Βάθεια – Μάνη!

1010{icon} {views}

 

Βάθεια, το πιο διάσημο και πιο φωτογραφημένο μέρος της Μάνης! όχι άδικα μιας και η Βάθεια αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής παράδοσης.
Η Βάθεια βρίσκεται στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Ταίναρο, στο μεσαίο “πόδι” της Πελοποννήσου και στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης. Απέχει 92 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη (πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας) και 59 χιλιόμετρα από το Γύθειο.

 

 

Οι πύργοι της Βάθειας οι οποίοι και χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα αποτελούν μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για πέτρινα διώροφα, τριώροφα ή και τετραώροφα κτίρια που το ύψος του μπορεί να φτάνει και τα 20 μέτρα ενώ το πάχος των κάτω τοίχων του το 1 μέτρο φάρδος. Χαρακτηριστικό των πύργων είναι  τα μικρά ορθογώνια  παράθυρα. 

Από μακριά μοιάζει με ακρόπολη, από μέσα όταν την περπατήσεις μοιάζει με βουτιά στο χρόνο. Μέσα στα χαλάσματα οι διατηρημένοι πύργοι σε ταξιδεύουν, κάποιοι άνθρωποι που επιμένουν αν ζουν μέσα στον οικισμό διατηρούν κάτι από τα παλιά όπως είναι ένας μικρός κήπος στην αυλή τους ή μια παραδοσιακή φορεσιά. Είναι σίγουρα κάτι που δεν συναντάς συχνά και αξίζει μια επίσκεψη. Αλήθεια πόσους οικισμούς συναντάς χωρίς να περνάει δρόμος ανάμεσα από τα σπίτια. Η Βάθεια σίγουρα είναι ένας τέτοιος. 

 

 

Η Βάθεια άκμασε κατά τον 18ο και 19ο αιώνα αλλά στις αρχές του 1900 η αστυφιλία απομάκρυνε τον κόσμο του οικισμού στέλνοντας τον στις μεγάλες πόλεις. Το φαινόμενο κορυφώθηκε μετά τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου και μέχρι τις αρχές του 1980 ο οικισμός είχε σχεδόν ερημώσει. Τότε ο ΕΟΤ ανέλαβε να αναστηλώσει τους ετοιμόρροπους πύργους του οικισμού.
Στο σήμερα ο επισκέπτης τη Βάθεια την περπατάει, τη νιώθει και εν τέλει την αγαπάει! δεν έχει άλλωστε άλλη επιλογή. 

 

 


Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: