Αθ. Δαβάκης “οι αγρότες έχουν χορτάσει από λόγια”

Επίσπευση διαδικασιών, προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων και de minimis ζητά ο Δαβάκης για τον παγετό στο Δήμο Μονεμβασίας

 

Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν και στο Δήμο Μονεμβασίας από τον παγετό της 6ης Ιανουαρίου 2019, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του ο κ.Δαβάκης, εξαιτίας των πάγιων καθυστερήσεων όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων, ζητά από τον Υπουργό να χορηγηθεί προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων, καθώς επίσης και το  πάγωμα των οφειλών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Επίσης ο κ. Δαβάκης ζητεί και την καταβολή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), για τους πληγέντες παραγωγούς.
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα:Αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου Μονεμβασίας από τον παγετό της 6/1/2019


Ο παγετός της 6
ης Ιανουαρίου 2019 προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες στην Δημοτική και Τοπική Κοινότητα  Μολάων και Ασωπού του Δήμου Μονεμβασίας. Συγκεκριμένα επλήγησαν εσπεριδοειδή, όπως μανταρίνια ποικιλίας ορτανίκ και πορτοκάλια ποικιλίας μέρλιν, ναβαλίνες, κλημεντίνες, νόβα και βαλέντσια, καθώς επίσης και ελαιόδεντρα.

Μόλις το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησαν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για όλες τις καλλιέργειες, πλην των βαλέντσια που πρέπει να προηγηθεί η εμπορία τους.

Επειδή η πρόσφατη εμπειρία αναφορικά με το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων είναι απαγοητευτική, αφού μπορεί να ξεπεράσει και τον ένα χρόνο, σκόπιμο θα ήταν να υπάρξουν ενέργειες που θα ανακουφίσουν τώρα τους πληγέντες παραγωγούς, όπως μια προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης. Επιπλέον, η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος στην περιοχή που επλήγη, θα μπορούσε να προχωρήσει στο πάγωμα των οφειλών των πληγέντων παραγωγών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τους παραγωγούς να διαθέτουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, να πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την ακαρπία και να καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής, την υπερφορολόγηση και την οικονομική κρίση, το ΥΠΑΑΤ πρέπει να προχωρήσει σε μια ουσιαστική κίνηση στήριξης, όπως η καταβολή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis). Αυτό θα αποτελέσει μια έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Λακωνίας, γιατί οι αγρότες έχουν χορτάσει από λόγια, ευχολόγια και  δικαιολογίες  που μεταθέτουν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στο μέλλον.   

Ερωτάται συνεπώς ο κ.Υπουργός:

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;
  2. Θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να δοθεί προκαταβολή, έναντι της αποζημίωσης, στους πληγέντες παραγωγούς;
  3. Θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ‘παγώσουν’ οι οφειλές στις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, των παραγωγών που επλήγησαν;
  4. Σχεδιάζει να στηρίξει οικονομικά τους πληγέντες παραγωγούς δίνοντας ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) στο άμεσο μέλλον;

 

 

 

Ο καλύτερος τρόπος προβολής της επιχείρηση σας

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.

Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   &  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα

You may also like

Κοινοποίηση: