Γαλοπούλα γεμιστή.
Γαλοπούλα γεμιστή με κουκουνάρι, κάστανα, σταφίδες και κρασί.
Τι χρειαζόμαστε.
- 1 γαλοπούλα κατεψυγμένη γαλλικής προέλευσης (με θερμόμετρο) 4.5 κιλά περίπου (θα την βρείτε σε όλα τα μεγάλα super market)
- 300-350 γρ. κιμά χοιρινό
- 1 φάκελο κάστανα έτοιμα (θα την βρείτε σε όλα τα μεγάλα super market)
- ½ φάκελο κουκουνάρι
- 1 κρεμμύδι ξερό
- ½ χούφτα σταφίδες ξανθιές
- ½ κιλό ρύζι κίτρινο
- 200 γρ. νερό
- 2 κύβους κότας
- 1 μικρό ποτηράκι κρασί λευκό
- 10 μικρές φρέσκες πατατούλες
- αλατοπίπερο
- φυτίνη με βούτυρο γάλακτος
- 1 μήλο
- 1/2 ποτήρι λάδι
Πώς την φτιάχνουμε.
1) Σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι (το αλάτι διατηρεί γυαλιστερό και διάφανο το κρεμμύδι ) και προσθέτουμε τον κιμά, τσιγαρίζουμε καλά και προσθέτουμε το κουκουνάρι, 1 κύβο κότας, σταφίδες, νερό, κάστανα, κρασί και τέλος όλο το ρύζι αν θέλουμε να περισσέψει γόμος, αν όχι βάζουμε 300-350 γρ και αφήνουμε να πιει όλο το νερό.
2) Πλένουμε καλά την γαλόπουλα και την αλείφουμε όλη μέσα έξω με την φυτίνη, αλατοπιπερώνουμε μόνο απέξω (γιατί ο γόμος είναι ηδη έτοιμος από αλάτι και έχει και το κύβο) και αρχίζουμε το γέμισμα, όσο πιο πολλή γέμιση τόσο πιο καλά (πιέζουμε και προσθέτουμε) και τέλος κλείνουμε με το μήλο (αν δεν θέλετε να το ράψετε) καρφώνοντας με οδοντογλυφίδα το πάνω και κάτω μέρος της κοιλιάς.
3) Βάζουμε σε μια γωνιά τον υπόλοιπο γόμο, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό στο ταψί, σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα την γαλόπουλα και την βάζουμε στο χαμηλότερο ράφι σε προθερμασμένο φούρνο (170 βαθμούς με αέρα).
πηγή www.sintagespareas.gr