Ανακοίνωση Π.Υ Γυθείου – απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας

Ανακοίνωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής

 

 

Κατά τα τελευταία 24ωρα η Υπηρεσία μας επεμβαίνει με αυξημένη συχνότητα σε συμβάντα πυρκαγιάς που προκαλούνται από έλλειψη επαρκούς ελέγχου στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Αποτέλεσμα αυτού είναι να καταστρέφεται αγροτικές και δασικές εκτάσεις, και να κινούνται διαδικασίες αυτοφώρου στους υπαίτιους.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία και ανεξάρτητα από τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες, απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας, κάθε χρήση φλόγας καθώς και εργασίες που παράγουν θερμότητα ή σπινθήρες σε υπαίθριο χώρο από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους. Κατά τον μήνα Μάρτιο και Απρίλιο, η καύση των υπολειμμάτων καλλιέργειας είναι επιτρεπτή α λ λ α ….

Όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς όπως η παρατεταμένη έλλειψη βροχής, οι άνεμοι και κυρίως οι βόρειοι η προσοχή των αγροτών πρέπει να είναι αυξημένη.
Αυξημένη προσοχή επίσης οφείλεται και όταν η καύση γίνεται σε περιοχές πλησίον δασικών εκτάσεων διότι η εξάπλωση της καύσης μπορεί να επιφέρει καταστροφική πυρκαγιά.
Οι παραβάτες είναι υπόλογοι και διώκονται σύμφωνα με την σχετική ποινική νομοθεσία

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε έναρξη ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς ενημερώστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου στα τηλέφωνα 199 ή 2733 0 22199 ή το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο των Κυθήρων στον αριθμό 2736 0 33199 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωσή της στον συντομότερο χρόνο.

Ο Διοικητής
Κωνσταντίνος Γραφάκος
Αντιπύραρχος

 

 

You may also like

Κοινοποίηση: