Λακωνία

Έναρξη λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην Σκάλα

 

 

“Μια καινούργια ημέρα ξεκινά για τη Λακωνία, αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στην Σπάρτη, λίγη ώρα μετά την έναρξη λειτουργίας της τρίτης και τελευταίας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην Σκάλα, η οποία θα εξυπηρετήσει το σύνολο των δήμων της Λακωνίας.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, βρέθηκε το πρωί σήμερα στην πιο πάνω μονάδα, στην Σκάλα, η οποία υποδέχθηκε τα πρώτα φορτία απορριμμάτων προς διαχείριση από τον Δήμο Σπάρτης, ενώ σταδιακά θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει σκουπίδια και από τους υπόλοιπους λακωνικούς δήμους.

“Μια καινούργια ημέρα ξεκινά για τη Λακωνία, αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την έννοια ότι η μονάδα διαχείρισης στη Σκάλα είναι η τρίτη και τελευταία δομή που προβλέπεται στη ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης” τόνισε ο Π. Νίκας και συνέχισε:

“ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ”

“Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί το άγος με τα σκουπίδια στη Λακωνία έλαβε τέλος. Από σήμερα ξεκίνησε η διάθεση των απορριμμάτων της τρίτης διαχειριστικής ενότητας, της Λακωνίας δηλαδή, στον χώρο διαχείρισής τους, στην Σκάλα.

Στη συγκεκριμένη μονάδα θα γίνεται διαχείριση αποκλειστικά και μόνο των σκουπιδιών των δήμων της Λακωνίας, με επιστημονικό τρόπο και με προσδιορισμένες προδιαγραφές, χωρίς να δημιουργηθεί απολύτως κανένα πρόβλημα για την περιοχή -το αντίθετο μάλιστα, καθώς με τον δρόμο των 4 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε θα υπάρξει ανάπτυξη στον ορεινό όγκο, μέσα από διάφορες δραστηριότητες που θα ωφελήσουν γενικότερα την περιοχή, μιας και αυτός μεταβάλλεται σε ένα ενεργειακό κέντρο με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών”.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι σε συνεννόηση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το προσωπικό που θα απασχολείται στη μονάδα της Σκάλας θα προέρχεται κατά βάση από την ευρύτερη περιοχή για την οποία εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρχουν και άλλα ανταποδοτικά οφέλη.

Τόνισε εξ άλλου ότι όπως και στην Καλλιρρόη, στη Μεσσηνία, μπορεί να υπάρξει και στη Σκάλα μια επιτροπή κατοίκων προκειμένου να παρακολουθεί την λειτουργία της μονάδας, για την οποία -όπως είπε ο Π. Νίκας- υπήρξαν αντιδράσεις και στο παρελθόν και σήμερα, από ομάδα πολιτών της περιοχής, με ορισμένους από τους οποίους ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση το πρωί σήμερα, στη μονάδα της Σκάλας, δηλώνοντας στη συνέχεια:

“Δεν επιθυμώ να είμαι σε αντιπαράθεση με κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος είχε και παλιά επιλεγεί από την δημοτική αρχή -νομίζω σωστά. Οι όποιες διαφωνίες εκφράζονται, θα αποδειχθούν στην πράξη ότι δεν έχουν βάση, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο περιβαλλοντικό ζήτημα στην περιοχή. Αντίθετα, τα οφέλη για τη Λακωνία θα είναι πολύ μεγάλα, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με σκουπιδότοπους” σημείωσε ο Π. Νίκας -και συνέχισε:

“Από την πλευρά μου χαίρομαι για το γεγονός ότι στη σύσκεψη που είχε γίνει παλιότερα στο διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας,, στη Σπάρτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας -δήμαρχοι, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, βουλευτές- όλοι μας συμφωνήσαμε για τη μοναδική λύση της Σκάλας. Η κοινή αυτή συμφωνία αποτέλεσε το μεγάλο βήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, το οποίο παραδόθηκε σήμερα στον λαό της Λακωνίας” επισήμανε ο περιφερειάρχης, δίνοντας την γενική εικόνα που υπάρχει σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:

ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

“Η δομή στη Σκάλα ολοκληρώθηκε και τίθεται σταδιακά σε λειτουργία, ενώ ήδη λειτουργούν οι άλλες δύο -αρχικά η μονάδα στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας για τα απορρίμματα των δήμων της Αργολιδοκορινθίας όπως και των δύο δήμων της Κυνουρίας και του Δήμου Τρίπολης, και στη συνέχεια η μονάδα στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας για τα απορρίμματα των δήμων της Μεσσηνίας όπως και των Δήμων Γορτυνίας και Μεγαλόπολης της Αρκαδίας,

Σήμερα τελείωσε η πρώτη φάση στον αγώνα εναντίον των σκουπιδιών, αλλά ακόμα υπάρχει δρόμος κι αυτός είναι ανηφορικός, γιατί χρειάζεται να κάνουμε μεγάλα βήματα στην ανακύκλωση προκειμένου, εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος, να προκύψει και μείωση του κόστους διαχείρισης, μέσα από τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που θα παραδίδονται.

Πρέπει, επίσης, άμεσα να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την αποκατάσταση των δεκάδων χωματερών σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπάρχει σχετική συνεννόηση επί τούτου με το υπουργείο Εσωτερικών” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας, σημείωσε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής ιδία στο γραφειοκρατικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι “από την πλευρά μας εμείς βρήκαμε κάτι, το διορθώσαμε και ολοκληρώσαμε το κατασκευαστικό μέρος”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου απηύθυνε ευχαριστίες προς την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για τη συνεργασία και την μεδοδικότητα, καθώς επίσης και προς τον Δήμο Τρίπολης “ο οποίος συναίνεσε να διευκολύνει δήμους άλλων διαχειριστικών ενοτήτων που αντιμετώπιζαν οξύ πρόβλημα με τα σκουπίδια, αποδεχόμενος να διατίθενται προσωρινά στη μονάδα της Παλαιόχουνης τα απορρίμματά τους”.

Ευχαριστίες απηύθυνε ο Π. Νίκας και προς τον Δήμο Σπάρτης “για την πολύ καλή συνεργασία, αλλά και την φερεγγυότητα ως προς την συνεπή καταβολή του αντιτίμου για την διαχείριση των απορριμμάτων του -μιας και δυστυχώς υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ανταποκριθεί, όπως λόγου χάριν οι δύο μεγάλοι δήμοι της Αργολίδας, Ναυπλιέων και Αργους – Μυκηνών”.

You may also like

Κοινοποίηση: