Αναβίωση του εθίμου του Γρίπου η κοινώς “Κολοβρέχτη” στα Βατικά.

718{icon} {views}

Στις 30 Ιουλίου 2017 και ώρα 7 το απόγευμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων θα αναβιώσει το έθιμο του Γρίπου η κοινώς “Κολοβρέχτη”

Την τεχνική θα αναβιώσει ο Κάπταν Σούκος με το καίκι του θα καλάρει την τράτα και μπαίνοντας στο λιμάνι ,θα σύρουμε την ψαριά έξω.

Ποια ήταν η τεχνική του κολοβρέχτη.

Η τεχνική του ψαρέματος με γρίπο ή κολοβρέχτη γινόταν ως εξής: Μια βάρκα άφηνε ένα σχοινί στη μια άκρη της ακτής, το οποίο κράταγε μια ομάδα ψαράδων. Η βάρκα, αφού ξανοιγόταν λίγο, άρχιζε να καλάρει το δίχτυ.
Όταν τελείωνε το καλάρισμα, η βάρκα πλησίαζε πάλι την ακτή και πετούσε το άλλο άκρο του σχοινιού στη δεύτερη ομάδα, που αμέσως άρχιζαν να σέρνουν το δίχτυ προς την ακτή μέσα στο οποίο έχουν πιαστεί διάφορα ψάρια.
Ο αριθμός των ψαράδων της ακτής εξαρτιόταν από το μέγεθος της καλάδας. Το τσούρμο καθοδηγούσε ο καπετάνιος, που συνήθως ήταν ο πιο έμπειρος. Αυτός έδινε και τον ρυθμό για να βγει το δίχτυ ομοιόμορφα, να μην αδειάσει η ψαριά.


Το έθιμο κρατά από τις αρχές του περασμένου αιώνα στον τόπο μας . Την τεχνική του γρίπου έφεραν στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες ψαράδες και απλώθηκε σε όλα τα νησιά και στα Νότια παράλια της ηπειρωτικής χώρας. Ήταν ο τρόπος όταν τα μελτέμια ήταν δυνατά και δεν υπήρχαν καταφύγια αλιευτικών ,να βγούνε τα ψάρια γρήγορα στη στεριά και καλούσαν σε βοήθεια τον κόσμο από έξω για να βοηθήσουν.Με το αζημίωτο φυσικά αφού μετά έμπαινε το τηγάνι και η κατσαρόλα με την κακαβιά για όλους !!


Αυτό λοιπόν το έθιμο θα αναβιώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος και σας καλούμε όλους να είστε στις 7 το απόγευμα τις 30 Ιουλίου ημέρα Κυριακή όλοι στην παραλία στο άγαλμα του Ναύτη !!Και όποιος θα “κολοβρεχτή θα φάει και ψάρια !!!

You may also like

Κοινοποίηση: