Απογοητευμένοι οι ελαιοπαραγωγοί της Λακωνίας από τον Δάκο & τα καιρικά φαινόμενα.

981{icon} {views}

 

 

Μεγάλη απογοήτευση υπάρχει σε πλήθος ελαιοπαραγωγών σε όλο τον νομό της Λακωνίας λόγω του αυξημένου Δάκου στον καρπό της ελιάς, φαινόμενο που παρατηρήθηκε ήδη από τις πρώτες συγκομιδές του καρπού.

Ο Δάκος της ελιάς είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται γενικά στην ελαιοπαραγωγή και για την καταπολέμησή του απαιτείται η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης και την σωστή περίοδο, τότε η ζημιά  που προκαλείται στον καρπό μπορεί να φτάσει και το 50-60%. Ζημιά που είναι τόσο ποιοτική όσο  και ποσοτική. 

Οι Λάκωνες ελαιοπαραγωγοί ήδη από την πρώτη συγκομιδή του καρπού της ελιάς είδαν το πρόβλημα σε όλο του το μέγεθος. Η ποιότητα επιτραπέζιας ελιάς είναι χαμηλή και η ποιότητα του ελαιολάδου επηρεάζεται μιας και η οξύτητά του αυξάνεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η χαμηλή τιμή του προϊόντος  και η δυσφήμιση όλης της Λακωνίας για κακή ποιότητα ελιάς και λαδιού.

Οι ελαιοπαραγωγοί ρίχνουν την ευθύνη στους τοπικούς παράγοντες για την καθυστερημένη διενέργεια των ψεκασμών δακοκτονίας παρόλο που η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε δώσει το πράσινο φως για την έναρξή τους και τη στιγμή που στους γειτονικούς νομούς (Μεσσηνία όπου συνεχίζονται και τον Οκτώβριο)  οι ψεκασμοί είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και με μεγαλύτερη συχνότητα κάτι που δεν έγινε στην Λακωνία ίσως η καθυστέρηση είναι αυτό που επιφέρει την φετινή καταστροφή της παραγωγής.
Η Μοναδική ανακοίνωση για ψεκασμό που δόθηκε ήταν 18-8-2018 

Φέτος δεν επηρεάστηκαν μόνο από τον Δάκο αλλά και από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα. Βέβαια ο ΕΛΓΑ είπα ότι θα υπάρχουν αποζημιώσεις για το χαλάζι και τα άσχημα καιρικά φαινόμενα αλλά οι έλεγχοι δεν έχουν αρχίσει ακόμα (Τέλη Οκτωβρίου 2018) κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει αμέσως τις επόμενες ημέρες από την υποβολή των αιτήσεων.

Να υπενθυμίσουμε στους αρμόδιους φορείς ότι η Λακωνία φημίζεται για το εξαιρετικό λάδι της αλλά και για την ελιά και είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας για την Λακωνία. 

 

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

 

You may also like

Κοινοποίηση: