Ειδήσεις.

Β. Κικίλιας “Μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή, τις διακοπές μας αλλά με ασφάλεια”

Συνέντευξη  παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας στην εφημερίδα Rear News και στο Δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.

 

Τα αυξανόμενα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα φέρνουν ανησυχία;

Θα με ανησυχούσε περισσότερο το να μην ανησυχούμε. Δεν υπάρχει χειρότερη εξέλιξη από τον εφησυχασμό, όταν ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ, όταν είναι και παγκόσμιος και υψηλός και αφορά στην υγεία μας.

Να σας θυμίσω ότι το κλειδί της επιτυχίας μας στην προηγούμενη φάση ήταν η εγρήγορση με τα έγκαιρα μέτρα και η ομόθυμη σοβαρή συμμόρφωση όλων μας.

Το έχω πει και το επαναλαμβάνω: Η στάση μας απέναντι στον κορονοϊό θα καθορίσει και τη στάση του κορονοϊού απέναντι μας.

 

Πάμε για δεύτερο κύμα κορονοϊού με βάση τα δεδομένα που έχετε;

Είναι στο χέρι μας να μην υπάρξει δεύτερο κύμα. Επιδημιολογικά, δεν είμαστε σε δυσμενέστερη θέση από ό,τι στο ξέσπασμα του πρώτου κύματος. Η μεγάλη και επικίνδυνη, όπως εκτιμώ, διαφορά, είναι ότι πολλοί από εμάς – οι νεότεροι ηλικιακά, όσοι γενικά παίρνουν αψήφιστα θέματα υγείας, όσοι «ξεσκάνε» μετά από το δύσκολο lockdown – δεν προστατεύονται, δεν τηρούν τους απλούς κανόνες προφύλαξης: μάσκα – ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς –  συχνό πλύσιμο χεριών και αντισηπτικό, τήρηση των αποστάσεων. Μιλώ και ξαναμιλώ για τρεις απλούς κανόνες προστασίας της υγείας μας.

 

Η απαγόρευση των πανηγυριών αρκεί; Μήπως πρέπει να κλείσουν και τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και να απαγορευτούν τα πάρτι στις παραλίες;

Μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή, τις διακοπές μας, το καλοκαίρι μας, αλλά με ασφάλεια. Τα πανηγύρια απαγορεύτηκαν επειδή η φύση της εκδήλωσης είναι τέτοια που οι αποστάσεις δεν γίνεται να τηρηθούν και φυσικά ο αριθμός των ανθρώπων που διασκεδάζουν εκεί είναι τεράστιος.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο, όμως, να ακούς μουσική, να πίνεις το ποτό σου ή να χορεύεις σ’ ένα μπαρ, αλλά να μην στριμώχνεται ο ένας πάνω στον άλλον. Δηλαδή αν είσαι 1,5 μέτρο μακριά από τη διπλανή παρέα, δεν διασκεδάζεις; Αν χορεύουν τα παιδιά σε μια παραλία πρέπει να στριμωχτούν αντί να απλωθούν;

Και να πω κάτι ακόμη: Νιώθουν οι νέοι, οι κάτω των 45 ότι είναι άτρωτοι, ότι και να κολλήσουν τον ιό δεν θα νοσήσουν σοβαρά.

Πρώτον, αυτό δεν ισχύει για όλους, όπως μάθαμε δυστυχώς με τον πιο σκληρό τρόπο, οπότε να ξέρουν ότι παίζουν ρώσικη ρουλέτα και, δεύτερον, να θυμούνται συνεχώς ότι έχουν γονείς ή παππούδες τους οποίους εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο.

 

Το γεγονός ότι ανοίξαμε τα σύνορα για να στηρίξουμε τον τουρισμό μήπως δημιουργεί συνθήκες επιστροφής του ιού;

Κοιτάξτε, γνωρίζαμε ότι, αργά ή γρήγορα, η χώρα, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, θα ξανάνοιγε και εσωτερικά και ως προς τα σύνορά της. Η αύξηση των κρουσμάτων από τον τουρισμό ήταν προεκτιμημένη από το σύστημά μας. Η νησιωτικότητα είναι όρος εθνικής επιβίωσης για εμάς, για τη χώρα μας.

Οπότε, ναι, το περιμέναμε. Και για αυτό εκπονήσαμε ένα σχέδιο, με βάση το οποίο ενισχύσαμε τα νησιά μας με περισσότερους από 700 υγειονομικούς – ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό – προετοιμάσαμε ένα ισχυρό σύστημα αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών, αν και εφόσον χρειαστεί, βάλαμε πολλαπλό testing σε μικρά νησιά και μεγάλους μοριακούς αναλυτές σε μεγαλύτερα.

Και όλα αυτά, μέσα από έναν ακτινωτό σχεδιασμό που περιλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και όλες τις άλλες δομές, υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης που μόνιμα θα αξιολογεί, μαζί με τους επιστήμονές μας, τα δεδομένα.

Να τονίσω ότι η διαδικασία διαχείρισης της κρίσης είναι μια δυναμική διαδικασία. Γνωρίζουμε πότε, πώς και γιατί αυξάνουμε ή χαλαρώνουμε τα μέτρα που παίρνουμε σε σχέση με τις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και τα tests που διενεργούνται και φτάνουν τα 9.000 ανά ημέρα.

 

απόσπασμα από την συνέντευξη

 

You may also like

Κοινοποίηση: