Αφιέρωμα στην εκτέλεση των 118 στο Μονοδένδρι Λακωνίας

680{icon} {views}

 

Φέτος γιορτάζονται τα 75 χρόνια από την ομαδική εκτέλεση των 118 στο Μονοδένδρι Λακωνίας,  μια από τις δραματικότερες στιγμές της λακωνικής γης και της ελληνικής ιστορίας. 

Το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου τμήμα του ΕΛΑΣ Λακωνίας που είχε στήσει ενέδρα στο Μονοδέντρι, επιτίθεται σε φάλαγγα γερμανικών στρατιωτικών οχημάτων που κατευθύνονταν από την Τρίπολη προς την Σπάρτη όπου και σκοτώνεται ένας Γερμανός στρατιώτης. Σύμφωνα όμως με άλλες πηγές οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες ήταν τέσσερις ίσως και περισσότεροι.

Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή το πρωί της επομένης μέρας να διαταχτεί η εκτέλεση 100 ομήρων από τους κρατουμένους στο στρατόπεδο της Τρίπολης. Με την ίδια διαταγή θα εκτελούνταν και όσοι τυχαίοι άνθρωποι θα έβρισκαν στον δρόμο τους τα γερμανικά στρατεύματα.

Οι όμηροι εκτελέστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου 1943 στο ίδιο σημείο που είχε στηθεί η ενέδρα του ΕΛΑΣ. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 89 Λάκωνες, 11 Άρκαδες και 18 χωρικοί που συνάντησε το εκτελεστικό απόσπασμα καθ’ οδόν προς τον τόπο της εκτέλεσης.

Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν και ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης ο οποίος γεννήθηκε στην Αράχοβα Λακωνίας στις 16.07.1903. Σπούδασε γιατρός στη Γερμανία όπου και πήρε την ειδικότητα του χειρουργού. Το 1928 επέστρεψε στη Σπάρτη όπου άνοιξε κλινική. Στον πόλεμο του 1940 υπηρέτησε στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Νάουσας αναπτύσσοντας ταυτόχρονα  πατριωτική δράση.
Στον τόπου του εγκλήματος την 26η Νοεμβρίου 1943 ο γιατρός Καρβούνης συνειδητοποιεί ότι ανάμεσα στους 118 που πήγαιναν για εκτέλεση ήταν και ανήλικα παιδιά, μεταξύ των οποίων τέσσερα αδέλφια από μια οικογένεια (Τζιβανόπουλοι) και τρία από δύο άλλες (Αλεμαγκίδη και Κεχαγιά).

Με τα άπταιστα γερμανικά του παρακαλεί τους Γερμανούς να μη σκοτώσουν τα ανήλικα παιδιά αλλά η πρόταση του απορρίπτεται. Τότε καταφτάνει ένας Γερμανός μοτοσικλετιστής μεταφέροντας το κατεπείγον μήνυμα της γερμανικής διοίκησης Τριπόλεως σύμφωνα με το οποίο ο γιατρός Καρβούνης δεν πρέπει να εκτελεστεί.

Ο Καρβούνης δέχεται μόνο με την προϋπόθεση να μην εκτελεσθεί κανένας από τους 118 αλλά οι Γερμανοί αρνούνται. Ο γιατρός κάνει κι άλλες προτάσεις στους Γερμανούς διαπραγματεύοντας για τις ζωές των ανήλικων αλλά και όλων όσων βρίσκονταν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Οι Γερμανοί όμως αρνούνται κάθε νέα πρόταση του γιατρού. Τότε ο Καρβούνης ξεσπά και σε άψογα γερμανικά βρίζει τους Γερμανούς. 

Πριν την εκτέλεση ο δικηγόρος Γιατράκης βγαίνει μπροστά και βγάζει λόγο. Μιλάει για τον ελληνικό λαό, για τη Λακωνία, για τη γενναιότητα και το θάρρος.

 

Συνεχή  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: