Λακωνία

Ανακήρυξη 2019 ως «Ετους Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης»

314{icon} {views}

Η ανακήρυξη του 2019 ως «Ετους Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης» με αφορμή την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της πόλης, έρχεται να αναδείξει μία όψη της Σπάρτης, διαφορετική από το στερεότυπο μιας αποκλειστικά μιλιταριστικής κοινωνίας που κρύβεται πίσω από τη διεθνή λέξη «Sparta».

 

 

Στην αρχαία Σπάρτη της εποχής των Περσικών πολέμων, στην οποία συνήθως αναφέρονται οι ταινίες και έζησαν οι περίφημοι 300, υπήρχε θέατρο; Η απάντηση είναι θετική, διότι ο Ηρόδοτος αναφέρει την ύπαρξη θεάτρου ήδη από τότε (6, 67). Σήμερα σώζονται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Σπάρτης κατάλοιπα θεάτρου που ανάγονται στα ύστερα Ελληνιστικά χρόνια (30-20 π.Χ.) και φτάνουν ως τον 4ο αι. μ.Χ.

Η δρομολόγηση της αποκατάστασης του θεάτρου της αρχαίας Σπάρτης έρχεται να ανατρέψει το λανθασμένο στερεότυπο για την αρχαία Σπάρτη και να υπογραμμίσει πως δεν επρόκειτο απλά για μία πόλη αιμοσταγών πολεμιστών, όπως παρουσιάζεται συνήθως στις ταινίες. Η αρχαία Σπάρτη ήταν μια πόλη, η οποία, όπως και οι άλλες αρχαίες ελληνικές, τιμούσε το θέατρο, τη μουσική και τη δημοκρατία.

2019 «Ετος Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης»

Συγκεκριμένα, το 2019 έχει ανακηρυχθεί σε «Ετος Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης» από το «Διάζωμα», το πολιτιστικό σωματείο που μέχρι στιγμής έχει δρομολογήσει και ολοκληρώσει τις αποκαταστάσεις σε 55 αρχαία θέατρα της χώρας.

Το Ιδρυμα J.M. Kaplan Fund, που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη, έχει διαθέσει το ποσό των 100.000 δολαρίων (81.070,13 ευρώ) για την εκτέλεση της πρώτης φάσης των εργασιών ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, ενώ είχε προηγηθεί με χορηγία, ύψους 111.000,00 ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η μελέτη αποκατάστασης του μνημείου.

Ενα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας

Το θέατρο ήταν τεράστιο και πολυτελούς κατασκευής. Ο Παυσανίας το αναφέρει ως «…τò θέατρον, λίθου λευκοῦ, θέας ἄξιον» (Ελλάδος Περιήγησις, ΙΙΙ, 14.1). Πράγματι οι λίθοι που σώζονται στο ευρύχωρο αμφιθεατρικό κοίλο δείχνουν πως ήταν κτισμένο από λευκό μάρμαρο. Χωριζόταν σε εννέα κερκίδες με 32 σειρές λίθινων εδωλίων κάτω και 16 κερκίδες με 17 σειρές εδωλίων επάνω από το διάζωμα.

 

Το θέατρο βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης και διασώζει στοιχεία από πολλές διαφορετικές φάσεις: η κατασκευή που σώζεται σήμερα ανάγεται στα ύστερα Ελληνιστικά χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα επί μέρους στοιχεία που χρονολογούνται μέχρι και το τέλος του 4ου μ.Χ. αιώνα.

Το κοίλο χωριζόταν σε κερκίδες από κλίμακες (9 κάτω και 18 επάνω από το διάζωμα) και στηρίζεται εν μέρει σε δύο μεγάλους αναλημματικούς τοίχους, που προστέθηκαν για να αυξηθεί η συνολική χωρητικότητα του Θεάτρου (υπολογίζεται ότι στο τεράστιο αυτό οικοδόμημα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 16.000 θεατές). Σήμερα διατηρείται σε κακή κατάσταση, διότι τα εδώλια και η θεμελίωσή τους χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό στις κατοικίες που κατασκευάστηκαν στο χώρο αυτό κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα.

Τα κτήρια αυτά δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί στο σύνολό τους, μερικά μάλιστα φαίνονται καθαρά στο δυτικό τμήμα της ορχήστρας. Το θέατρο είχε μεγάλη σκηνή και προσκήνιο, πεταλοειδή ορχήστρα και περιμετρική στοά στο άνω μέρος του κοίλου.

Μπροστά από το θέατρο πρέπει να περνούσε κεντρική οδική αρτηρία της ρωμαϊκής φάσης της Σπάρτης, διότι κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα στον τοίχο της παρόδου χαράχθηκε μεγάλος αριθμός τιμητικών επιγραφών. Όταν μάλιστα γέμισε ο τοίχος, συνέχισαν να γράφουν μέσα στην ορχήστρα του Θεάτρου.

========================================================================================

 

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   &  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα

You may also like

Κοινοποίηση: