Ένα από τα ωραιότερα Ελληνικά νησιά βρίσκεται στην Ν. Πελοποννήσο στην Λακωνία.
Καλωσορίσατε σε ένα από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά! Νότια της Πελοποννήσου στην Λακωνία , ένας τόπος βγαλμένος από όνειρο: Η Ελαφόνησος, ένα εξωτικό νησί μόλις 19 τ. χλμ. με ομορφιά πέρα από κάθε φήμη.
Εκεί όπου σταματάει η λογική του ωραίου, αρχίζει η Ελαφόνησος. Εκεί όπου νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, βρίσκεται μπροστά στη διπλή παραλία του Σίμου… Ο παράδεισος βρίσκεται στη Λακωνία.
Από την Πούντα ακόμα όταν βρίσκεσαι και περιμένεις να πάρεις το μικρό φέρι που θα σε περάσει στο νησάκι, το τοπίο σε προϊδεάζει ότι πρόκειται να ζήσεις κάτι μαγικό.
Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το αντλεί από το πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα και πιο συγκεκριμένα λόγο της ύπαρξης πλήθους ελαφιών κόκκινου χρώματος.
Κατά την αρχαιότητα η σημερινή Ελαφόνησος δεν αποτελούσε νησί αλλά την χερσόνησο «ΟΝΟΥ ΓΝΑΘΟΣ» σύμφωνα με τον Παυσανία, ο οποίος στην περιήγησή του περιγράφει την πόλη στην ποντισμένη σήμερα περιοχή της νησίδας Παυλοπέτρι όπου διακρίνονται ακόμη και τώρα χαλάσματα σπιτιών και καρόδρομοι όπως και στον Καλόγερα, στη νησίδα Κασέλα αλλά και αλλού.
Το νησί διαθέτει μαγευτικές αμμουδερές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά. Ανάμεσά τους οι παραλίες Kοντογώνι, Παναγία (Kάτω Nησί) και Λεύκη.