Λακωνία

Αντιδράσεις για την μεταφορά γιορτής “ελιάς και λαδιού 2018” στη Σπάρτη

739{icon} {views}

         

 

Στην Σελλασία πραγματοποιήθηκε  χθες, Τετάρτη, 27/6/2018, Γενική Συνέλευση  των μελών του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σελλασίας  με την παρουσία και πολλών άλλων κατοίκων του χωριού και με μοναδικό θέμα την  συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού στην Σελλασία. Το θέμα προέκυψε  μετά την απόφαση του Δήμου Σπάρτης να μεταφέρει την υλοποίηση της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού στην Σπάρτη.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων της Σελλασίας έχει ως εξής:

«Θεωρούμε ότι η απόφαση μεταφοράς της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού Σελλασίας από την Σελλασία στην Σπάρτη που ελήφθη από αναρμόδια όργανα  και χωρίς την αναγκαία προσοχή, είναι παντελώς αυθαίρετη και υποκρύπτει αδιαφορία για την προοπτική της Σελλασίας και των ορεινών Κοινοτήτων του Δήμου Σπάρτης. Μήπως η Δημοτική αρχή προτίθεται σιγά σιγά να συγκεντρώσει στην Σπάρτη και το Πανηγύρι του Μυστρά , και την Γιορτή Γαστρονομίας από την Βαμβακού,  και την Γιορτή του Τσίπουρου από το Γεωργίτσι, και την Γιορτή Κάστανου από την Άρνα, και την Γιορτή της Μπουκουβάλας από το Καστόρι, και τα Θεράπνεια από την Γκοριτσά, και τα Οινούντια από την Σελλασία και όλες τις άλλες Γιορτές που έχουν εδραιωθεί στην συνείδηση των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών των ορεινών κοινοτήτων του Δήμου μας και δίνουν ζωντάνια και κίνητρο για αύξηση της επισκεψιμότητας στα ορεινά μας θέρετρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;

Αν πάλι η Δημοτική αρχή αποφάσισε ότι μόνον η Γιορτή Ελιάς της Σελλασίας πρέπει να  μεταφερθεί, αρχίζει να μας προβληματίζει. Πρόσφατα έγινε εκ μέρους του Δήμου  μεγάλη προσπάθεια να μεταφερθούν τα σκουπίδια του Δήμου Σπάρτης  στην Σελλασία και στην ευρύτερη περιοχή και μετά την σθεναρή άρνηση Σελλασίας , Κονιδίτσας και Βρεσθένων αναγκάστηκε ο δήμος να αποσύρει ολόκληρη την πρόχειρη αυτή πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα θέλει από όλες τις Γιορτές που πραγματοποιούνται στις κοινότητες του Δήμου Σπάρτης, να καταργήσει και να μεταφέρει στην Σπάρτη μόνον την Γιορτή Ελιάς της Σελλασίας. Αν δεν μεταφέρει και όλες τις άλλες Γιορτές που προαναφέραμε , τότε το  πρόβλημά είναι με την Σελλασία και όχι με την Γιορτή Ελιάς!!

Η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στην Σελλασία αποτελεί ιδέα και πρόταση του πρώην Προέδρου της Κοινότητας Σελλασίας  κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, και προς τιμήν του ο κ. Μανουσάκης έχει αναφερθεί σε αυτό. Κατά συνέπεια η υλοποίηση της πρότασης από την μετέπειτα Δημοτική αρχή δεν της  παρέχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται την Γιορτή Ελιάς της Σελλασίας κατά το δοκούν. Το δικαίωμα της Γιορτής Ελιάς στον Καλλικρατικό Δήμο Σπάρτης το έχει κατοχυρώσει η Σελλασία και κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι για να εδραιωθεί η συγκεκριμένη Γιορτή Ελιάς στην Σελλασία έβαλαν πλάτη και το χέρι στην τσέπη πολλές οικογένειες στην Σελλασία , πολλές γυναίκες που μαγείρευαν και έφτιαχναν τα γλυκά για τους επισκέπτες της Γιορτής ακατάπαυστα και αφιλοκερδώς, και πολλά παιδιά που δούλεψαν εθελοντικά για να στηθεί και να εδραιωθεί η Γιορτή Ελιάς στην Σελλασία, όπως θυμούνται όλοι , όσοι επισκέφτηκαν την Γιορτή Ελιάς κατά τα πρώτα χρόνια της θεσμοθέτησής της. Αυτή η προσπάθεια και μόνον αρκεί για να αποτελέσει η Γιορτή Ελιάς  και Λαδιού Σελλασίας δικαίωμα του χωριού μας. Και από την στιγμή που η Δημοτική αρχή δεν θα θίξει καμία άλλη Γιορτή ανάλογης μορφής από τις προαναφερθείσες, δεν έχει δικαίωμα να θίξει και την Γιορτή Ελιάς και Λαδιού  της Σελλασίας. Τα περί έναρξης και λήξης της γιορτής στην Σελλασία μας αφήνουν παντελώς αδιάφορους και τα θεωρούμε κοροϊδία!

Όσον αφορά στον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης και στην επιστολή του , αντιλαμβανόμαστε ότι θέλει μια ανάλογη Γιορτή και στην Σπάρτη και το κατανοούμε. Θα μπορούσε  ο Δήμος Σπάρτης να οργανώσει μια διαφορετική Γιορτή για την πρωτεύουσά μας , ικανοποιώντας το αίτημα των εμπόρων  της Σπάρτης, η οποία, όμως,  να διακρίνεται για το υψηλό της επίπεδο, για την εξωστρέφειά της, για δράσεις πρωτότυπες και μοναδικές στην Πελοπόννησο και στην Ελλάδα , που να  αποτελεί μοναδικό γεγονός , ελκυστικό για τους επισκέπτες και ικανό να λειτουργήσει ως κίνητρο για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην ιστορική μας πρωτεύουσα. Αυτό θα ήταν το δίκαιο για μια πόλη σαν την Σπάρτη, για τον εμπορικό της κόσμο, για την Σελλασία , για τις ορεινές κοινότητες  του Δήμου μας.

Αντί , λοιπόν, της εύκολης λύσης, να μεταφέρουμε στην Σπάρτη μια Γιορτή θεσμοθετημένη σε άλλη περιοχή και μάλιστα σε ορεινή και μειονεκτική περιοχή , καλό θα είναι να συνεχίσει η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στην Σελλασία, να αναδιοργανωθεί και να στηριχθεί σε πιο δυναμικό πλάνο  και να σκύψουμε όλοι από την επόμενη χρονιά να εδραιώσουμε μια νέα Γιορτή , την Γιορτή της Σπάρτης, που θα πρέπει να έχει υψηλές προδιαγραφές, συγκεκριμένους στόχους, ιδιαιτερότητα συμβατή με το μεγαλείο της Σπάρτης , με την κουλτούρα της Σπάρτης, με την δυναμική της νεολαίας της Σπάρτης. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για την Δημοτική μας αρχή!»

Η απόφαση της Γ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου και των κατοίκων της  Σελλασίας θα σταλεί στον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαγγέλη Βαλιώτη, προκειμένου  να πράξει τα δέοντα και να αποκαταστήσει τις λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν από αναρμόδια όργανα του Δήμου και ερήμην των κατοίκων της Σελλασίας που υπήρξαν οι πρωτεργάτες και θεμελιωτές της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού.

 

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

 

You may also like

Κοινοποίηση: