώρα μας. Το χαμηλό αυτό βαρομετρικό χαμηλό διερχόμενο προς την χώρα μας θα ανατροφοδοτηθεί με μεγάλα ποσά υγρασίας και στα τροποσφαιρικά στρώματα θα δημιουργήσει μεσημεριανές αστάθειες με ανοδικά ρεύματα και έντονες βροχές με καταιγίδες. Επίσης, λόγω του ποσοστού της συσσωρευμένης σκόνης στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, του υψηλού δείκτη αστάθειας στην επιφάνεια CAPE ( 600 με 700 ) και Lifted index -2 με -3, του διατμητικού ανέμου ( wind shear) και της απότομης εισόδου από θερμό σε ψυχρό μέτωπο στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα δημιουργηθούν και τοπικά ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

Οι καταιγίδες που θα δημιουργηθούν στο βόρειο δυτικό Ιόνιο μπαίνοντας στην δυτική Ελλάδα φαίνονται να έχουν κατά διαστήματα και ισχυρές εξάρσεις. Ο λόγος που θα είναι έντονα τα φαινόμενα είναι διότι με το που μπει από το δυτικό Ιόνιο στην δυτική Ελλάδα η ψυχρή λίμνη θα αποκτήσει θετικό στροβιλισμό με αποτέλεσμα να δώσει έντονα φαινόμενα σε όλα τα ενδοηπειρωτικά τμήματα.
Όσον αφορά για την εξέλιξη των φαινομένων, αυτά φαίνονται να συνεχίζονται την Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο με πτώση της θερμοκρασίας 4 με 5 βαθμούς κάτω από τα σημερινά επίπεδα αλλά και σημαντική ενίσχυση των νότιο δυτικών ανεμών στα 5 με 6 και τοπικά στα παράκτια – νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους ίσως ριπές με 7 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά για σήμερα Πέμπτη 9/5/2018 ο καιρός θα ξεκινήσει με κάποια αραιή συννεφιά που κατά διαστήματα θα πυκνώνει στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με εξαίρεση όμως την Βόρεια Ελλάδα που θα σημειώνονται τοπικές βροχοπτώσεις. Από το μεσημέρι και μετά η είσοδος του χαμηλού στη χώρα μας θα γίνει αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Οι περιοχές όπου μετά το μεσημέρι θα δεχτούν βροχές και καταιγίδες θα είναι η δυτική Ελλάδα, Νότιο Δυτική, Ανατολική Πελοπόννησος και η Δυτική με Νότιο Ανατολική Στερεά Ελλάδα συμπεριλαμβανόμενου και της Αττικής.
Προς το απόγευμα δεν αποκλείονται σε αυτές τις προαναφερθείσες περιοχές κυρίως όμως στα παράκτια τμήματα της Νότιο δυτικής Πελοποννήσου δεν αποκλείεται να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις ( μετρίου διαμετρήματος ) για αυτό χρειάζεται προσοχή. Τέλος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί προς τις μεσημβρινές ώρες στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ( Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Θράκης ) όπου θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις με καταιγίδες και ισχυρές χαλαζοπτώσεις λόγο της ασταθούς ατμόσφαιρας. Η ιδία κατάσταση φαίνεται να επιμένει και την Παρασκευή 11 Μαΐου.

Ο Χάρτης με τα Έντονα Καιρικά Φαινόμενα είναι με τις μοβ περιοχές.

 

Εκ Μέρους της Διαχειριστικής Ομάδας του KAIROS.GR
Κωνσταντίνος Σμπυράκος.
www.kairos.gr

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: