Αποκλειστική Συνέντευξη του κ. Στ. Αραχωβίτη στο Sparta Voice. Δίνει απαντήσεις για τους Δασικούς Χάρτες.

803{icon} {views}

Συνέντευξη του Βουλευτή Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη στο Sparta Voice και στον Αλέξανδρο Μπουγάδη.

Όπως δήλωσε ο Βουλευτής δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει κανείς το χωράφι κάποιου αν το άφησε και “δασώθηκε”, εξετάζετε μόνο η χρήση του και όχι η ιδιοκτησία του.

Α.Μ. Τι είναι οι Δασικοί Χάρτες ;

Σ.Α. “Με τους δασικούς χάρτες είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.  Η σύνταξη τους είχε ανατεθεί σε εταιρείες με βάση την αεροφωτογράφηση του 1945 συγκρίνοντάς την με τους χάρτες του 2007-2009.Έφτιαξαν τους δασικούς χάρτες και ολοκληρώθηκε η διαδικασία το 2014. Η αεροφωτογράφηση του 1945 θεωρήθηκε η πιο ευνοϊκή για τους αγρότες , διότι δεν είχε αρχίσει η μετανάστευση , να εγκαταλείπουν την γη οπότε θεωρείτε ότι ήταν πολλά τα καλλιεργημένα χωράφια.”

Α.Μ. Υπάρχει περίπτωση που κάποιο χωράφι λόγω πυρκαγιάς ή εγκατάλειψης “δασώθηκε”, να χαρακτηριστεί δασικό και ύστερα να πουληθεί σε εταιρείες για την εκμετάλλευση του ;

Σ.Α. “Όχι αυτό δεν ισχύει και να διευκρινίσουμε ότι οι δασικοί χάρτες εξετάζουν μόνο χρήση δεν εξετάζουν σε καμία περίπτωση ιδιοκτησιακό καθεστώς , άρα αν κάποιος έχει ένα χωράφι το οποίο το 1945 ήταν καλλιεργημένο και “δασώθηκε” μετά το 2007 ή μπήκε σε αναδασωτέα ζώνη δεν του το παίρνει κανένας. Δεν αμφισβητήτε η κυριότητα του. Εκεί που υπάρχει ζήτημα είναι με την χρήση. Υπάρχει κατηγορία που το 1945 έως το 2007 ήταν καλλιεργήσιμα και μετά το 2007 “δασώθηκε” δεν υπάρχει περίπτωση να του το πάρει κανείς και η άλλη μεγάλη κατηγορία που το 1945 ήταν δασικά και το 2007 έγιναν καλλιεργήσιμα. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά στην δεύτερη όπου το 2007 και μετά έγιναν καλλιεργήσιμα υπάρχει το πρόβλημα όπου πρέπει να αποδείξουν ότι από πότε το έχουν καλλιεργήσιμο.”

Α.Μ. Κάποια κτήματα που παραχωρήθηκαν σε αγρότες από τις τότε δασικές υπηρεσίες, σήμερα τι γίνεται όπου ήταν το 1945 δασικές εκτάσεις ;

Σ.Α. “Δεν υπάρχει ζήτημα αν έχουν παραχωρηθεί νόμιμα και μπορεί να αποδειχθεί. Όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι ατελώς δεν πληρώνει τίποτα και μπορεί να αποδείξει ότι παραχωρήθηκε νόμιμα. Εξετάζεται μόνο η χρήση και όχι η ιδιοκτησία του.”

Α.Μ. Γιατί γίνετε σήμερα θέμα με την ανάρτηση τους και πότε έπρεπε να είχαν γίνει ;

Σ.Α. “Ήταν υποχρέωση της Ε.Ε ως χώρα να γίνει και το είχαν υπογράψει  στο μνημόνιο. Έπρεπε να είχαν αναρτηθεί το 2014 απλά πάγωσαν τότε. Σήμερα η κυβέρνηση απλά κάνει την ανάρτηση τους. Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει.”

You may also like

Κοινοποίηση: