Βούρβουρα Αρκαδίας. Στην καρδιά του Πάρνωνα.

2915{icon} {views}

{ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ}

Βούρβουρα: Το ήσυχο χωριό του Πάρνωνα, με την πλούσια βλάστηση

Φωτογραφία του χρήστη Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων.

 

Τα Βούρβουρα ίσως είναι από τα «άγνωστα» χωριά της περιοχής για το ευρύ κοινό, αλλά όσοι τα ανακάλυψαν, λένε πως βρήκαν τον μικρό τους παράδεισο.
Το όνομα «Βούρβουρα» χάνεται στο βάθος των αιώνων και μπλέκεται με αφηγήσεις για πιθανές τοποθεσίες με προσωπικό προσδιορισμό, όπως είναι η “στου Βούρβουρα”  ή χάνονται σε ήχους νερών που βουίζουν ή ακόμα καλύτερα μας ταξιδεύουν σε μακρινά αλλά μαγευτικά μέρη όπως είναι η Βουρβουρού Χαλκιδικής.
Όπως και να έχει το όνομα είναι ένα μικρό αντικείμενο έρευνας που αναζητά λύση και πλέκει με μυστήριο την όλη περιοχή.
Το χωριό είναι μέρος των ορεινών οικισμών του Πάρνωνα «τρυπωμένο» μέσα σε ένα πανέμορφο, παρθένο και πυκνό δάσος με έλατα, πεύκα, οξιές, καστανιές και καρυδιές, ενώ είναι «σκαρφαλωμένο» σε υψόμετρο 1100μ.
Μπορεί το χειμώνα να κατοικείται από λιγοστούς κατοίκους ενώ επίσης μπορεί να είναι σχεδόν μόνιμα χιονισμένο αλλά παραμένει ένα από τα ομορφότερα χωριά στον Πάρνωνα, ενώ το καλοκαίρι είναι ένας «πνεύμονας» πρασίνου, ιδανικός για εξορμήσεις στη φύση και πεζοπορίες, λόγω της πλούσιας βλάστησης και των ορεινών όγκων που περιβάλουν το χωριό. Αρκετοί κάτοικοι περνούν τον χειμώνα τους στον οικισμό Ασώματοι, στα παράλια της Κυνουρίας, ή στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης,.
Κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και ο κατασκευαστικός τομέας. Οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι είναι αρκετά δραστήριοι και φροντίζουν τον τόπο τους, οργανώνουν παραδοσιακά γλέντια και πανηγύρια ενώ αξιέπαινο είναι το έργο του Αθλητικού Συλλόγου Βουρβούρων με πλούσια προσφορά τόσο στο χώρο του αθλητισμού όσο και του πολιτισμού.
Υπάγονται διοικητικά στον Δήμο Τριπόλεως και την Π.Ε. Αρκαδίας ενώ ανήκουν ιστορικά στην περιοχή της Κυνουρίας.

Φωτογραφία του χρήστη Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων.

Η κύρια είσοδος του χωριού είναι από την εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης στο 25ο χιλιόμετρο (διακλάδωση Μπακούρου / Εστιατόριο «Αρδάμης»).
Μπορεί επίσης να φθάσει κανείς και από το Καστρί μετά από όμορφη διαδρομή μέσα από το δάσος.
Πρόσβαση για τους ποιο τολμηρούς υπάρχει επίσης και από τις Καρυές και τα Βέρβαινα μέσω δύσκολων δασικών δρόμων.
Τα Βούρβουρα απέχουν από την Σπάρτη 40 χιλιόμετρα και περίπου 20 λεπτά οδήγησης, από την Τρίπολη 32 χλμ, από τις Καρυές (Αράχωβα) 12 χλμ, από τον Άγιο Πέτρο 9 χλμ και τέλος από την Αθήνα θα χρειαστούν 2 ώρες οδήγησης για να καλυφθεί η απόσταση των 180 χιλιόμετρων.

Φωτογραφία του χρήστη Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων.

 

Το χωριό έχει καθημερινή συγκοινωνία ενώ διαθέτει ξενοδοχειακή εγκατάσταση, ταβέρνα, καφενεία/μεζεδοπωλεία και παραδοσιακό παντοπωλείο που θα σας φέρουν στο μυαλό εικόνες από το παρελθόν.

Στο χωριό κάθε χρόνο στις 5 και 6 Αυγούστου εορτάζεται η  Μεταμόρφωση του Σωτήρως που αποτελεί ένα από τα ποιο γνωστά θρησκευτικά προσκυνήματα της περιοχής.
Η θαυματουργή εκκλησία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χωριό μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος δρυών.
Τις ίδιες ημέρες πραγματοποιείται παραδοσιακό πανηγύρι με μεγάλη προσέλευση κόσμου.

 

Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων

Φωτογραφία του χρήστη Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων.

 

Θα ήταν άτοπο αν μιλάμε για τα Βούρβουρα και δεν αναφερθούμε στον αθλητικό σύλλογο του χωριού. Η σχέση αυτών των δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Ο Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Π. Ρωμαίο το έτος 1897, γεγονός που τον καθιστά ως των τρίτο αρχαιότερο αθλητικό σύλλογο της Ελλάδας με διακρίσεις που θα ζήλευαν ακόμα και οι πιο δημοφιλής σύλλογοι της χώρας.

Την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του συλλόγου την έγραψε δίχως άλλο ο Χαράλαμπος Δ. Ζούρας που κατετάγη 3ος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 1908, αγωνιζόμενος στο άθλημα του ακοντισμού κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επίσης ο κ. X. Ζούρας κατετάγη πρώτος στους Πανευρωπαϊκους αγώνες στο Παρίσι το ίδιο έτος καταρρίπτοντας το τότε παγκόσμιο ρεκόρ με βολή στα 54.54. Η αθλητική του καριέρα δεν σταματά εκεί. Το Μάρτιο του 1910 ο Χαράλαμπος Ζούρας συμμετείχε στους

Ελληνοαιγυπτιακούς αθλητικούς αγώνες του Ρον-Πουέν της Αλεξάνδρειας όπου και κατέλαβε την πρώτη θέση στο ακόντιο και στο πένταθλο. Σύμφωνα με τους παλαιούς συγχωριανούς του και τη λαογραφική παράδοση του χωριού: «Πριν αρχίσουν οι αγώνες είχε παρακαλέσει τους φίλους του και τους συναθλητές του, αν νικήσει, να μη φωνάξουν το όνομά του, αλλά το χωριό του, τα Βούρβουρα. Ακούστηκε δυο φορές ότι νίκησε… ο Βούρβουρας στον ακοντισμό και στο Πένταθλο». Επίσης, σύμφωνα με σχετικές λαογραφικές αναφορές: «Συγκινητική ήταν και η συνάντηση του Χαράλαμπου Ζούρα με έναν Έλληνα Βουρβουραίο που έμενε στην Αλεξάνδρεια». Στους Ελληνοαιγυπτιακούς αγώνες του 1912 της Αλεξάνδρειας, ο Χαράλαμπος Ζούρας ήρθε πρώτος στη δισκοβολία καταρρίπτοντας το ελληνικό ρεκόρ, πρώτος στο Πένταθλο και δεύτερος στο ακόντιο και στο λιθάρι.

Μεταξύ άλλων ο Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων έχει να επιδείξει συμμετοχές σε πανελλήνιους αγώνες σκοποβολής με αποκορύφωμα την κατάκτηση της πρώτης θέσης στους αγώνες των Τρικάλων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» το 1912. Με μια επίσκεψή σας στα γραφεία του συλλόγου θα έχετε την ευκαιρία θαυμάσετε από κοντά όλα τα κύπελλα που κοσμούν την τροπαιοθήκη του καθώς και την πλούσια ιδιόκτητη αρχαιολογική συλλογή του με ευρήματα από την γύρο περιοχή του 6ου αιώνα πχ έως των ρωμαϊκών και πρωτοχριστιανικών χρόνων. Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι των Βουρβούρων καθιστούν δύσκολη την λειτουργία του συλλόγου με παρουσίες σε επίσημους αγώνες αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει τα τελευταία 20 χρόνια περίπου να διοργανώνει επίσημους αγώνες αθλημάτων στίβου με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή όπως επίσης να έχει συμμετοχές στους αγώνες υπεραποστάσεων “Σπάρταθλον” “Κρόνιον Πέρασμα” και στον “Κλασσικό Μαραθώνιο Αθήνας”.

Η σημαντικότερη μορφή που ανέδειξαν τα Βούρβουρα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Ρωμαίος. Ο Κωνσταντίνος Ρωμαίος  γεννήθηκε στα Βούρβουρα το 1874 και πέθανε στην Αθήνα το 1966. Είναι κατά κοινή ομολογία ο μεγαλύτερος  Έλληνας αρχαιολόγος, με το έργο του να διδάσκετε ακόμα. Πρώτος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Κ. Ρωμαίος ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1897 ως το 1901 εργάστηκε ως σχολάρχης. Κατά τα έτη 1901 – 1904 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Κλασικής Αρχαιολογίας στα Πανεπιστήμια Βερολίνου, Μονάχου και Βόννης με καθηγητές τους A. Furtwaengler, A. Kalkmann και G. Loeschcke. Το 1904 επέστρεψε στην Ελλάδα και προσελήφθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από το 1909 ως το 1928 πραγματοποίησε ανασκαφές εργαζόμενος στην Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο, την Κέρκυρα και την Αθήνα. Από το 1922 έως το 1925 τοποθετήθηκε σε θέση Τμηματάρχη του Αρχαιολογικού Τμήματος στο Υπουργείο Παιδείας και το 1925 έως το 1928 σε θέση Εφόρου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το 1928 με την ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξελέγη καθηγητής αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή, θέση στην οποία υπηρέτησε ως το 1940. Στο Πανεπιστήμιο δίδαξε ιστορία της Αρχαίας Τέχνης σε πλήθος νέων αρχαιολόγων και ίδρυσε την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή της Βεργίνας για την ανασκαφική άσκηση των φοιτητών του, την οποία διηύθυνε μέχρι το 1956, πραγματοποιώντας ανασκαφές στο “ανάκτορο” και στον μακεδονικό τάφο που ονομάστηκε από αυτός “τάφος του Ρωμαίου”. Το 1945 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1956 διετέλεσε πρόεδρός της.
Ήταν επίσης επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λυών και τακτικό μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Ο Ρωμαίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους, τόσο χάρη στις πολυάριθμες πρωτοποριακές και σημαντικές ανασκαφές όσο και στις μελέτες του. Εντυπωσιάζει το εύρος των ανασκαφών του, που καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος του ελλαδικού χώρου, αλλά και η σχολαστικότητα των μελετών και το βάθος των παρατηρήσεών του. Συνέγραψε περισσότερες από 150 μελέτες αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου στα ελληνικά και στα γερμανικά. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι “Ο έφηβος του Μαραθώνος”, “Ευρήματα ανασκαφής του κέντρου της Πάρνηθος”, “Ο Μακεδονικός τάφος της Βεργίνας”, “Αι κόραι της Αιτωλίας” “Οι κέραμοι της Καλυδώνος” κ.ά. Σημαντική συμβολή του θεωρείται η διατύπωση της θεωρίας της “λανθάνουσας κίνησης” μα την οποία ερμήνευσε ασυμμετρίες που εντόπισε σε αρχαία έργα τέχνης. Το ανασκαφικό και συγγραφικό έργο του εκτείνεται σε διάστημα εξήντα ολόκληρων ετών. Επίσης στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Βούρβουρα πραγματοποίησε σημαντικό αρχαιολογικό έργο ανασκάπτοντας την αρχαία κωμόπολη της Ιάσσου και το το στρατηγικής σημασίας φρούριο της Φυλάκης.

Φωτογραφία του χρήστη Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων.

 

Παραδοσιακό τραγούδι από τα Βούρβουρα:

https://www.youtube.com/watch?v=rXFFCl2Q16

 

Μεντής Ιωάννης

Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων

Έτος Ιδρύσεως 1897

Βούρβουρα Αρκαδίας, Τ.Κ. 22012

Τηλ.:  +30-694-8290874

Email: asv1897@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/ASVourvoura/

Το Sparta Voice.gr ευχαριστεί τον Αθλητικό Σύλλογο Βούρβαρα για το άρθρο και τις εικόνες.

 

You may also like

Κοινοποίηση: