Αποκλειστική συνέντευξη με την ζωγράφο Κωνσταντίνα Φαρμάκη
Συναντήσαμε την ζωγράφο Κωνσταντίνα Φαρμάκη λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής που θα φιλοξενείτε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης από 23 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου 2019 , όπου και μας μίλησε για την εν λόγω έκθεση αποκλειστικά.
Η αυτοδίδακτη ζωγράφος Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι πτυχιούχος ιστορικός και κριτικός τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής.
Είναι μέλος του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
Η έκθεση ζωγραφικής τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης .
Τα Εγκαίνια είναι το Σαββάτο 23-2-2019 και ώρα 18:00
Διάρκεια έκθεσης: από 22 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου 2019
Η Συνέντευξη δόθηκε στον Αλέξανδρο Μπουγάδη.
Χρησιμοποιείτε στην ζωγραφική σας το έντονο χρώμα , συμβολίζει κάτι για εσάς
Χρησιμοποιώ έντονα χρώματα γιατί είμαι από την φύση μου αισιόδοξο άτομο , θεωρό τα χρώματα όπως διαχέονται στον καμβά ότι δίνουν την χαρά.
Έχετε κάνει κάποιες σπουδές ζωγραφικής
Είμαι αυτοδίδακτη ζωγράφος αν και είμαι πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, έχω τελειώσει το Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης , το όνειρο μου ήταν να γίνω ζωγράφος από μικρό παιδί, μου άρεσε να ζωγραφίζω, πήγα και σπούδασα σε μεγάλη ηλικία στην Καλών τεχνών ,όχι για το πτυχίο αλλά για να είμαι κοντά στα εργαστήρια , ήθελα να ζήσω όλο το κλίμα των εργαστηρίων που με ενδιαφέρει , πέρασα με πολύ αγώνα στην σχολή γιατί έμενε στην Νεάπολη και ερχόμουν στην Σπάρτη να πάω Εσπερινό Λύκειο , έκανα περίπου 250 χιλιόμετρα την ημέρα για να μπορέσω να δώσω πανελλήνιες , δούλευα παράλληλα και έκανα έναν δύσκολο αγώνα , αλλά δόξα το Θεό όλα πήγαν καλά και αυτό ήταν το σημαντικό. Μου άρεσε όλα αυτά που άκουγα στην σχολή για την τέχνη , τους ζωγράφους , τα χρώματα και έμεινα εκεί στην Ιστορία Τέχνης.
Με την ζωγραφική πότε αρχίσατε να ασχολείστε
Την ζωγραφική την άρχισα σιγά σιγά και περισσότερο όταν βρέθηκαν στην Αυστρία που πήγα σαν μετανάστρια και γνώρισα εκεί έναν εξαίρετο άνθρωπο καθηγητή τον Αρχιτέκτονα Μάκη Βαρλάμη ,εξαίρετος και ζωγράφος που μπήκε και στο βιβλίο Guinness με τα περισσότερα έργα , αυτός ο άνθρωπος προσπαθούσε να βοηθήσει πολύ τους Έλληνες γιατί αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και ήθελε να την προβάλη , πήγα να δω το μουσείο και μιλώντας μαζί του , του είπα ότι ασχολούμαι με την ζωγραφική , γιατί μου αρέσει είναι το χόμπι μου , του έδειξα κάποια έργα που μου ζήτησε από το κινητό που είχα και με παρότρυνε να τα εκθέσω αν και δεν είχα τέτοιο στόχο τότε , ο ίδιος μου εξήγησε ότι το καλός ζωγράφος είναι έννοια υποκειμενική δεν είναι αντικειμενική και μην υποτιμώ τον εαυτό μου , έτσι θεώρησα ότι ήταν καλά τα έργα μου και θα έπρεπε δειλά δειλά να τα εκθέτω και με το καιρό θα βελτιωθώ.
Τι είναι αυτό που σας εντυπωσιάζει στην ζωγραφική
Εγώ επειδή είμαι αυτοδίδακτη ζωγράφος δεν μπορώ να μιλήσω για τεχνικές , αυτό που με εντυπωσιάζει είναι το χρώμα και γι αυτό χρησιμοποιώ έντονα το χρώμα.
Το χρώμα κατακλύζει το είναι μας από μια γελαστή καλημέρα του γείτονα , από τα ζώα που θα δεις το δρόμο , από εικόνες , από τα παιχνίδια των παιδιών , αυτά είναι που με συγκινούν , η αποτύπωση της καθημερινότητας στον καμβά. Αν δω έναν καλό τοπίο θα προσπαθήσω να αντιγράψω την εικόνα , να “φωτογραφίσω” το τοπίο στο καμβά μου.
Υπάρχουν στις μέρας μας άνθρωποι που ασχολούνται με την ζωγραφική ή ποιο πολλοί ασχολούνται με την φωτογραφία που μπορεί να θεωρείτε “ευκολότερη”.
Η Φωτογραφία αν και φαίνεται δεν είναι εύκολη , είναι δύσκολη δεν είναι καθόλου εύκολη , υπάρχουν και σήμερα εξαιρετικοί ζωγράφοι, θα σας πω ένα παράδειγμα , η έκθεση που παρουσιάζεται στην Σπάρτη παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό στην Αμαλιάδα από όπου και κατάγομαι , εκεί είδα αρκετό κόσμο να τον ενδιαφέρει η ζωγραφική και πολλοί από αυτούς ήταν ζωγράφοι καλοί , αλλά δεν εκθέτουν και δεν γίνονται γνωστοί.
Βλέπουμε σήμερα ότι δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες πολιτισμού ώστε οι νέοι να ασχοληθούν με την τέχνη , θεωρείτε ότι θα έπρεπε κάτι να γίνει προς αυτό.
Θα έπρεπε να υπάρχουν αντίστοιχες δράσεις τόσο για την ζωγραφική , την φωτογραφία , το θέατρο , να βγαίνουν προγράμματα και κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν να παροτρύνουν τα παιδιά.
Τα παιδιά καλό είναι από το δημοτικό σχολείο να μαθαίνουν να ζωγραφίζουν , να μπουν στα σχολεία καλές τέχνες, όλες οι καλές τέχνες, από εκεί ξεκινούν όλα .
Ποια ατομική έκθεση είναι αυτή που παρουσιάζεται στην Σπάρτη
Αυτή είναι η 5 ατομική έκθεση που κάνω, έχω συμμετάσχει και σε διεθνής εκθέσεις.
Η έκθεση αυτή ήρθε από την Βιέννη , παρουσιάστηκε εκεί με μεγάλη επιτυχία και για αυτό την φέρνω και στην Ελλάδα, του χρόνου θα παρουσιαστή στων πολυχώρων Γκάζι της Αθήνας και εκεί θα κλείσει η διαδρομή της.
Στην Βιέννη η έκθεση ονομαζόταν “ το άνθος της ψυχής μου” και στην Ελλάδα λόγο του ότι ταξιδεύει ονομάστηκε “Ταξιδεύοντας τον ανθό της ψυχής μου”.
Ευελπιστώ να κάνω και μια έκθεση στην Νεάπολη Λακωνίας λόγω του ότι έμενα εκεί.
Θέλω τέλος να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει, έτυχε στην ζωή μου να συναντήσω πολλούς καλούς ανθρώπους , αλλά και πολύ καλούς δασκάλους αισθάνομαι ευλογημένη για τους δασκάλους που είχα , αν δεν είχα όλους αυτούς ίσως να μην είχα κάνει το όνειρο μου πραγματικότητα.
Χορηγός επικοινωνίας έκθεσης “Ταξιδεύοντας τον ανθό της ψυχής μου” Spartavoice.gr
To Spartavoice.gr ευχαριστεί την κ. Φαρμάκη για την συνέντευξη.
Ο καλύτερος τρόπος προβολής της επιχείρηση σας
Συνεχής ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και στις σελίδες μας Sparta Voice.gr oficcial page & LAKONIA GREECE στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα μας, twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα