Αποκλειστική συνέντευξη της Εύας Κοντοσταθάκου – Νέα υποψήφια της Ν.Δ Λακωνίας

1366{icon} {views}

 

 

Αλέξανδρος Μπουγάδης. Κυρία Κοντοσταθάκου, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της Λακωνίας είναι αρκετά και πάρα πολλά και θα θέλαμε να μας πείτε πρώτα ποιο είναι το δικό σας πρόγραμμα.

Η Λακωνία είναι ένας Νομός γεμάτος ιστορία και πολιτισμό που τις τελευταίες δεκαετίες έχει μείνει πίσω σε πολλά πράγματα όπως : Αρχαιολογικοί χώροι σε άθλια κατάσταση , τουρισμός , αγροτικά προϊόντα , οδικό δίκτυο , λιμάνι , αεροδρόμιο , τι προβλέπεται να κάνετε ώστε να αλλάξετε την άσχημη εικόνα της

 

Εύα Κοντοσταθάκου. Βασική προτεραιότητα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η άμεση ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και της χώρας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σκοπεύει  να βελτιώσει το εισόδημα των πολιτών μειώνοντας τους φόρους. Η μείωση των εισφορών και του ΦΠΑ αποτελούν τις πρώτες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που θα δώσουν άμεση ώθηση στην ανάπτυξη αλλά θα διατηρήσουν παράλληλα τον κοινωνικό χαρακτήρα τους. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό θα οδηγήσουν τη Λακωνία καθώς και όλη τη χώρα στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας.

Κανένα πρόβλημα βέβαια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν εξασφαλιστεί η συναίνεση και η συνεργασία όλων των φορέων του Νομού.

Συνεπώς, πρόθεση μου αποτελεί η δημιουργική αξιοποίηση του τοπικού κεφαλαίου της Λακωνίας που αποτελεί άλλωστε και τη δύναμή της, προς όφελος του τόπου μας.

 

Α.Μ. Η Λακωνία δεν είχε και δεν έχει την ανάπτυξη που θα έπρεπε να έχει και δυστυχώς, αυτό έχει αποτέλεσμα στην οικονομία  της , με χιλιάδες Λάκωνες να εγκαταλείπουν τον τόπο τους , τι προβλέπεται να κάνετε εσείς ώστε η Λακωνία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και τι πιστεύετε εσείς ως μια άξια Αντιδήμαρχος Οικονομικών της Αθήνας ότι πρέπει να αλλάξει ώστε η  Λακωνία να βγει από την αφάνεια των τελευταίων δεκαετιών;

Ε.Κ Μετά από τέσσερα χρόνια στασιμότητας και οπισθοδρόμησης  αναμφίβολα πολλά θα πρέπει να γίνουν ώστε η Λακωνία να βρεθεί στην περίοπτη θέση που της αξίζει.

Γνωρίζοντας τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, είμαι βέβαιη, ότι στο προσεχές διάστημα όπου την τύχη της χώρας θα έχει η Νέα Δημοκρατία, η Λακωνία θα ανακάμψει με γοργούς ρυθμούς.  

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύομαι με τις παρεμβάσεις μου, να αξιοποιήσω τις δυνατότητες του κυβερνητικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καλό του τόπου μας.

Θεωρώ ότι η πολύχρονη ενασχόληση μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον θώκο της Αντιδημαρχίας Οικονομικών του μεγαλύτερου Δήμου της Ελλάδος, της Αθήνας και η αγάπη μου για τον τόπο μας, τη Λακωνία,  αποτελεί θετικό πρόσημο στο να συμβάλω στην ανάκαμψη και ανάπτυξη του νομού μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορώ να συμβάλλω στην προώθηση και υλοποίηση σημαντικών έργων που θα αλλάξουν το αναπτυξιακό τοπίο του νομού μας.

Α.Μ Πάνω από 10 χρόνια ασχολούνται με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης και  η Σπάρτη ακόμη και σήμερα δε έχει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της, τελικά πρόκειται να γίνει ή θα παραμένει μόνο ως μια ιδέα;

Ε.Κ. Η ιλαροτραγωδία των κυβερνητικών χειρισμών και των καθυστερήσεων στην υπόθεση της κατασκευής του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης λήγει αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύομαι προσωπικά ότι με την συνδρομή της Πολιτείας οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί επιτέλους ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα οδηγήσει στην κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Η στέγαση και η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων και πολιτιστικών μνημείων της Λακωνίας αποτελεί πρωταρχικό στόχο του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον Πολιτισμό.

Α.Μ. Ο Τουρισμός που είναι το ποιο σημαντικό οικονομικό έσοδο της Λακωνίας , με τα υπέροχα μέρη της , αλλά σήμερα δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση , οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν από μόνοι τους,  εσείς ως αυριανή Κυβέρνηση και σας εύχομαι και Βουλευτή Λακωνίας , θα φέρεται αναπτυξιακά τουριστικά προγράμματα για όλο το χρόνο και όχι μόνο για την καλοκαιρινή σεζόν;

Ε.Κ. Τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του νομού μας δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε να εξελιχθεί σε επιτυχημένο προορισμό πολλαπλών εναλλακτικών τουριστικών συνδυασμών που θα αναδείξουν όλες τις περιοχές της Λακωνίας.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του γενικού αλλά και του θρησκευτικού τουρισμού θα πρέπει να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λακωνίας τα οποία θα αποτελέσουν το κίνητρο προσέλκυσης περισσότερων τουριστών.

Αν αντιληφθούμε και κατανοήσουμε όλοι μας τον τουριστικό πλούτο του νομού μας και δράσουμε από κοινού μέσω δημόσιων αλλά και ιδιωτικών στρατηγικών και πρωτοβουλιών, είναι απολύτως σίγουρο ότι σύντομα ο νομός Λακωνίας θα αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Το ιδιαίτερο γραφικό χρώμα, οι διαφορετικές θεματικές εμπειρίες, η εναλλαγή του τοπίου σε σχετικά μικρές αποστάσεις, η πλούσια πολιτισμική παράδοση, μπορούν να επιβάλουν το brand name της Λακωνίας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Ο Νέος επενδυτικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό βασίζεται σε τρείς βασικούς άξονες -κατευθύνσεις:

α) την ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επενδυτικών σχεδίων,

β) την αναβάθμιση καταλυμάτων, τη βελτίωση των υπηρεσιών τους καθώς και την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.

γ) Μείωση των φόρων. Κάνουμε την αρχή με την άμεση κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% με χρονικό ορίζοντα διετίας.

Παράλληλα, θέτουμε ως στόχο ένα ενιαίο και ανταγωνιστικό συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στον τουρισμό, όπως έχουν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες.

Α.Μ Τα αγροτικά  προϊόντα της Λακωνίας που είναι αξιόλογα, δυστυχώς δεν έχουν και την ανάλογη προώθηση,  με αποτέλεσμα ο αγροτικός τομέας να αργοπεθαίνει και τους νέους να εγκαταλείπουν την γη, ποια είναι τα δικά σας αγροτικά αναπτυξιακά  προγράμματα;

Ε.Κ. Πρωταρχικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας  για τον αγροτικό τομέα αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Αυτό  δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω συγκεκριμένων θεσμικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν άμεσα:

  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τους αγρότες από το 22% που ισχύει σήμερα στο 9% με τη διατήρηση του αφορολόγητου και με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε 2 χρόνια.
  • Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση 2 συντελεστών 11% και 22% από 13% και 24% που ισχύει σήμερα.

Α.Μ Για το οδικό δίκτυο της Λακωνίας που είναι σχεδόν απαρχαιωμένο ,  τι σκοπό έχετε ώστε να είναι ποιο ασφαλές και ποιο σύγχρονο;

Για το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και Μολάων,  που στερούνται πολλά ,τι έχετε σκοπό να κάνετε;

Τέλος ποιο θα είναι τα σχέδια σας για την μόλυνση του Περιβάλλοντος και του Ευρώτα ;

Ε.Κ Τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πολλά. Το πιο σημαντικό ζήτημα όμως που πρέπει να επανεξετάσουμε στο Νομό Λακωνίας είναι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθείται.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εκσυγχρονιστεί το τουριστικό προϊόν  και να βελτιωθούν οι υποδομές του Νομού, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της περιοχής και να εξασφαλιστεί η απορρόφησή τους από τις ελληνικές και διεθνείς αγορές.

Ζητούμενο επίσης, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει να βελτιωθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες, να εξασφαλιστεί η πρόσθετη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ, καθώς και η χρηματοδότηση σημαντικών οδικών έργων, καθώς και εγγειοβελτιωτικών έργων διαχείρισης υδάτων.

Α.Μ Για το ΚΕΕΜ Σπάρτης  που βρίσκεται σε υπολειτουργία, πρόκειται  να το εντάξετε ξανά ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως και στην κανονική του λειτουργία;

Ε.Κ Η σύγχυση των χρόνων διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η αποτυχημένη προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης αποτελεσματικής πολιτικής, έπληξε ιδιαίτερα σε πλείστα θέματα την ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την συνολικότερη περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου μας. Οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίστηκαν με πλήρη αδιαφορία και παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης από την κυβέρνηση.

Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που στεγαζόταν στο ΚΕΕΜ, έπληξε ανεπανόρθωτα την οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα έθεσε σε κίνδυνο το αξιόμαχο του στρατεύματος, εξαιτίας της ελλιπούς εκπαίδευσης που έχει ως αποτέλεσμα η συγκέντρωση πολυάριθμων νεοσυλλέκτων σε συγκεκριμένα κέντρα εκπαίδευσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να επανεξετάσει την συγκεκριμένη απόφαση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Α.Μ Για τις Πανεπιστημιακές σχολές της Σπάρτης και για το τμήμα Νοσηλευτικής τι πρόκειται να κάνετε ;

Ε.Κ. Μολονότι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και οι ιδιαιτερότητες του νομού Λακωνίας θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου απόφαση παρά την προγενέστερη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την παραμονή της σχολής στην Σπάρτη και την αναβάθμιση της.

Δεδομένου ότι η κλεψύδρα του χρόνου για την κυβέρνηση τελειώνει, καθώς οδεύουμε ολοταχώς προς τις Εθνικές Εκλογές, οι  ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύσαν, οδήγησαν και υπέβαλλαν με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση των δομών του νομού μας. Η μεταφορά της Νοσηλευτικής πλήττει ανεπανόρθωτα την περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου μας όπως τονίζει στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας και αποδεικνύει περίτρανα ότι οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία και παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης από την κυβέρνηση.  Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι η σχολή της Νοσηλευτικής πρέπει να παραμείνει στην πόλη της Σπάρτης και να αναβαθμιστεί άμεσα.

Το Spartavoice.gr ευχαριστεί θερμά την Κυρία Κοντοσταθάκου , για την Αποκλειστική Συνέντευξη , που δόθηκε στον Αλέξανδρο Μπουγάδη και της ευχόμαστε καλή επιτυχία 

 

You may also like

Κοινοποίηση: