Απάντηση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας για τις τοποθετήσεις μελών των Ανεξάρτητων Αγροτικών Συλλόγων

385{icon} {views}
“Πρόσφατα διαβάσαμε τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Αναγνωστάκος και την Παρασκευή 20 Γενάρη ο κ. Δημητριάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flynews». Ο μεν πρώτος ισχυρίστηκε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες που συσπειρώνονται στους αγροτοκτηνοτρόφικους συλλόγους του οργανωμένου πρωτοπόρου αγροτικού κινήματος είναι στην ουσία πρόβατα που άγονται και φέρονται, ο δε δεύτερος ότι οι σύλλογοι αυτοί είναι παράνομοι.
Δεν μας κάνει εντύπωση ότι οι εκπρόσωποι του Αποστόλου, της κυβέρνησης και της ΚΑΠ, της ΕΕ, οι μιμητές και νοσταλγοί της ΠΑΣΕΓΕΣ, έτρεχαν μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο σύνταγμα πέρυσι να πάνε στο Μαξίμου να εκφράσουν τα αιτήματα των μονοπωλίων και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων για να μη χάσουν κανένα προνόμιο και καμία επιχορήγηση.
Σε αυτήν τη διασπαστική τακτική επιδόθηκαν οι δυο κύριοι στη Λακωνία και άλλοι μιμητές τους στην Πελοπόννησο.
Απαντάμε με μαζικό ξεσηκωμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν αυτούς που θέλουν να πεθάνουν οι μικροί ώστε να κερδίζουν οι καρχαρίες, και να έρθουν στον αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο Λακωνίας και στην ομοσπονδία περιφέρειας Πελοποννήσου του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για να οργανώσουμε σε όλη την Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη κινητοποιήσεις – μπλόκα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ.
Διεκδικητικό πλαίσιο πάλης
Τα βασικά αιτήματα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών απέναντι στις συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και της ΚΑΠ, που εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, είναι:
Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
Για την ασφάλιση – σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν κοινωνική ασφάλιση – πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας.
Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.
Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν’ αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για το μόχθο τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
Για τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 – 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.
Για την κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
Για τα αγροτικά χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
Άλλες δίκαιες διεκδικήσεις
• Κατάργηση του φόρου στο κρασί που επέβαλε η κυβέρνηση.
• Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων, τις οποίες ο ΕΛΓΑ -παρά το γεγονός ότι οι αγρότες τον χρυσοπληρώνουν- αρνείται να αποζημιώσει.
• Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία, το πολύ δύο φορές το χρόνο, και όχι κάθε μήνα όπως οι άλλοι εργαζόμενοι, κι έχουν ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το χρηματικό ποσό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.
• Να μην μπει το πρόσθετο, «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.
• Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη”.

You may also like

Κοινοποίηση: