Λακωνία

Απαντήσεις από την ΔΟΜΙΚΑΤ για συκοφαντίες και ψεύδη που διατυπώθηκαν σε συνέντευξη τύπου όπως παραχωρήθηκε από τον Δήμαρχο Σπάρτης

312{icon} {views}

 

 

Απαντήσεις έδωσε στον τύπο η εταιρία ΔΟΜΙΚΑΤ για την ενημέρωση των πολιτών . το Sparta Voice.gr  δημοσιεύει όπως έλαβε το Δελτίο Τύπου και ουδεμία ευθύνη έχει για τα όσα αναφέρονται. 

 

 

Σπάρτη, 2-10-2023

TO παρακάτω δελτίο τύπου της εταιρίας μας,  www.domikat.gr, δίνει απαντήσεις σε συκοφαντίες και ψεύδη που διατυπώθηκαν σε συνέντευξη τύπου όπως παραχωρήθηκε από τον Δήμαρχο Σπάρτης και τους συνεργάτες του στις 19/9/2023, τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο 20/9/2023 και έγγραφο δελτίο τύπου στις 20-9-2023.

Συγκεκριμένα

Συνέντευξη τύπου 19-9-2023

https://www.notospress.gr/peloponnisos/story/95448/palaiologou-oti-den-lyetai-kovetai-o-dimos-spartis-proeidopoiei-ki-egkalei-ton-anadoxo-video

Δημοτικό συμβούλιο 20-9-2023

https://www.lakones.gr/2023/09/live-20-09-2023.html?fbclid=IwAR349lnAeoP3RgUoLcHyjSoIIWn44wGRLLWh3Rlq37bfwWHveDV_KoAyb3U

έγγραφο δελτίο τύπου του ΔΉΜΟΥ Σπάρτης (20-9-2023) (παρατίθεται αυτούσιο)

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ: 


Η ανάπλαση της Παλαιολόγου, ως έργο είχε προκριθεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή όταν στις 12/04/19 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, η Προμελέτη με τίτλο Ανάπλαση Κέντρου Σπάρτης (αρ. Απόφασης 163/12/04/19).


Έχει προκριθεί από τους Καθηγητές- μελετητές του Πολυτεχνείου, τη Αναπτυξιακή Πάρνωνα η οποία προσέλαβε ως κύριο σύμβουλό της τον Καθηγητή Ιωάννη Κίζη, τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες, τη Δημοτική Αρχή, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, και δύο από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, παράλληλα με τη δημόσια διαβούλευση!

Μειώνοντας τον χώρο των αυτοκινήτων και αποδίδοντας περισσότερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες, διευκολύνεται κατά πολύ η προσβασιμότητα και κινητικότητα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, η χάραξη ποδηλατόδρομου καθ όλο το μήκος της Παλαιολόγου, και η πιο άνετη φύτευση πολλών κατάλληλων δέντρων και ζωνών ‘υγρού στοιχείου’ = συντριβάνια, κλπ. 

Έτσι θα αυξηθεί η εμπορική κίνηση και οι αξίες των ακινήτων στη περιοχή, και γενικά θα ομορφύνει η πόλη!

Οι 35 χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου μπορεί να έχουν 35 χιλιάδες απόψεις για το έργο αυτό – αν τους αρέσει, τι δεν τους αρέσει, τι θα άλλαζε ο καθένας!

Αυτό είναι αυτονόητο και θεμιτό!

Αλλά το να τάσσεσαι υπέρ του εργολάβου, και να τον στηρίζεις σε βάρος των δημοτών, των καταστηματαρχών και του Δήμου, αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό!

Ο απαιτούμενος από τους νόμους διαγωνισμός ανέδειξε μειοδότη ο οποίος όμως συνεχώς παρουσίαζε και παρουσιάζει προβλήματα στη σχέση του με τη Τεχνική Υπηρεσία και το Δήμο!
Έδωσε συνέντευξη τύπου κατά την οποία ανήγγειλε ότι θα διακόψει τις εργασίες (διακοπή εργασιών), και καθύβρισε τους επικεφαλείς της Τεχνικής Υπηρεσίας, με διάφορες προφάσεις και προσχηματικές ‘αιτιάσεις’.

——Δεν εξήγησε όμως γιατί κήρυξε αυτό το πόλεμο, λίγο πριν τις Δημοτικές εκλογές, ακριβώς μόλις δεν του χαριστήκαμε άλλο και του ανακοινώθηκε η Έκπτωσή του από το Έργο της Ανάπλασης των Κοινόχρηστων Χώρων Έναντι του Πάρκου Γουδέ, ύστερα από μήνες δικής του απραξίας;


——Δεν εξήγησε γιατί μειοδότησε για το έργο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟΥ και κάλεσε τον Δήμο να υπογράψει, ενώ όπως ο ίδιος δήλωσε και ομολόγησε στην από 17/06/23 Επιστολή του προς την Τεχνική Υπηρεσία, ότι «και μόνο με μια πρόχειρη ματιά διαπίστωσε δεκάδες λάθη!» 

Αυτά τα ‘λάθη’ στις μελέτες δεν τα γνώριζε πριν καταθέσει μειοδοτική προσφορά;

Ο ίδιος ομολογεί ότι γνώριζε!


Δηλαδή, κατέθεσε προσφορά χωρίς καν να έχει διαβάσει όλα τα περί της δημοπράτησης, αλλά γνωρίζοντας «μόνο και με μια γρήγορη ματιά» τα δεκάδες λάθη της μελέτης;

Είναι δυνατόν να καταθέτεις προσφορά και να έχεις συμφωνήσει με όλους τους όρους, χωρίς να έχεις διαβάσει τους όρους και τις υποχρεώσεις σου; 

Απίθανα πράγματα!

Ή μήπως η συμπεριφορά του αυτή είναι συστηματική;
Κερδίζει έργα μειοδοτώντας, βγάζοντας απ’ τη μέση σοβαρούς εργολάβους, εισπράττοντας τη προκαταβολή και μετά αρχίζει το γαϊτανάκι με τις καταγγελίες, 


-Φταίει η μελέτη, όπου με μια πρόχειρη ματιά ανακαλύπτει εκ των υστέρων(;) δεκάδες ή και χιλιάδες προβλήματα
-Φταίει η Τεχνική Υπηρεσία
-Φταίει ο Δήμος

Τι περιμένεις;
—-Να εισπράττεις από παντού προκαταβολές;;

—-Να αγανακτήσει ο Δήμος, και να σου δώσει το 5% της αξίας του έργου ως αποζημίωση για να απαλλαγεί από εσένα;

Απίθανα πράγματα!

Ο εργολάβος επίσης δεν εξήγησε πως τα έχει καταφέρει να έρθει σε προστριβές με
ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ
ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ
ΤΟ ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (ύβρεις ακόμα και μέσω Facebook)
ΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ

Πάντα φταίνε οι άλλοι ….

Αντί λοιπόν να απολογείται για την απαράδεκτα  αντιδεολογική συμπεριφορά του, αντί να ζητάει συγνώμη για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία στην οποία έχει με την απραξία του υποβάλλει όλη τη Σπάρτη και στα δύο σπουδαία έργα (Παλαιολόγου και OPEN MALL), βγαίνει σε φιλικά του ΜΜΕ και καταγγέλει, βρίζει και προσβάλλει!

Οι δε συνεχείς επιστολές της Τεχνικής Υπηρεσίας για επίσπευση των εργασιών, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει ως  “απειλές” αποτελούν την μεγαλύτερη ομολογία  ότι ο Δήμος δια της Τεχνικής του Υπηρεσίας έκανε την δουλειά του!


Φαίνεται όμως πως ο εργολάβος αυτός έχει αποκτήσει και κάποιους ελάχιστους συμμάχους, είτε με «γυαλάκια» (επαινεί κάποιο Δημοτικό Σύμβουλο με γυαλάκια), είτε χωρίς γυαλάκια!

Γι’ αυτό πρέπει όλοι οι Σύμβουλοι και οι ‘πολιτευόμενοι’ να ξεκαθαρίσουν ‘ξάστερα’: είναι με τον εργολάβο, ή με τα συμφέροντα του Δήμου!

Είναι σύμμαχοι των συμφερόντων του εργολάβου; 

Βάζουν πλάτη στον εργολάβο, 

ή συντάσσονται με την Τεχνική Υπηρεσία και τον Δήμο;

Αλλά το κρυφτούλι με την πραγματικότητα έχει φθάσει στο τέλος του!

Ο Δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία έκαναν ακριβώς ότι προστάζουν οι νόμοι!

Ακολούθησαν τις προσταγές των νόμων βήμα-βήμα!

Η υπομονή μας -και των καταστηματαρχών- έχει φθάσει και έχει ξεπεράσει τα όριά της!

—Αν αδυνατεί να ολοκληρώσει τα έργα ας μας ενημερώσει με την αρμόζουσα σοβαρότητα!

—Αν δεν έχει το οικονομικό και τεχνικό και επιτελικό υπόβαθρο, ας μας ενημερώσει επιτέλους! 

Σε κάθε περίπτωση τον καλούμε να αφήσει τα τσαλιμάκια και να ολοκληρώσει ΑΜΕΣΑ και με την πρέπουσα σοβαρότητα, αυτά τα οποία ο ίδιος έχει υπογράψει και συμφωνήσει!

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

========================================================

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΟΜΗΚΑΤ

Ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της ΔΟΜΗΚΑΤ πραγματικά έχω αγαπήσει αυτόν τον τόπο, αλλά και τους ανθρώπους του, καθώς συνήθως είναι λακωνικοί και ντόμπροι, ευθείς. Έχω εξάλλου ιδιαίτερους δεσμούς με τη πόλη, όπως έχω διευκρινίσει σε πρόσφατη συνέντευξη μου, στον flynews, με τον οποίο ειρήσθω εν παρωδώ ποτέ δε παρακάλεσα για να δώσω κάποια συνέντευξη, και δεν ξέρω τους ανθρώπους εκεί ούτε εξ όψεως, όχι ότι θα ήταν αρνητικό αλλά ακούσθηκε ως μομφή. Λυπάμαι, αν κάποιοι ενοχλούνται τόσο εμφανώς που ένας ανάδοχος σπάει το πέπλο της σιωπής. Δυστυχώς, οι συνθήκες με αναγκάζουν να μιλήσω δημόσια. Σε πορεία είκοσι ετών της εταιρείας στην οποία ηγούμαι, δεν χρειάστηκε ποτέ. Ελπίζω, εξάλλου η αγάπη για την πόλη αυτή να μην απαγορεύεται να είναι και του αναδόχου των έργων, που θα ομορφύνουν τελικά την πόλη. Είναι δυστυχώς πρωτόγνωρο και πρωτοφανές Δήμαρχος να επιτίθεται στον αγγελιοφόρο των προβλημάτων. Είναι λυπηρό από τον πρώτο δημότη της Σπάρτης να ακούγεται το «όσοι δεν είναι μαζί μου, και είναι με τον εργολάβο, είναι εχθροί της Πόλης» 

Αυτό που, δυστυχώς, επιχειρήθηκε προχθές στη συνέντευξη του κ. Δημάρχου ήταν η πλήρης  διαστρέβλωση της  πραγματικότητας…

Ο κ. Δήμαρχος προκειμένου να καλύψει τις αδυναμίες της δικής του διοίκησης έφτασε στο σημείο να συκοφαντεί και να βρίζει, μία εταιρεία με πορεία 40 ετών στον χώρο των κατασκευών, που δε χρωστάει ούτε 1 € στις τράπεζες, και η οποία έχει περαιώσει επιτυχώς εκατοντάδες έργα  με επαγγελματισμό, ήθος και συνέπεια. 

Πράγματι, η εταιρεία ΔΟΜΗΚΑΤ (www.DOMIKAT.gr) αναλαμβάνει έργα που εκτείνονται σε όλη τη χώρα, έχοντας συνάψει άριστες συνεργασίες έως σήμερα, παρέχοντας πλήθος υπηρεσιών. Διαθέτει δε,  άριστη τεχνική και χρηματοοικονομική επάρκεια και επιθυμητός στόχος είναι η περαίωση  των έργων που ανέλαβε στη Σπάρτη με απόλυτη συνέπεια και τεχνική αρτιότητα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και γι’ αυτό συνεχίζουμε, επαναλαμβάνουμε την ανάγκη αλλαγών στην διοίκηση του έργου από τη πλευρά του Δήμου. Εξάλλου, σκοπός μας δεν είναι τα έργα αυτά να έχουν τη τραγική κατάληξη του ΞΕΝΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ, του OPEN MALL 1, της ενεργειακής αναβάθμισης του Γυμναστηρίου και τόσων άλλων. Δυστυχώς, η παρούσα διοίκηση δεν έχει να επιδείξει ένα ολοκληρωμένο έργο μεγάλου μεγέθους.  Το δελτίο αυτό συντάχθηκε όχι μόνο για τη διαλεύκανση της αλήθειας με στοιχεία στον τύπο, όσον αφορά τα όσα λέχθηκαν από πλευράς του κ. Δημάρχου του οποίου οι δηλώσεις σκοπό έχουν  να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη αλλά και επειδή θα δοθεί σε δεύτερο χρόνο στη νομική μας υπηρεσία για τις επόμενες κινήσεις. Καλούμε με τη παρούσα τον κ. Δήμαρχο να σταματήσει να απειλεί σε μία επίδειξη δύναμης την εταιρεία μας με το “ότι δε λύεται κόβεται”. Τον κόσμο της Σπάρτης δεν τον αφορούν οι απειλές ενός Δημάρχου κατά ενός ιδιώτη αλλά το τι κάνει για να ολοκληρωθούν τα έργα… Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούν σε αυτό… Κοινός μας στόχος και μέλημα θα πρέπει να είναι η συνεργασία για την ομαλή διεξαγωγή του έργου. Ο Δήμαρχος δίνει την αίσθηση ότι θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις, δημιουργώντας διχασμό. Δεν πρόκειται για κόντρα , θα πρέπει να είναι  κοινός στόχος η συνεργασία για την δημιουργία του έργου». Ασχέτως όσων αναφέρθηκαν στο έγγραφο δελτίο τύπου, στη συνέντευξη τύπου και στο Δημοτικό συμβούλιο από τον Δήμαρχο, η εταιρεία μας αντιμετώπισε ουσιαστικά προβλήματα μόνο με τον Δήμο Σπάρτης, λόγω αδυναμίας επικοινωνίας με τη τεχνική υπηρεσία, εξάλλου ο καθένας μπορεί να δει στο site μας www.domikat.gr πληθώρα ολοκληρωμένων έργων, με επιτυχία και άριστη συνεργασία με πολλές τεχνικές υπηρεσίες ΟΤΑ και άλλων φορέων του Δημοσίου.

Ήδη με την κοινοποιούμενη διακοπή εργασιών από 14-9-2023 στο έργο της ανάπλασης Κέντρου Σπάρτης, (δημόσιο έγγραφο μπορεί να το αναζητήσει ο οποιοσδήποτε), κοινοποιήθηκαν τα ήδη γνωστά στην Τ.Υ. προβλήματα του έργου, συνοπτικά… απουσία μελέτης εφαρμογής για το σιντριβάνι και αδυναμία έκδοσης τεχνικών λύσεων από τον κύριο του έργου, μη σύνταξη ΑΠΕ, προβληματική άρδευση, μη υπογραφή ημερολογίων, μη έκδοση εντολών εμπρόθεσμα, λάθος τεχνικές λύσεις, ανατροπές της υπάρχουσας μελέτης την τελευταία στιγμή, μη μεταφορά των περιπτέρων, μη έγκριση από αρχές Αυγούστου της κυκλοφοριακής μελέτης με αύξηση της επικινδυνότητας στην Παλαιολόγου κλπ. Συνεπώς, όχι μόνο υπάρχει πληθώρα προβλημάτων στην επικοινωνία με την ΤΥ, τα οποία τους είναι γνωστά από πολύ καιρό. Εξάλλου, τα ίδια προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλα έργα όπως το πάρκο Γουδέ, που όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω δε μας έχει δοθεί καν άδεια κοπής των δένδρων και αντί αυτού μας κοινοποιήθηκε απόφαση έκπτωσης (κενό γράμμα και κούφια απειλή όπως θα δείξουμε πιο κάτω). Αντίθετα, με αυτοθυσία και προσωπικό χρόνο η εταίροι επιβλέποντες των έργων εκτός του προϊσταμένου… συνεχίζουν να δίνουν λύσεις …στα προβλήματα που προκύπτουν… 

Όπως θα αποδείξουμε, η ΤΥ και ειδικότερα ο προϊστάμενος με την διευθύντρια όχι μόνο δεν τηρούν τους νόμους αλλά παρανομούν ευθέως. Με στόχο να καλύψουν την αδυναμία τους μέσα από απειλές και παράνομες απαιτήσεις από την εταιρεία μας σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν την μέγιστη ζημιά. 

θα ήθελα να επισημάνω  την αναξιοπιστία του Δημάρχου, αντιπαραβάλλοντας μόνο ακριβή, πραγματικά στοιχεία, και όχι ισχυρισμούς για την δημιουργία εντυπώσεων, στοιχεία που είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε τα αναζητήσει στο διαδίκτυο και στο διαύγεια. Με την ευκαιρία της παρούσας απευθύνω έκκληση στους συνεργάτες του να αναζητήσουν παραπάνω πληροφορίες για τα πρόχειρα στοιχεία που του έδωσαν αναφορικά με την εταιρεία μου… εκθέτοντας τον …

Στις δηλώσεις του κ. Δημάρχου, επιχειρήθηκε να εδραιωθεί η άποψη ότι ο ανάδοχος και η εταιρεία του, όπου και αν εργάζονται τους διώχνουν ως έκπτωτους ή οι συμβάσεις διαλύονται με υπαιτιότητα του. Με έγγραφα αναρτημένα στο διαύγεια θα δώσω σε όλους να καταλάβουν την οδυνηρή, για το αφήγημα της νυν διοίκησης, πραγματικότητα. Τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου πλαισίωναν με χαρά ο κ. Βαρζακάκος, η κ. Χάτζου και η κ. Ζαχαράκη προφανώς συμφωνώντας με τα λεγόμενα. 

Συγκεκριμένα ….Στη συνέντευξη τύπου 19-9-2023

Είπε ο Δήμαρχος…

«Έκπτωτος από τον διαγωνισμό κατασκευής ανοιχτού θεάτρου Καλαμάτας ο εργολάβος αυτός….»

Η αλήθεια …

Στο ανοιχτό θέατρο Καλαμάτας η εταιρεία μας μειοδότησε στο σχετικό μειοδοτικό διαγωνισμό. Όμως με το α.π. 119788 έγγραφο της υπηρεσίας από 20/12/2021 μας ζητήθηκε η ανανέωση ισχύος προσφοράς και εγγυητικής μας επιστολής, στις  29/12/2021 η εταιρεία μας απάντησε μέσω ΕΣΗΔΗΣ ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση ισχύος της οικονομικής προσφοράς της ως είχε δικαίωμα βάσει του άρθρου 19 της σχετ. διακήρυξης. συνεπώς είχε ήδη λήξει η ισχύς της προσφοράς μας και αυτό είχε γίνει γνωστό με έγγραφο τύπο στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Καλαμάτας. Παρόλα αυτά με την απόφαση α.π.  11113/ 4 /2/2022 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας στην τέταρτη συνεδρίαση του 2022 με την απόφαση 35 του 2022 εγκρίνει την διακοπή της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο και όσον αφορά την εγγυητική επιστολή της εταιρείας μου  ζητά να καταπέσει (καθώς για να βγει έκπτωτη μία εταιρεία θα πρέπει να καταπέσει εγγυητική επιστολή της…).

Στο αίτημα για κατάπτωση της ε-107732/26-3-2021 εγγυητικής μας επιστολής, ο εκδότης  ΤΜΕΔΕ  απάντησε με το 4549/ 11-5- 2022  ότι “σε συνέχεια του εγγράφου σας ενημερώνουμε πως η υπ’ αριθμόν  ε-107732/26-3-2021 εγγυητική επιστολή της εταιρείας ΔΟΜΗΚΑΤ  ισχύει μέχρι 320 μέρες από την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού, μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας η παρούσα εγγυητική επιστολή θεωρείται αυτοδικαίως άκυρη συνεπώς η εγγραφή αξιώσει σας περί κατάπτωσης δεν έχει καμία ισχύ” Ακριβώς ότι είχαμε πει και εμείς στην Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας. Κατόπιν των ανωτέρω η υπηρεσία συνέχισε στη διαγωνιστική διαδικασία και θα προγραμμάτιζε την δημοπράτηση εκ νέου.

Από τα παραπάνω  αποδεικνύεται με έγγραφα ότι η εταιρεία μας ουδόλως κηρύχθηκε έκπτωτη καθώς η διαδικασία συνεχίστηκε με επανάληψη του διαγωνισμού και η εγγυητική μας δεν κατέπεσε και ούτε καμία άλλη συνέπεια δεν είχαμε. Οι λόγοι όπως είναι προφανές από τα έγγραφα ουδόλως σχετίζονται με κάποια κακοτροπία της εταιρείας μας απλώς από καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών (ίδιοι λόγοι για τους οποίους οι Σπαρτιάτες στερήθηκαν την μη ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του Γυμναστηρίου) και για την οποία η νυν διοίκηση ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου (καθώς φυσικά και η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών η οποία …ευλογείται από την νυν διοίκηση …και γενικότερα…) 

Είπε ο Δήμαρχος  …

«Στο Γυμναστήριο της Νεάπολης Ζήτησε αποζημίωση για την διάλυση της σύμβασης για το έργο…»

Η αλήθεια …

Αρχικά με το να λέει ότι ζήτησε αποζημίωση, υπονοεί ότι είναι κάτι κακό; Δεν συνεχίζει στο αν η εταιρεία μου έλαβε τελικά την αποζημίωση, και αν τελικά αποζημιώθηκε πως αντέχει στη λογική να είναι κακότροπη, να  τα βάζει με τους εργοδότες της και τελικά οι τελευταίοι να την αποζημιώνουν με 12.000 ευρώ … Εκτός των όσων περιληπτικά αναλύω παρακάτω, μπορεί ο κ. Δήμαρχος να ζητήσει από τον καλό του συνάδελφο κ. Τριχείλη να του περιγράψει τι συνέβη. Εκτός αν θεωρεί ότι τσακώνομαι και με αυτόν όπως με τον κ. Μπέο.

Με την αριθμό 326 /2021 απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Μονεμβασιάς εγκρίθηκε το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «ανέγερση κτηρίου γυμναστηρίου Νεάπολης γυμνασίου γενικού επαγγελματικού λυκείου Νεάπολης πρώτου Επάλ» με την συγκεκριμένη απόφαση και στο διά ταύτα αυτής οι υπηρεσιακοί εισηγήθηκαν την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής και τον καθορισμό αποζημίωσης του αναδόχου εργολάβους στο ποσό των 12.000 € όπως αυτό ελέγχθηκε και υπογράφτηκε την αρμόδια επιτροπή και τον ανάδοχο.

Για να μην αναλύσω όλα τα προβλήματα που είχε το έργο, για να μην επεκταθώ, σας επισημαίνω απλώς τα  λόγια της τεχνικής υπηρεσίας  “υπήρξε απόκλιση μεταξύ των τευχών δημοπράτησης και τον προϋπολογισμό που αναρτήθηκαν από το Δήμο μας κατά την δημοπρασία του έργου με τα τεύχη που έχουν εγκριθεί και συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων που δημιούργησε η παραπάνω απόκλιση στη καθυστέρηση έναρξης κατασκευής του έργου πάνω από τρεις μήνες συνεπώς το έργο διαλύεται με υπαιτιότητα της υπηρεσίας μας καθώς ο ανάδοχος δικαίως ζήτησε με βάση το 163 του 4412 όπως ισχύει την διάλυση της εργολαβίας”.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται με έγγραφα ότι η εταιρεία μας ουδόλως κηρύχθηκε έκπτωτη ή είχε δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο Δήμο Μονεμβασιάς. Πέρα της επισήμανσης των προβλημάτων, καθώς η διαδικασία συνεχίστηκε με επανάληψη του διαγωνισμού και η εγγυητική μας δεν κατέπεσε και ούτε καμία άλλη συνέπεια δεν είχαμε. Ο κ. Δήμαρχος ας ρωτήσει το φίλο του κύριο Τριχείλη, πόσο παραπάνω κόστισε για το Ελληνικό κράτος η επανάληψη του διαγωνισμού (μήπως αντιληφθείτε τι συνέπειες έχουν οι σφιχτοί εναγκαλισμοί με την Τεχνική Υπηρεσία στη τσέπη του Έλληνα…)  μήπως ….το ίδιο θα συμβεί και στη δύσμοιρη Σπάρτη αφού διαλύσατε την εργολαβία του ΞΕΝΙΑ και τώρα παραλαλάτε να γυρίσει πίσω ο ανάδοχος (ο οποίος προφανώς και εκείνος διαπίστωσε τρομερά προβλήματα στη μελέτη; …και τα οποία Προϊστάμενος και διευθύντρια της Τεχνικής …δεν έλυσαν όταν έπρεπε) ας μάθει ο κόσμος ότι η ΣΠΑΡΤΗ ετοιμάζεται να πληρώσει 400.000,00 ευρώ παραπάνω για το συγκεκριμένο έργο. Μήπως και ο συγκεκριμένος εργολάβος με την εταιρεία του ήταν εχθροί της πόλης της Σπάρτης και εναντίον του Δημάρχου;

Είπε ο Δήμαρχος

«Διαλύθηκε και η σύμβαση για την ανάδειξη βιοποικιλότητας που είχε αναλάβει ο ίδιος εργολάβος, μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο 20-9-2023 το διεύρυνε λέγοντας ότι και από εκεί η εταιρεία μου κηρύχθηκε έκπτωτη…»

Η αλήθεια …

Με το e-mail που απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στον διευθυντή τεχνικής υπηρεσίας 4-5-2023 συμφώνησε πλήρως με την έγκριση της οριστικής διάλυσης του έργου «συμπλήρωση τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την ανάδειξη βιοποικιλότητας». Με την απόφαση 139821 / 3277/4-5-2023 εγκρίθηκε το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του έργου και διάλυσης της εργολαβίας με υπαιτιότητα της υπηρεσίας. Είμαι στην διάθεση σας να σας πω αναλυτικά γιατί διαλύθηκε, εάν το θελήσετε…Πάντως, η υπηρεσία έχει τη καλύτερη άποψη  για την εταιρεία μας που με τεράστιο κόπο έφτασε το έργο σε ικανοποιητικό βαθμό (ένα έργο στη μέση του πουθενά, στο φράγμα Πηνειού, όχι στο κέντρο της Σπάρτης).

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται με έγγραφα ότι η εταιρεία μας ουδόλως κηρύχθηκε έκπτωτη καθώς η σύμβαση διαλύθηκε με υπαιτιότητα της υπηρεσίας για τεράστια προβλήματα στη μελέτη του συγχρηματοδοτούμενου έργου από το intereg, καθώς εργασίες που είχαν γίνει με τη πρώτη εργολαβία συμπεριλήφθηκαν και ανάλωσαν ποσά από την εργολαβία που υλοποιούσε η εταιρεία μας χωρίς αυτό να είναι δυνατόν να διορθωθεί στη παρούσα σύμβαση.

Είπε ο Δήμαρχος …

«Έχει κάνει μήνυση στην επιτροπή διαγωνισμού του Βόλου για το Βόλο Και τα ‘χει βάλει και με το συνάδελφο τον κύριο Μπέο»

Η αλήθεια …

Έχετε γνώση της δικογραφίας ξέρετε για ποιο πράγμα έχει υποβληθεί μήνυση, στην συγκεκριμένη οικονομική επιτροπή; Μην αφήνετε εντυπώσεις κ. Δήμαρχε… Αν θέλετε καλέστε με να σας πω αναλυτικά μην αφήνετε άθλια υπονοούμενα … Βλέπετε εγώ να έχω επεκταθεί σε δικές σας δικαστικές σας περιπέτειες; 

Δεν θα επεκταθώ γιατί πρόκειται για διαδικασία που ήδη βρίσκεται στην δικαιοσύνη και αφορούσε κακοδιαχείριση της Οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής διαγωνισμού, σε δικαιολογητικά διαγωνισμού που υποβλήθηκαν από την εταιρεία μας και η επιτροπή  διαγωνισμού έχασε και ενώ μπορούσε να αναπληρώσει ή να ζητήσει δεν ζήτησε… Εν πάση περίπτωση όλα αυτά οδήγησαν σε απώλεια για το Ελληνικό Δημόσιο …άνω των 300.000 ευρώ… (όπως πιθανώς να γίνει αν το έργο του ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟΥ που ίσως το προορίζετε, συνεπικουρούμενος από την διευθύντρια κ. Άννα Καρακίτσου για τον δεύτερο μειοδότη με προσφορά κατά 140 χιλιάδες ακριβότερο από εμένα, και συμπωματικά τον ίδιο που σώσατε, από βέβαιη έκπτωση εις βάρος του Δήμου… Δείτε παρακάτω…).

Λάβετε υπόψη ότι με τον Δήμο Βόλου δεν δούλεψα ποτέ. Δεν υπήρξε ποτέ εργοδότης μου. Τον κ. Μπέο δεν τον ξέρω και δεν με ξέρει ούτε εξ’ όψεως. Να’ ναι καλά ο άνθρωπος κάνει εξαιρετική δουλειά και όπως λένε οι δημότες του πολύ καλύτερη από την δική σας. Επίσης, χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον Βόλο.

Είπε ο Δήμαρχος …

«Έκπτωση και από την κατασκευή της πεζογέφυρας στην σκαφίδια»

Η αλήθεια …

Με την απόφαση 502/2021, στην 45η από 28 -9-2021 συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πύργου η εταιρεία μας κηρύχθηκε έκπτωτη και ζητήθηκε να καταπέσει εγγυητική επιστολή για έργο που δεν είχαμε υπογράψει ποτέ σύμβαση.

Με την απόφαση του το τεχνικό συμβούλιο της περιφερειακής ενότητας Ηλείας 2 -12-2021 απέρριψε την έκπτωση της αναδόχου εταιρείας μας και επιπλέον αναγνώρισε ότι δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα μας η μη προσέλευση για υπογραφή σύμβασης γιατί είχε λήξει η οικονομική μας προσφορά και γνωμοδότησε αρνητικά στην κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής. Έπειτα 14-3-2022 με την α.π. 6414 απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πύργου, κατάλαβαν το σφάλμα τους και  ανακλήθηκε η απόφαση έκπτωσης.

Είπε ο Δήμαρχος …

«Τα ‘χει βάλει και με τη συμμαχία δημιουργίας για τον Δήμο Ζωγράφου και ανέφερε ένα απόσπασμα του Facebook»

Η αλήθεια…

Απομονώθηκε ένα μικρό τμήμα της ανάρτησης μου στο Facebook σχεδόν 1,5 χρόνο πριν, για κάποιο σχόλιο που είχα κάνει ως κάτοικος Ζωγράφου σε ένα τοπικό forum… για το ότι δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί ένα ιστορικό κτίριο της περιοχής του Ζωγράφου το θέατρο Ποταμίτη …εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα. Απαγορεύεται η έκφραση άποψης από έναν δημότη; Απαγορεύεται να σχολιάζω προβλήματα της περιοχής μου; Μήπως είναι τόσο του Δημάρχου, ο νυν Δήμαρχος του Ζωγράφου και ενοχλήθηκε που σχολίασα κάτι ως δημότης; Γιατί δεν ενημερωθήκατε πόσο άριστη συνεργασία είχαμε ως εταιρεία στο παρελθόν με τον Δήμο Ζωγράφου;  Έχοντας εκτελέσει πάνω από 20 έργα με εργοδότη τον Δήμο Ζωγράφου (μικρά και μεγάλα ). Μήπως, να σας   ενημερώσω ότι και σε άλλη  εργολαβία που είχε η εταιρεία μας μετά από  παρατηρήσεις επί της μελέτης τελικώς η σύμβαση διαλύθηκε με υπαιτιότητα του Δήμου Ζωγράφου, ο οποίος μάλιστα το αποδέχθηκε πλήρως και οφείλει και αποζημίωση στην εταιρεία μας; Μάλιστα και εκεί  η εταιρεία μας πήγε στο τεχνικό συμβούλιο και κέρδισε τρεις φορές την υπόθεση που αφορούσε στη διάλυση με ευθύνη του Δήμου ο οποίος όπως είπαμε τελικώς αναγνώρισε το σφάλμα του.

Δήμαρχε… Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο απ’ όσα προσπαθείτε να καλλιεργήσετε  κατασυκοφαντώντας μας…

Προσπαθείτε να παρουσιάσετε την εταιρεία μας ως κακότροπη με όλους, ως αχάριστη που εναντιώνεται στην εργοδοσία της αντί να λύνει τα προβλήματα. Πετυχαίνετε όμως το αντίθετο καθώς όπως αποδεικνύεται αβίαστα από τα παραπάνω (που μπορούν να επαληθευθούν εύκολα μέσω εγγράφων αφού αναφέρονται οι αριθμοί πρωτοκόλλου και είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε), ότι η εταιρεία μας πάντα όταν τύχαινε να  διαφωνεί με στοιχεία της μελέτης, διαφωνούσε στοιχειοθετημένα και διαχρονικά δικαιωνόταν στα τεχνικά συμβούλια, τα οποία δεν είναι τελικά τόσο εύκολο να επηρεαστούν. Ειδικά, όταν πάρουν κάτι μεγάλους φακέλους εγγράφων…  Φυσικά, δεν το αντιληφθήκατε ότι και για το θέμα της προκαταβολής ο κακότροπος εργολάβος σας το έλεγε, και τελικά δικαιώθηκε στο τεχνικό συμβούλιο (παρόλο που από την κ. Ζαχαράκη στο δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκε ότι δεν δικαιωθήκαμε …) ειρήσθω εν παρόδω. Είναι λυπηρό μία αντιδήμαρχος να φτάνει να λέει τέτοιες ανακρίβειες μπροστά σε τόσο κόσμο …

Είπε ο Δήμαρχος…

« Ότι έχω πρόσφυγες- προστριβές με την λέσχη αξιωματικών φρουράς και έχω  καταταλαιπωρήσει και τον Στρατό, εκτός από τη Σπάρτη»  ενώ ο κύριος Βαρζακάκος, ο βασικός συντελεστής της δυσλειτουργίας των έργων (και όχι μόνο του δικού μου…. θυμίζω, OPEN MALL, ΞENIA, ενεργειακή αναβάθμιση γυμναστηρίου ….κλπ.)  με κατηγορεί ότι δεν έχω καν ξεκινήσει εργασίες…

Η αλήθεια…

  1. Δήμαρχε, και λοιποί συκοφάντες, σας καλούμε σε μία ξενάγηση με κάμερες μέσα στη Λέσχη, για να δείτε αν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ή όχι. Η εταιρεία μας έχει άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, και την ομάδα επίβλεψης. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα σας στέλνουμε ένα πλήρες σχετικό φωτογραφικό αρχείο. Μία εικόνα χίλιες λέξεις…Με την ευκαιρία ας ενημερωθεί ο κόσμος ότι πρόσφατα ο στρατός και το ΥΠΠΟ απηύθυνε έγγραφο (Αρ.Πρ.:ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ12-β/276341276341/29-6-2023) στο Δήμο Σπάρτης που ζητάει απαντήσεις αναφορικά με ποιο δικαίωμα ο Δήμος κατήργησε τα Κουρ ανγκλέ επί της Λυκούργου καταστρέφοντας ένα τέτοιο κτίριο. Φυσικά δεν χρειάζεται να είναι μηχανικός κάποιος για να αντιληφθεί πως αντιμετώπισε η Τ.Υ. του Δήμου ένα ιστορικό κτίριο… Αρκεί να δει το κτίριο…. Οι ευθύνες της τεχνικής υπηρεσίας τεράστιες… Όμως, δυστυχώς, δεν θα αποδοθούν ποτέ… Ας ενημερωθεί ο κόσμος της Σπάρτης ότι τα νερά που εισέβαλαν στο κτίριο έχουν σαπίσει ένα υπέροχο υπόγειο, που διαθέτει η λέσχη, ενώ έχουν επιφέρει τεράστιες βλάβες στο κτίριο συνολικά, εκτός της αισθητικής υποβάθμισης του. Ερωτάτε ο Δήμαρχος και ο στρατός και το ΥΠΠΟ δουλεύουν για τα συμφέροντα του εργολάβου και είναι κατά του Δήμου Σπάρτης;

Τέλος, (κάποιοι εύλογα απόρησαν… και ο κόσμος ας κρίνει) όταν κάποιος κηρύσσεται έκπτωτος οριστικά, πως γίνεται μετά  να συμμετάσχει και να παίρνει τέσσερα έργα στη Σπάρτη; Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, για να μην εξαπατάτε τους ακροατές σας ότι όταν μια εργολαβική εταιρεία κηρυχθεί έκπτωτη είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να αναλάβει νέα έργα.

Κ. Δήμαρχε….

Κάποιος μου θύμισε ότι τον 2/2022 σε επίσκεψη του πρώην υπουργού Σπήλιου  Λιβάνου, Υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  δηλώσατε ότι: “Είχαμε πάει όπως θυμάσαι στην Ηλεία με τις φωτιές τότε, αναφερόμενος στις φωτιές του 2007, και έτσι πήραμε τις εκλογές του 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε καταστραφεί κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι εκεί που πέφταμε 15 τοις 100 θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί, και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι”.

Απλώς μεταφέρουμε τα λόγια σας … Και πως ακούγεται μετά από αυτό να υβρίζετε, να συκοφαντείτε και να απειλείται με αυτόν τον τρόπο μια εταιρεία όπως η δική μας που ο μόνος της σκοπός είναι να ολοκληρώσει τα έργα, και όχι να τα παρατήσει και να φύγει… Μια εταιρεία που αντί για συνεργάτη σας επιλέξατε να την καταστήσετε αποδιοπομπαίο τράγο… Λυπούμαστε που δε θα σας κάνουμε τη χάρη. 

Απ ‘όλα τα παραπάνω, είναι, όντως, πρωτοφανές Δήμαρχος να λέει τέτοια χονδροειδή ψεύδη ανερυθρίαστα με τέτοιο θράσος ξεφτιλίζοντας και συκοφαντώντας μία τεχνική εταιρεία και κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τον λαό της Σπάρτης.

Επιπλέον επειδή έγινε μεγάλη κουβέντα, όταν μίλησα για κάποιον κύριο με γυαλάκια, μίλησα με αυτό τον τρόπο γιατί πραγματικά δεν γνωρίζω ποιος είναι ο άνθρωπος αυτός ούτε έξ’ όψεως. Ακόμα δε με ξέρει ούτε ο ίδιος, ούτε εγώ εκείνον. Εξάλλου ο ίδιος κύριος άλλες φορές έχει εκφραστεί εναντίον του έργου.  Ίσως και αυτός να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους εχθρούς της πόλης … Φυσικά αρνητικά σχόλια ακούστηκαν μέχρι και για τους κυβόλιθους (που αποδέχθηκε με καθυστέρηση η ΤΥ) κυρίως από ανταγωνιστές εργολάβους που αφού δε πήραν υπεργολαβίες από την εταιρεία μας ξεκίνησαν να τη συκοφαντούν δεξιά και αριστερά για τη τεχνική της επάρκεια και για τη ποιότητα των υλικών… Φυσικά και με το παρόν καλούμε όποιον πιστεύει ότι η ποιότητα των υλικών δεν είναι άριστη να αποδείξει τα λεγόμενα του με τεκμήρια.

Για το έργο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟΥ…

Ειδικότερα, για το έργο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ας εξηγήσει κάποιος στον κ. Δήμαρχο ότι είναι υποχρεωμένος ο ανάδοχος βάσει νόμου αφού αναλάβει το έργο να κοινοποιήσει στην υπηρεσία προβλήματα της μελέτης και πιθανές λύσεις τους. (άρθρο 138/4782/2021)

Λίγο παρακάτω αναφέρει ο ίδιος ότι «…εφόσον είναι μειοδότης δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα πρέπει να προχωρήσεις με αυτόν τον συγκεκριμένο. Διότι αν κάνεις κάτι άλλο θα θεωρηθεί ύποπτο»  Παρά ταύτα ο ίδιος άνθρωπος αμέσως μετά λέει πως θα το κάνει μόνο αν εξαναγκαστεί… Την συμπεριφορά αυτή του Δημάρχου Σπάρτης την αφήνουμε στη κρίση του κόσμου…

Η εταιρεία μου κατόπιν ολοκλήρωσης των διαδικασιών ήταν βέβαια για την υπογραφή της σύμβασης. Ήδη με το θέμα ασχολείται η Αρχή διαφάνειας, η εισαγγελία Σπάρτης, η ΕΑΔΗΣΗ και το Σώμα επιθεωρητών δημοσίων έργων και πειθαρχικά η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου. Σχετικά η εταιρεία μας απέστειλε το 17241/16-8-2023 έγγραφό της – επιστολή διαμαρτυρίας καταγγελία αρμοδίων υπάλληλων, προς το Δήμο Σπάρτης και με κοινοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο όπως φαίνεται ουδέποτε έλαβε γνώση, εξάλλου είναι μόνιμη η απόκρυψη στοιχείων που δεν αρέσουν στο Δήμαρχο από το Δημοτικό συμβούλιο.

Ας ακούσει ο κ. Δήμαρχος τους νομικούς του συμβούλους για το ότι είναι πρωτοφανές να δηλώνει ότι ο ίδιος με εμπάθεια ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει η εταιρεία μας το έργο (από το Φεβρουάριο του 2023 έχουν τελειώσει οι σχετικές διαδικασίες). Παρόλο που όλοι του λένε το αντίθετο.

Του απαντάμε ότι να είναι σίγουρος πως όταν τον αναγκάσει ο εισαγγελέας (και σύντομα), τότε η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο δεν θα είναι αρκετή. Ενώ όσοι από την τεχνική υπηρεσία με βασικό και εκτελεστικό βραχίονα την κ. Αννα Καρακίτσου τον βοήθησαν σε αυτό το όνειδος θα λογοδοτήσουν. Ο ίδιος ας θυμηθεί κι άλλες αντίστοιχες πρακτικές του παρελθόντος πως κατέληξαν για το δήμο Σπάρτης, με διαλυμένες εργολαβίες, με αποζημιώσεις σε αναδόχους (όπως του OPEN MALL 2 που διέλυσαν κυριολεκτικά νύχτα με τον κ. προϊστάμενο να σκίζει τα ρούχα του αναλωνόμενος σε γελοίες δικαιολογίες …) αλλά και στην εταιρεία μου όταν ο προκάτοχός του ο κύριος Βαλιώτης ετσιθελικά δεν πλήρωσε το ποσό που έπρεπε και τελικά στον πρόσφατο ενδοδικαστικό συμβιβασμό πλήρωσε και τους τόκους … 

Διαφοροποίηση συμπεριφοράς Δημάρχου σε άλλο εργολάβο… 

Ας θυμηθούμε όλοι την διαφοροποίηση της αντιμετώπισης του κ. Δημάρχου στους εργολάβους, με την υπ’ αριθμόν 9ΡΩ0Ω1Ν-ΠΧ2, συνεδρίαση 6/18-1-22 με θέμα την διάλυση του OPEN MALL.

Τότε που δε βρήκε ο ανάδοχος το υλικό… (ποιο υλικό;;; Tο βασικότερο όλης της εργολαβίας), ο κ. Βαρζακάκος συγκρότησε ολόκληρη επιτροπή που επίσης δεν το βρήκε και γι’ αυτό διαλύθηκε η εργολαβία με πρωτοβουλία του Δήμου Σπάρτης. Τότε το δίδυμο κ. Βαρζακάκος και κ. Καρακίτσου βρήκαν ως επαρκέστατη τη δικαιολογία του αναδόχου ότι δεν βρίσκει τα υλικά που αποτελούσαν το 80% του έργου.  Φυσικά ο Δήμαρχος και η κ. Ζαχαράκη τότε υπερθεμάτισαν στη διάλυση της σύμβασης … 

Ο κόσμος έχει κρίση ας βγάλει τα συμπεράσματα του…

Τα λόγια του Μελετητή για το OPEN MALL και η άποψη του για το Δήμο Σπάρτης 

Δείτε, επίσης, τι είπε και ο καθηγητής μελετητής του OPEN MALL κ.  Κίζης. «Εχθρός» και αυτός της πόλης της Σπάρτης… Αηδιασμένος με τη τεχνική υπηρεσία του Δήμου αλλά και την ευρύτερη συμπεριφορά του Δήμου Σπάρτης.

https://www.notospress.gr/peloponnisos/story/80667/anoixto-kentro-emporioy-spartis-open-mall-h-strevlosi-sti-meleti-toy-gianni-kizi

Σχετικά με τις μελέτες  και γιατί δεν είχαμε δει τα προβλήματα εξ’ αρχής.

Ήδη ως διαχειριστής της αναδόχου εταιρείας εξήγησα και σε προηγούμενη συνέντευξή ότι οποιοσδήποτε μηχανικός, (γιατί η εταιρία απαρτίζεται αποκλειστικά από διπλωματούχους μηχανικούς, με άμεση και προσωπική ενασχόληση με τα έργα) όταν διαπιστώσει σοβαρά προβλήματα όπως αυτά που διαπιστώνουμε στην ανάπλαση του κέντρο Σπάρτης  για να μην πνιγεί η πόλη… να μην κατασκευαστεί ένα σιντριβάνι με το λάθος τρόπο που θέλουν να το κατασκευάσουν (ας δώσει την επιστολή μας ο κ. Δήμαρχος να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο), χωρίς να έχουν μελέτες εφαρμογή και άλλα τεράστια λάθη που δεν έχει νόημα να τα αναπτύξουμε στη παρούσα ενημέρωση, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τις παρατηρήσεις μας,( άρθρο 138/4782/2021).

Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να μελετήσει, να κατασκευάσει ότι ζητά ο δήμος με βάσει το κατ’ αποκοπή άρθρο της μελέτης. Του απαντάμε ότι λίγο παρακάτω είπε πως δύναται και υποχρεούται ο ανάδοχος να προβεί σε απαραίτητες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις της μελέτης. Συνεπώς, η εταιρεία μας όσο και αν θα το ήθελαν να την παρουσιάζουν σαν υπεύθυνη για κάθε τι στραβό έχουν υπογράψει, δεν πρόκειται να πάρει στους ώμους της, τις αμαρτίες τους, ούτε πρόκειται να προβεί στη σύνταξη εξ’ ολοκλήρου νέων μελετών. Τους επισημάναμε ότι η εταιρεία μας δύναται να αναλάβει να μελετήσει το συντριβάνι, όμως, θα χρειαστεί η απολογιστική αποτίμηση της εργασίας αυτής. Σας επισημαίνουμε ότι και αλλού που εκτελούμε μεγαλύτερα έργα, όπως τη πεζογέφυρα του Δήμου Ανακτορίου Βόνιτσας, όταν απαιτήθηκαν νέες γεωτεχνικές και τοπογραφικές εργασίες με απόφαση της Δ.Υ. ανέλαβαν την απολογιστική κοστολόγηση αυτών δίνοντας μας σχετική εντολή.

Επειδή, παραπλανητικά ακούστηκε, ότι δηλώσαμε τη συνεργασία μας κατά το στάδιο του διαγωνισμού με την εταιρεία Φοντάνα τους ενημερώνουμε ότι φυσικά και συνεργαζόμαστε με την κατασκευάστρια εταιρεία, όμως ουδέποτε με κανένα συμφωνητικό δεν υποσχέθηκε η εν λόγω εταιρία ότι θα μας παρέχει μελέτη εφαρμογής  για το σιντριβάνι. Εξάλλου σε συνάντηση μας με εκπροσώπους της εταιρείας μας δήλωσαν ότι το να υποβιβαστεί κατά 50 εκατοστά το σιντριβάνι είναι εγκληματικό λάθος και ότι εκείνοι δε δέχονται να το υλοποιήσουν!

Επιπλέον, με αφορμή τα πολλά ψεύδη που ακουστήκαν, καλούμε τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας να μας δώσει γραπτή άδεια να γκρεμίσουμε το δωμάτιο του ΟΤΕ κάτω από το βαρέλι. Προφανώς, δε θα το κάνει γιατί παρουσία του ΟΤΕ και του επιβλέποντα του, μας διεμήνυσαν ότι το δωμάτιο δε μπορεί να πειραχτεί ούτε ελάχιστα! 

Να σημειώσουμε ότι η ΤΥ του Δήμου Σπάρτης έχει γραπτό  αίτημα μας προκειμένου να μας παραδοθεί ολόκληρος ο εργοταξιακός χώρος του έργου για να μεταφέρουμε τις εργασίες μας παραπλεύρως της οδού Παλαιολόγου που έχει επιστρωθεί, με ταυτόχρονη μεταφορά της κυκλοφορίας αποκλειστικά από την ολοκληρωμένη οδό. Ουδέποτε μας χορηγήθηκε η συγκεκριμένη άδεια. Συνεπώς, απαντάμε και στον Δήμαρχο ότι δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δεν μας παραδίδει το εργοτάξιο παρόλο που το ζητήσαμε και φυσικά έχουμε ενημερώσει την τροχαία σχετικά. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΤΥ του Δήμου Σπάρτης δεν έχει απομακρύνει ούτε τα περίπτερα από την Παλαιολόγου. 

Απ ‘όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μηχανικός για να αντιληφθεί την τραγική ειρωνεία η ΤΥ να εγκαλεί την εταιρεία μας για καθυστερήσεις !!!

Αναρωτήθηκαν αρκετοί, μα πως είναι δυνατόν να μην τα γνωρίζουμε όλα εξαρχής, πριν δώσουμε τη προσφορά μας; (δε θα σχολιάσουμε το πρωτογενές ερώτημα, γιατί υπέγραψε η κ. Καρακίτσου και ο κ. Βαρζακάκος αυτές τις μελέτες… )

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι όταν δίνουμε μία προσφορά θεωρούμε τις μελέτες γενικά ώριμες, οι ίδιοι διατείνονται ότι έχουν περάσει από πολλά μάτια. Όπως και όταν δίνεις προσφορά για μια οικοδομή, δεν ξέρεις ακριβώς τι σίδερα θα μπουν σε κάθε κολώνα ξέρεις όμως πόσο θα σου στοιχίσει όταν έρθει η ώρα να κατασκευαστεί η οικοδομή. Φυσικά αν τα έργα ήταν μελέτη-κατασκευή θα γνωρίζαμε τα πάντα για την μελέτη αφού θα την είχαμε υποβάλει εμείς ως εταιρεία. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εταιρείες δίνουν προσφορές με όσα στοιχεία έχουν (δε μπορούσε κανείς να διανοηθεί ότι ο Δήμος Σπάρτης δεν θα είχε μελέτη εφαρμογής για το τι θέλει να κατασκευάσει με το κατ’ αποκοπή άρθρο που είπε ο προϊστάμενος. Όταν, εν πάση περίπτωση, διαπιστώθηκε το πρόβλημα η ΤΥ για να αποτινάξει το πρόβλημα-ευθύνη της, θεώρησε σωστό να το πετάξει στον ανάδοχο. Η υπηρεσία θα μπορούσε να αναλώσει απρόβλεπτα του έργου για να συντάξει τις απαιτούμενες μελέτες, αντί αυτού προτίμησε να κατηγορεί την ανάδοχο εταιρεία μας.

Εξάλλου, όπως τονίσαμε και σε άλλες Δήμους όπου έχουμε εμπειρία ουδέποτε κάποια συνεργαζόμενη υπηρεσία έφτασε σε σημείο θράσους να απαιτεί από τον ανάδοχο πλήρη σύνταξη μελετητικών τευχών, ενώ το μόνο που παρέχει είναι μια γενική περιγραφή απαιτήσεων. Αδιαφορώντας, μάλιστα, για την αδυναμία από υπαιτιότητα της και όχι της εταιρείας μας για την υλοποίηση ακόμη και της αρχιτεκτονικής λύσης που προτείνουν! Εξάλλου, η εταιρεία μας δεν ζήτησε συμπληρωματική σύμβαση! Πρότεινε να βρεθούν πόροι μέσα από το έργο για τη σύνταξη των απαραίτητων συνοδευτικών μελετών και αν δεν ήθελαν αυτές να τις αναλάβει η εταιρεία μας, ας τις έκαναν οι αρμόδιοι μηχανικοί του δήμου!!!

Ειδικότερα, σε όσα ακούστηκαν από την πλευρά της τεχνικής υπηρεσίας ότι δήθεν η (Ε.Σ.Υ)  Ειδική συγγραφή υποχρεώσεων αναφέρει υποχρέωση μας στη σύνταξη μελετών παραθέτουμε ακριβώς τι ζητά από την εταιρεία μας…

Αρτιότητα των κατασκευών – Μελέτη του έργου – Τροποποιήσεις μελέτης

20.1 Όλες οι εργασίες για την κατασκευή του έργου θα εκτελεσθούν σύμφωνα με τα Συμβατικά στοιχεία, Τεύχη και Σχέδια, που έχουν εγκριθεί και τις τυχόν τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις τους. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει πιστά τα σχέδια της μελέτης και να συμμορφώνεται προς τις έγγραφες οδηγίες του εργοδότη για την πλήρη, τέλεια και σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής, τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές, εκτέλεση των εργασιών ολοκλήρωσης του έργου. Επισημαίνεται ότι ο ανάδοχος συμμορφώνεται μόνο σε έγγραφες εντολές του εργοδότη και των εξουσιοδοτημένων οργάνων του.

20.2 Ο ανάδοχος πριν από την εφαρμογή της μελέτης είναι υποχρεωμένος να προβεί σε συσχετισμό και αριθμητικό έλεγχο των αναγραφομένων στοιχείων και σε περίπτωση ασυμφωνίας να ζητήσει έγκαιρα και εγγράφως (τουλάχιστον 5 εργάσιμες ημέρες νωρίτερα) από τον εργοδότη τη σχετική διόρθωση, χωρίς να έχει το δικαίωμα να τροποποιεί τα στοιχεία αυτά χωρίς την έγγραφη εντολή του εργοδότη, γιατί σύμφωνα με τη σύμβαση αναλαμβάνει ρητά να εφαρμόσει πιστά τα σχέδια της μελέτης και τα καθοριζόμενα στα τεύχη της μελέτης αυτής, καθώς και αυτά που υπέβαλε και εγκρίθηκαν από την υπηρεσία, τα οποία μετά την έγκρισή τους αποτελούν συμβατικό τμήμα της μελέτης.

20.3 Παρά τη γενική παρακολούθηση και έλεγχο των σχετικών εργασιών από την επιβλέπουσα του έργου Διεύθυνση του Δήμου Σπάρτης ο ανάδοχος και μόνον αυτός ευθύνεται για την άρτια, εμπρόθεσμη, έντεχνη και σύμφωνη με τους κανόνες της σύγχρονης επιστήμης και τεχνικής εκτέλεσης του συνόλου του έργου

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η εταιρεία μας όφειλε να κοινοποιήσει στον Δήμο Σπάρτης τις ασυμφωνίες που βρήκε καθώς και την πλήρη αδυναμία να υλοποιήσει (π.χ. το σιντριβάνι) αφού λείπει οποιαδήποτε μελέτη εφαρμογής του, φυσικά πρότεινε να αναλάβει η ίδια την εκπόνηση αυτής της μελέτης κάτι που αρνήθηκε η υπηρεσία!!!

Να σημειωθεί ότι η τεχνική υπηρεσία παρόλο που έχει δεχθεί προτάσεις από εμπορικούς συλλόγους και άλλους για τη διαμόρφωση των περγκόλων ουδεμία τέτοια πρόταση μας έχει κοινοποιήσει με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να προβλέπονται ασκεπείς πέργκολες ….που παρόλο που έχουμε γίνει κοινωνοί των προβληματισμών των συλλόγων όσο δεν αλλάζει τίποτα στη μελέτη οφείλουμε να υλοποιήσουμε

Ας σκεφθεί ο κόσμος τον καθοριστικό και σημαντικότατο ρόλο της επίβλεψης, καθώς στο άλλο έργο του OPEN MALL δίνονται άμεσα λύσεις σε άριστη συνεργασία με την εκεί επιβλέπουσα οικοδομικών (παρά την προσπάθεια του κ. Δημάρχου να αποδείξει ότι είμαστε σε αντιπαράθεση με όλους τους εργοδότες μας).

Στο δια ταύτα, σαν εταιρεία θέλουμε και πάντα θέλαμε να τελειώσουμε τα έργα, αλλά όχι με απειλές όχι με εκβιασμούς και όχι όταν είναι γεμάτο προβλήματα να πετάνε το μπαλάκι στην εξέδρα ότι δήθεν θα έπρεπε να τα έχουμε δει πριν δώσουμε προσφορά. Ως επιστήμονες μηχανικοί όταν βλέπουμε πως αν υλοποιήσουμε κάτι αυτό θα οδηγήσει σε πλημμύρες ή καταστροφή του περιβάλλοντος, είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε. Όσον αφορά, την ειδική συγγραφή υποχρεώσεων ο κ. Βαρζακάκος ομολόγησε ότι είναι υποχρεωμένος ο ανάδοχος να κάνει βελτιώσεις-τροποποιήσεις σε αρχικές μελέτες και όχι να υποβάλει καινούργιες μελέτες. 

Τα τεχνικά συμβούλια έργων…

Πρέπει να καταλάβει ο κ. Δήμαρχος και οι συνεργάτες του ότι τα τεχνικά συμβούλια όσο κι αν υφίστανται πιέσεις όταν βλέπουν φακέλους, όπου όχι μόνο δεν τεκμηριώνεται η αποκλειστική στο πρόσωπο του αναδόχου ευθύνη, αλλά  το αντίθετο τεκμηριώνεται η αποκλειστική υπευθυνότητα της υπηρεσίας σε σειρά ζητημάτων στα οποία δεν απαντά, όπως και στη συνέντευξη τους δεν απάντησαν, τότε «κουμπώνονται» φοβούνται και ψάχνουν σε βάθος τα θέματα και ειδικά ένα τεχνικό συμβούλιο όπως αυτό της περιφέρειας Πελοποννήσου το οποίο είναι ένα αναλυτικά σκεπτόμενο τεχνικό συμβούλιο, το οποίο θα γνωμοδοτήσει και στο οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. 

Για την απόφαση έκπτωσης από το πάρκο Γουδέ

 Η απόφαση έκπτωσης στο πάρκο Γουδέ την οποία διαφημίζει ο Δήμαρχος με τη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας, ως μέγιστη τιμωρία της «κακότροπης» εταιρείας μας, έχει ήδη προσβληθεί με την 84495/25-9-2023 ένσταση της εταιρείας μας στην αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου. Συνεπώς, η απόφαση σας για έκπτωση είναι κενό γράμμα μέχρι να κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια και το τεχνικό συμβούλιο έργων. Είναι σαν να έχει υποβληθεί μία μηνυτήρια αναφορά και να μην έχει εκκινήσει ούτε η προκαταρκτική εξέταση των μαρτύρων.

Επειδή, επαναλήφθηκε ως θριαμβολογία- απειλή, η απόφαση για έκπτωση της εταιρείας μας από το έργο του Γουδέ, ας γίνει ξεκάθαρο ότι η έκπτωση (αυθαίρετη και παράνομη όπως θα δειχθεί) της εταιρείας μας, είναι ένα πυροτέχνημα προς λαϊκή κατανάλωση. Η απόφαση αυτή απλά αποδεικνύει την εμπάθεια του “διδύμου της αποτυχίας” εναντίον της εταιρείας μας και τον άρτο και θεάματα του Δημάρχου πριν τις εκλογές που έρχονται. Φυσικά και δεν ήταν το κίνητρο μας, όπως θέλετε να παρουσιάζετε στο να διακόψουμε το έργο της ανάπλασης, όπως εξάλλου αποδείχθηκε από την προηγουμένη διακοπή εργασιών τον Μάρτιο, της οποίας την απόρριψη από καλή θέληση και κατόπιν των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν (δες ρεπορτάζ),

https://www.apela.gr/article/143895/meta-apo-peripou-ena-mina-diakopis-ergasion-stin-palaiologou-lene-oti-ta-brikan-kai-o-anadohos-epistrefei-xana-gia-ergasies)

 δεν προσβάλαμε στην αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως μπορούσαμε. ΔΕΝ θα συμβεί το ίδιο με την απόρριψη που προαναγγείλατε στη παρούσα διακοπή εργασιών στο έργο της Παλαιολόγου.

Φυσικά η διευθύντρια κ. Αννα Καρακίτσου που υπογράφει τις αποφάσεις γνωρίζει πως καμία ευθύνη δεν θα έχει όταν θα απορριφθεί η απόφαση της και θα έχει καθυστερήσει την εκτέλεση έργου, θα έχει καταταλαιπωρήσει δικαστικά την εταιρεία μας….θα πει ότι είπε και όταν δικαιωθήκαμε ως εταιρεία στο θέμα της προκαταβολής της Παλαιολόγου … « νομίζαμε ότι εφαρμόζαμε το νόμο»….Να σημειωθεί ότι ειδικά στο συγκεκριμένο έργο η εταιρεία μου ήταν η μοναδική συμμετέχουσα, δηλαδή γνωρίζουν ότι το έργο θα χάσει τη χρηματοδότηση και θα πρέπει να επαναδημοπρατηθεί… Τόσο ενδιαφέρονται για το καλό της Πόλης… 

Η προηγούμενη εμπειρία της εταιρείας μας από αντιδικίες με τον Δήμο Σπάρτης

Θα ήθελα να σημειώσω και να υπενθυμίσω ότι με την προηγούμενη διοίκηση η εταιρεία μας έμεινε απλήρωτη για το έργο που της είχε δοθεί με απευθείας ανάθεση, και αφορούσε την προμήθεια λαμπτήρων και ηλεκτρολογικού υλικού στην κοινότητα Θεραπνών και Φαρίδος, όπου τελικά η εταιρεία μας μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρίας στα δικαστήρια, με απόφαση υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 6897 /6-4-2023 και αριθμό απόφασης Α 29 2023 του Τριμελούς διοικητικού εφετείου Τρίπολης, η εξουσιοδοτημένη  δικηγόρος του δήμου κ. Πέγκυ Κωστάκου συμφώνησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό που κατέληξε στην καταβολή στην εταιρεία μου 4.588 € με όλους τους τόκους υπερημερίας από την επίδοση της αγωγής μέχρι εξοφλήσεως με το επιτόκιο του Δημοσίου. Συνεπώς, η προηγούμενη διοίκηση επιβάρυνε τον Δήμο με τους τόκους που επιδικάστηκαν.

Είναι προφανές, ότι η εταιρεία μου εκτέλεσε ένα έργο και η διοίκηση θεώρησε σωστό να καταφύγω στην δικαστική οδό για να πάρω την αμοιβή μου. Θυμίζω στην προηγούμενη διοίκηση, ότι όποτε το θελήσουν θα είμαι σε θέση να προβώ σε υπενθυμίσεις, παραθέτοντας στην δημοσιότητα και άλλα  πρωτόκολλα. Κατά συνέπεια, ο Δήμος Σπάρτης παρά και τους τότε λεονταρισμούς προς δημόσια τέρψη, τελικά σιωπηλά πλήρωσε και τους τόκους στην εταιρεία μου.

Θέλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε και να υπενθυμίσουμε στον κ. Δήμαρχο ότι οι αποθήκες μας είναι γεμάτες  με υλικά (σε κάποιες άλλες εργολαβίες, δεν βρέθηκαν ποτέ τα υλικά και τις διέλυαν μόνοι τους, αφού όλοι έψαχναν  και δεν τα έβρισκαν, ή τα έβρισκαν αλλά ήταν πολύ ακριβά για να έρθουν στη Σπάρτη). 

Στο αν κάτι “Δεν λύνεται κόβεται”

Προφανώς δεν φοβάμαι, δεν απειλούμαι και δεν εκβιάζομαι. Ο κ. Δήμαρχος ας αφήσει τις απειλές και ας κάνει ότι νομίζει. Ας συνεχίσει να παίζει το κακό θέατρο «ο Κάλος δήμαρχος, η καλή τεχνική υπηρεσία ο κακός εργολάβος….» όμως δυστυχώς το παραμύθι δεν έχει δράκο και ο κόσμος θα συνεχίσει να βλέπει  στο κάδρο όχι έναν ιδιώτη (που μάλιστα εδώ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κάνει τα έργα) αλλά έναν δήμαρχο – manager ανίκανο να επηρεάσει τις εξελίξεις και μία  υπηρεσία που με απειλές προσπαθεί να καλύψει τις αδυναμίες της.

Οι καταστηματάρχες, οι πεζοπόροι, οι δημότες της Σπάρτης, οι ξενοδόχοι, ξέρουν ποιος είναι ο διαχειριστής Δήμαρχος. Ο οποίος, αντί να βρει λύση, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να  περιορίσει το θέμα σε μια προσωπική κόντρα, όπου όποιος δεν είναι μαζί του είναι εναντίον της Σπάρτης.

Γνωρίζουν ποιος είναι υπεύθυνος για τα δεκάδες ψέματα που αποδείχθηκαν παραπάνω…

Γνωρίζουν μετά το σημερινό δελτίο-απάντηση μας ποιος είναι αναξιόπιστος …

Γνωρίζουν ποιος απαντά με πραγματικές αποδείξεις και έγγραφα και ποιος με αβάσιμες κατηγορίες …Προς το παρόν ο κ. Δήμαρχος αναμένει δηλώσεις φρονημάτων από όλες τις ομάδες του δημοτικού συμβουλίου. Πιστεύω μετά από αυτή τη συνέντευξη θα γίνει πιο εύκολο για αυτούς. Ακόμη του θυμίζω ότι είχα δώσει συνεντεύξεις πολύ πριν με κηρύξει έκπτωτο στο Γουδέ, επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπήρχαν αλλά με αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση.

Σχετικά με τις σχέσεις μας με τη ΤΥ και άλλους

Παρά τις εντυπώσεις που θέλησε να δημιουργήσει ο δήμαρχος η εταιρεία μας έχει άριστη συνεργασία με στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας, πάνω στους οποίους βασίζεται η όποια εξέλιξη ΜΕΤ ‘εμποδίων υπάρχει στα έργα. Επιπλέον, η εταιρεία μας έχει άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως αποδείχθηκε. Έχουμε άριστη συνεργασία με πάρα πολλούς ΟΤΑ σε όλη την Ελλάδα και όπως αποδείξαμε η εταιρεία μας όσες φορές έχει εμπλακεί σε τεχνικά συμβούλια πάντα δικαιώθηκε (και με τον Δήμο Σπάρτης). Συνεπώς, η εταιρεία μας αποδείχθηκε πως ουδόλως είναι κακότροπη και δεν κάνει τσαλιμάκια αλλά εντοπίζει πραγματικά προβλήματα σε πραγματικά έργα και αναζητά λύσεις.

Μπορεί η εταιρεία μας να περαιώσει τα έργα; Στοχεύει στο να διαλύσει τα έργα και να εισπράξει την αποζημίωση; Θέλει να παίρνει προκαταβολές και να φεύγει;

Τέλος, κ. Δήμαρχε, η εταιρεία μας και μπορεί και θέλει να εκτελέσει τα έργα που έχει ανέλαβε, δεν ζήτησε ποτέ άλλα χρήματα ούτε επικαλέστηκε μη πληρωμή λογαριασμών για την διακοπή του έργου της ανάπλασης. Η εταιρεία μας διέκοψε το έργο και το έργο θα παραμείνει σε διακοπή.  Η κ. Χάντζου και η κ. Ζαχαράκη καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι φυσικά θα συνεχίζαμε τις εργασίες αν είχαμε λύσεις στα προβλήματα που έχουμε επισημάνει μέχρι την δικαστική ολοκλήρωση του ζητήματος, όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν. Αν εξαιρέσεις κανείς μικρές εργασίες ποτίσματος, φύλαξης του εργοταξίου και μικρής έκτασής συμβατικές ο κύριος κορμός του έργου σταμάτησε με τη διακοπή των εργασιών. 

 Επειδή, το 8 μήνες που ανέφερε ο προϊστάμενος φαντάζει ουτοπικό (για όσους ξέρουν) και επειδή δε ξέρουμε πόσο θα καθυστερήσει το έργο και πότε θα επανεκκινήσει, με αίσθημα ευθύνης πριν η εταιρεία μας αποσύρει την παρουσία της εντελώς από το έργο, θα  φροντίζει και θα ποτίζει καθημερινά τα δένδρα (από τα οποία κανένα δεν έχει ξεραθεί) και θα στρώσει με gros beton το τμήμα που έχει χώμα ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω όχληση στους επαγγελματίες, καθότι σεβόμαστε τους προβληματισμούς τους, αφού και εμείς είμαστε επαγγελματίες. 

… Ποια προκαταβολή «τσιμπήσαμε»;;; Αυτή που είναι κατατεθειμένη σε δεσμευμένο λογαριασμό όψεως, η οποία  δεν έχει αναλωθεί παρά μόνο στο 40 τοις 100 και αναλώνεται σταδιακά με την παραγγελία υλικών που κάνουν υπεργολάβοι της εταιρείας μας; Τη προκαταβολή που είναι έντοκη και έχει ισόποση εγγυητική; Που εξοφλεί τιμολόγια απευθείας υπεργολάβου της εταιρείας μας και η ανάδοχος εταιρεία μας δεν βλέπει καν αυτά τα χρήματα;

Είναι προφανές, ότι το έργο που έχουμε περαιώσει στην Παλαιολόγου είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που θέλατε να δείξετε στον κόσμο ότι δήθεν καλύπτεται από την προκαταβολή, καθώς η ανάδοχος εταιρεία μας έχει περαιώσει και εργασίες που δεν προβλέπονταν στη μελέτη που παραδώσατε, προκειμένου όταν και αν έρθει η ώρα να ενταχθούν στον οικείο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα έργου.  Εξάλλου, στόχος μας είναι η ολοκλήρωση των έργων, καθώς έχοντας και ο ίδιος διατελέσει ΔΣ σε διάφορες εταιρείες θα έπρεπε να ξέρει ότι η κερδοφορία μιας επιχείρησης δεν βασίζεται σε προκαταβολές που αποσβένονται σταδιακά, αλλά σε πραγματικό έργο.

Όσο για το αν οφείλεται αποζημίωση όταν διαλύεται μία σύμβαση με υπαιτιότητα της υπηρεσίας, λυπούμαστε αλλά έτσι προβλέπεται από το νόμο. Προφανές είναι ότι αν μία εργολαβία διαλυθεί με υπαιτιότητα της υπηρεσίας ο ανάδοχος πρέπει να αποζημιωθεί για θετικές και αποθετικές ζημιές. Φυσικά, και πάλι αυτά τα χρήματα συνήθως δε καλύπτουν ούτε καν τα έξοδα που έχει υποβληθεί ο ανάδοχος για την εγκατάσταση εργοταξίου και τη συντήρηση των δυνάμεων του. Είναι προφανές, ότι κανείς εργολάβος δεν επιθυμεί να φτάνει σε διακοπή εργασιών, είναι το έσχατο μέτρο όταν δεν μπορεί πραγματικά να εργασθεί.

Καλώ  λοιπόν τον Δήμαρχο 

  • Αφενός να ζητήσει συγνώμη για τα  ψέματα που ανέφερε για την εταιρεία μου.
  • Να αναλάβει ρόλο διοικητή Manager φέρνοντας μια νέα ικανή ομάδα επίβλεψης στη Σπάρτη, είτε μέσω Πάρνωνα, είτε από που νομίζει, η οποία από μηδενική βάση θα μπορέσει να φέρει εις πέρας την διοίκηση των έργων. 
  • Τον καλώ να με καλέσει άμεσα να υπογράψω τη σύμβαση με το ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΕΙΟ, για να μην τον καλέσει ο εισαγγελέας, αυτόν και τους βοηθούς του στη τεχνική υπηρεσία (οι οποίοι δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να πάρουν μόνο τη πολιτική ευθύνη … ) και ως εκ τούτου, να μην καθυστερήσει ένα σημαντικό έργο, για μία εμπάθεια. Σταματώντας να κρατά ομήρους τους ανθρώπους που περιμένουν το έργο.
  • Τον καλώ  να αποσύρει την απόφαση για έκπτωση από το πάρκο Γουδέ που το μόνο που θα καταφέρει είναι να κρατά ομήρους τον κόσμο της Σπάρτης που δεν θα μπορεί να απολαύσει το έργο, ενώ όσο κι αν προσπαθεί να επηρεάσει τεχνικά συμβούλια και οτιδήποτε άλλο δεν θα τα καταφέρει αφού οι λόγοι για τους οποίους κηρύχθηκα έκπτωτος στο πάρκο Γουδέ και  απέφυγε ο ίδιος (η ο προϊστάμενος) να αναφέρει θα καταπέσουν. Αρκεί να αναφέρω ότι η υπηρεσία του δεν μου έδωσε ούτε καν την αδιάκοπης Υψηλών δέντρων. Θυμίζω ότι χωρίς αυτή όποιος τολμήσει να κόψει ένα δέντρο πάει φυλακή. Αναλυτικά θα βρείτε τα πάντα στην ένσταση που κοινοποίησα στην αποκεντρωμένη διοίκηση  Πελοποννήσου και είναι δημόσιο έγγραφο 

Απ’ όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Σπάρτης αντί να ζητήσει συγνώμη από την ανάδοχο εταιρεία μας και το κόσμο της  Σπάρτης , υβρίζει, απειλεί, και προσβάλει σε δελτία τύπου.

Ο Δήμος Σπάρτης (όπως ομολογεί ο ίδιος Δήμαρχος …τραγική ειρωνεία…) υποστηρίζει ότι θα κάνει ότι θέλει, μέχρι να τον διατάξει διαφορετικά ο εισαγγελέας. Συνεπώς δεν δρα νόμιμα. Η νόμιμη δράση του δεν θα είχε ανάγκη δελτίων τύπου.

Δεν αναζητούμε συμμάχους, δεν κατεβαίνουμε στη πολιτική. Απ’ ότι φαίνεται άλλος αναζητά εχθρούς και αποδιοπομπαίους τράγους. Απλά ενημερώνουμε τον κόσμο με μοναδικό γνώμονα την αλήθεια. Δεν αναζητούμε από τον κόσμο να βάλει πλάτη καθώς η εταιρεία μας απευθύνεται στη δικαιοσύνη και όχι στο κόσμο για το σκοπό αυτό. 

Άλλος ζητά από τον κόσμο να βάλει πλάτη και να τον επανεκλέξει στο δημαρχιακό θώκο.

Αποδείχθηκε ότι ο κ. Δήμαρχος είναι μόνο με τον εαυτό του και θα κάνει τα πάντα για τη πολιτική του επιβίωση καθώς σίγουρα δεν είναι με τα συμφέροντα της πόλης. Αδυνατεί να διαχειριστεί τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και καταφεύγει σε απειλές και συκοφαντίες διοργανώνοντας δελτία τύπου.Η υπομονή μας ως εταιρεία είναι μεγάλη, καθώς ως ιδιώτες θα υπερασπιστούμε την εταιρεία μας εκεί που πρέπει.

Αυτή είναι η τελευταία φορά που μπαίνουμε  σε εκτενείς δημόσιες τοποθετήσεις. Δεν είμαστε εδώ για να δίνουμε απαντήσεις σε κανάλια αλλά για να κάνουμε αυτό που κάνουμε καλύτερα. Να κατασκευάζουμε τα έργα που μας έχουν ανατεθεί με επαγγελματισμό και συνέπεια.

 Όμως να είναι σαφές προς όλους  ότι δε θα παίξουμε τον ρόλο του σιωπηλού σάκου του μποξ…

Για την εταιρία

Νικόλαος Γεωργαλής

Πολ. Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Διευθύνων Σύμβουλος

 

You may also like

Κοινοποίηση: