“Βαπτίσεις” αγροτικών προϊόντων τρίτων χωρών που κατακλύζουν την Ελληνική αγορά
Στ. Αραχωβίτης: «Ελληνοποιήσεις -Βοά απ’ άκρη σ’ άκρη η Ελλάδα»
Με ερώτηση που καταθέσαμε την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, και 48 ακόμη βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΠΣ αναδεικνύουμε, για μια ακόμη φορά, την έξαρση των ελληνοποιήσεων εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19.
Σε όλη την Ελλάδα, οι παραγωγοί μας, γίνονται καθημερινά μάρτυρες σε «βαφτίσεις» αγροτικών προϊόντων τρίτων χωρών που κατακλύζουν την ελληνική αγορά ελληνοποιημένα, είτε στα αρχικά σημεία πώλησης π.χ. στις λαχαναγορές, είτε στα τελικά σημεία πώλησης.
Η τακτική αυτή από τη μεριά συγκεκριμένων εμπορικών συμφερόντων, που φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα γιγαντώνεται, πλήττει πρώτα και κύρια τους Έλληνες παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές. Η τακτική αυτή μετατρέπει τους αγρότες μας σε επαίτες απέναντι στους εμπόρους, εφόσον γίνεται η κύρια αιτία συμπίεσης των τιμών των ελληνικών προϊόντων και άρα η αιτία για την περαιτέρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Εκτός όμως από τον παραγωγό, με την «ελληνοποίηση» αγροτικών προϊόντων συντελείται ποινικό αδίκημα, αυτό της εξαπάτησης και παραπλάνησης του καταναλωτή, ο οποίος πιστεύει ότι αγοράζει ελληνικά αλλά εντέλει προμηθεύεται τα ελληνοποιημένα αγροτικά προϊόντα.
Η καθιέρωση αυτών των πρακτικών όμως, εγκυμονεί πιθανότατα και μεγαλύτερο κίνδυνο για τους καταναλωτές, αφού η χρήση μη εγκεκριμένων στην Ε.Ε γεωργικών φαρμάκων από τους παραγωγούς σε τρίτες χώρες είναι επιτρεπτή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι ευθύνη της πολιτείας και των Υπουργείων με ελεγκτικές αρμοδιότητες στον τομέα των τροφίμων και της εμπορίας τους, η πάταξη αυτών των φαινομένων με ενδυνάμωση, συστηματικότητα, οργάνωση, και συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν μπορούμε να μην συσχετίσουμε πρόσφατες καταγγελίες της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ, για ιδιαίτερα έντονη στοχοποίηση των ελεγκτών που επιτελούν το έργο τους σε πολλές περιοχές της χώρας, με την παρατηρούμενη έξαρση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.
Η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ δίνει, εν μέσω πανδημίας, λάθος στίγμα και μήνυμα, με τα φαινόμενα εξυπηρέτησης ημετέρων και αισχροκέρδειας να κυριαρχούν σε όλους τους τομείς: της υγείας, της παιδείας, των επενδύσεων αλλά, ως φαίνεται, και στους επιτήδειους στον τομέα της αγροτοδιατροφής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
10.11.2020
Προς τους κ. κ.
- Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: Έλεγχοι ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων
Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών ότι εισάγονται στην ελληνική αγορά, και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μας από τα Τελωνεία, μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών και ιδίως ντομάτας και πιπεριάς από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία. Τα εισαγόμενα αυτά κηπευτικά, έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τους όρους που θέτει η Ε.Ε. και πιθανώς με χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία ενδέχεται να μην ελέγχονται και να μην αδειοδοτούνται από την Ε.Ε. Χωρίς σημάνσεις και τυποποίηση, ντομάτες και πιπεριές «βαπτίζονται» στην ελληνική αγορά ως «ελληνικές» και καταλήγουν να πωλούνται στα τελικά σημεία πώλησης ως ελληνικής προέλευσης.
Παρατηρείται λοιπόν, οι πάγκοι των λαϊκών αγορών, ιδίως της Δυτικής Μακεδονίας, να κατακλύζονται με ντομάτες και πιπεριές ξένης προέλευσης, που πωλούνται στους καταναλωτές ως “ελληνική ντομάτα” και “ελληνική πιπεριά”.
Όπως καταγγέλλεται, η «ελληνοποίηση» των προϊόντων γίνεται, είτε στα αρχικά σημεία πώλησης π.χ. στις λαχαναγορές, είτε στα τελικά σημεία πώλησης, π.χ. στις λαϊκές αγορές από τους πωλητές λαϊκών αγορών.
Το γεγονός αυτό είναι εις βάρος των αγροτών παραγωγών που παράγουν στην Ελλάδα ποιοτική, ασφαλή και πιστοποιημένη, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εντός της Ε.Ε, ντομάτα και πιπεριά (μια καλλιέργεια με μεγάλο κόστος) και εις όφελος αυτών που αισχροκερδούν, είτε είναι μεγαλέμποροι των κεντρικών λαχαναγορών της χώρας, είτε έμποροι οπωροκηπευτικών των τοπικών λαϊκών αγορών. Μεγαλέμποροι και έμποροι, εκμεταλλευόμενοι τη χαμηλή τιμή αγοράς των εισαγόμενων προϊόντων και πολλές φορές λανθάνοντας των απαραίτητων ελέγχων, πωλούν στην εγχώρια αγορά τα προϊόντα αυτά ως ελληνικής προέλευσης, με υψηλή τιμή, η οποία μάλιστα είναι αναντίστοιχη της ποιότητάς τους και της προέλευσής τους.
Δυσμενής συνέπεια δε του παραπάνω φαινομένου, είναι η εισαγωγή οπωροκηπευτικών με πιθανές υψηλές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων μη εγκεκριμένων από την Ε.Ε δραστικών ουσιών φυτοφαρμάκων, η κατανάλωση των οποίων θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την υγεία του καταναλωτή, που αγοράζει και καταναλώνει εντέλει, αυτά τα προϊόντα τρίτων χωρών, πολλές φορές παραπλανημένος λόγω των «ελληνοποιήσεων».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα και με πρόσφατες καταγγελίες της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ., την περίοδο αυτή παρατηρείται μια ιδιαίτερα έντονη στοχοποίηση των ελεγκτών που επιτελούν το έργο τους σε πολλές περιοχές της χώρας.
Επειδή το θέμα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών ντομάτας και πιπεριάς και γενικότερα νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ιδίως στη Δυτική Μακεδονία, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις
Επειδή την ώρα που οι αγρότες πλήττονται από την πανδημία, οι αθρόες εισαγωγές συμπιέζουν ακόμη παρακάτω τις τιμές στον παραγωγό για τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα
Επειδή η συμπίεση αυτή των τιμών προς τα κάτω, έχει άμεσα αρνητικά αποτελέσματα στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, που γίνονται τα θύματα σε αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν όσοι αισχροκερδούν σε βάρος τους
Επειδή η προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών από τη μεριά συγκεκριμένων εμπορικών συμφερόντων, θα πρέπει να σταματήσει, ούτως ώστε να λειτουργήσει στο ακέραιο το όλο σύστημα ελέγχων
Επειδή με την «ελληνοποίηση» αγροτικών προϊόντων συντελείται ποινικό αδίκημα, αυτό της εξαπάτησης και παραπλάνησης του καταναλωτή
Επειδή με τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες τίθεται σε πιθανό κίνδυνο η υγεία του Έλληνα καταναλωτή
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο 2019 νωπών οπωροκηπευτικών στα σημεία εισόδου της χώρας, και με ποια αποτελέσματα ανά κατηγορία παράβασης της νομοθεσίας τροφίμων και της εμπορίας νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και ποιες κυρώσεις επιβλήθηκαν;
- Πόσοι έλεγχοι από τον Ιούλιο 2019 έχουν πραγματοποιηθεί στην Δυτική Μακεδονία και με ποια αποτελέσματα και κυρώσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας τροφίμων και της νομοθεσίας περί εμπορίας νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών;
- Προτίθενται να θέσουν άμεσα και δια παντός τέλος στην παρατηρούμενη στοχευμένη παρεμπόδιση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών και με ποια μέσα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αραχωβίτης Σταύρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κων/νος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κων/νος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος