Υγεία

Ακτινογραφίες στο σπίτι – Γιατί παρέχονται και πως βοηθάνε την εξέλιξη μιας θεραπείας

 

Η κατ’ οίκον ιατρική φροντίδα έχει αλλάξει τελείως, με περισσότερες υπηρεσίες πλέον να παρέχονται όχι στα νοσοκομεία όπως παλιά αλλά στην άνεση του σπιτιού μας. Μεταξύ αυτών των υπηρεσιών είναι και η ακτινογραφίες στο σπίτι . Αλλά ποιοι ιατρικοί τομείς χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες; Ποιες είναι οι τιμές για ακτινογραφίες στο σπίτι https://aktinodiagnosikatoikon.gr/aktinografia-katoikon/; Είναι αυτή η μορφή διάγνωσης κατάλληλη για όλες τις θεραπείες; Παρακάτω θα δούμε με λεπτομέρεια τα οφέλη της κατ’ οίκον νοσηλείας και της ακτινογραφίας στο σπίτι.

Ιατρικές ειδικότητες που κάνουν χρήση της ακτινογραφίας στο σπίτι

Πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης κατ’ οίκον: Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτοί οι επαγγελματίες παρέχουν υπηρεσίες υγείας στην κατοικία ενός ασθενούς. Για τους ασθενείς που είναι κατάκοιτοι ή βαριά άρρωστοι, η μεταφορά τους σε κλινική μπορεί να είναι μεγάλη ταλαιπωρία Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ακτινογραφίες στο σπίτι  μπορεί να είναι ανεκτίμητες.

Γηριατρική Φροντίδα: Οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι έχουν κινητικά προβλήματα ή χρόνιες ασθένειες, επωφελούνται πάρα πολύ από τις υπηρεσίες αυτές. Οι ακτινογραφίες, συχνά είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση κάποιου κατάγματος μετά από κάποια πτώση ή την παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων. Σε αυτή την περίπτωση η ακτινογραφία μπορεί να γίνει  στο σπίτι χωρίς το άγχος του ραντεβού για την επίσκεψη σε νοσοκομείο.

Ορθοπεδικές εξετάσεις: Για κατάγματα και προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στις αρθρώσεις και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις συχνά οι ασθενείς απαιτείται να κάνουν συχνές  ακτινογραφίες. Οι ορθοπεδικοί που θεραπεύουν ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς μπορεί να επιλέξουν να γίνουν ακτινογραφίες στο σπίτι για να αποτρέψουν περαιτέρω τραυματισμό κατά τη μεταφορά του ασθενούς.

Φροντίδα και υποστήριξη: Για τους κλινήρεις ασθενείς, προτεραιότητα είναι η άνεση και η ποιότητα ζωής. Η μετακίνηση τέτοιων ασθενών μπορεί να είναι όχι μόνο επώδυνη αλλά και συναισθηματικά οδυνηρή. Οι ακτινογραφίες στο σπίτι επιτρέπουν στις ιατρικές ομάδες να παρακολουθούν την κατάσταση ενός ασθενούς χωρίς να διαταράσσεται η ηρεμία του.

Αποκατάσταση: Οι ασθενείς που αναρρώνουν από χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς, μπορεί περιστασιακά να χρειαστούν ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην γρήγορη διαδικασία ανάρρωσής τους.

Είναι η ακτινογραφία στο σπίτι κατάλληλη για όλες τις ιατρικές περιπτώσεις;

Τα συστήματα για ακτινογραφίες στο σπίτι είναι σχεδιασμένα για φορητότητα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι δεν διαθέτουν τις προηγμένες δυνατότητες των αντίστοιχων επαγγελματικών μοντέλων που είναι στο νοσοκομείο. Πολύπλοκες περιπτώσεις που απαιτούν εικόνες υψηλής ανάλυσης, τρισδιάστατη απεικόνιση ή άλλες εξειδικευμένες τεχνικές ενδέχεται να μην είναι δυνατές. Ορισμένες διαδικασίες ακτινογραφίας, όπως οι απεικονιστικά καθοδηγούμενες επεμβάσεις, χρειάζονται εξειδικευμένο εξοπλισμό και ρυθμίσεις. 

Τα νοσοκομεία και οι κλινικές διαθέτουν ειδικές αίθουσες ακτινολογίας κατάλληλα σχεδιασμένες για να προστατεύουν από την ακτινοβολία τόσο τον ασθενή όσο και τον τεχνικό. Το επίπεδο ασφάλειας στο σπίτι δεν μπορεί να είναι το ίδιο.  Αν και η δόση ακτινοβολίας στις περισσότερες διαδικασίες ακτινογραφιών είναι χαμηλή, είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, ειδικά εάν οι ακτινογραφίες στο σπίτι γίνονται συχνά.

Σε κρίσιμες καταστάσεις όπου ο χρόνος είναι πολύτιμος, είναι πιο αποτελεσματικό να κάνετε ακτινογραφία σε πλήρως εξοπλισμένη εγκατάσταση όπου μπορεί να παρασχεθεί άμεση ιατρική παρέμβαση με βάση τα αποτελέσματα.

Ανάλογα με τη δομή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και τις ασφαλιστικές διατάξεις, οι ακτινογραφίες στο σπίτι μπορεί να είναι πιο ακριβές από τις υπηρεσίες που παρέχονται  σε ειδικές κλινικές. 

Η ανάγνωση μιας ακτινογραφίας απαιτεί εξειδίκευση. Ενώ οι εικόνες μπορούν να μεταδοθούν σε έναν ακτινολόγο εξ αποστάσεως, πρέπει να υπάρχει και κάποιος ειδικός κατά την διαδικασία  σε περίπτωση που εντοπιστούν ανωμαλίες.

Μερικές φορές, μια ακτινογραφία μπορεί να δείξει ότι υπάρχει  ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία ή βιοψία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ακτινογραφίες στο σπίτι δε επιτρέπονται  εάν ο ασθενής πρέπει να επισκεφτεί ένα νοσοκομείο για περαιτέρω παρακολούθηση.

You may also like

Κοινοποίηση: