Γλυκά Χριστουγέννων.

3391{icon} {views}

Τα παραδοσιακά γλυκά ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε.
Στην Ελλάδα τα πιο διαδεδομένα είναι οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, η βασιλόπιτα, το χριστόψωμο, οι δίπλες και τα ξεροτήγανα. Αυτά σχετίζονται με έθιμα όπως για παράδειγμα η βασιλόπιτα περιέχει ένα «φλουρί», που σύμφωνα με την παράδοση, θα φέρει καλή τύχη στο άτομο που θα το βρει όταν την κόψουν.
Επίσης, το χριστόψωμο στην Πελοπόννησο, το φτιάχνουν οι νοικοκυρές τα Χριστούγεννα και το κυλούν πάνω στο τραπέζι. Αν πέσει από την ανάποδη μεριά του, η χρονιά θα πάει άσχημα ενώ αν πέσει από την καλή, θα πάει καλά και η χρονιά.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκα χριστουγεννων

 

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και χριστόψωμο δίνουν κάθε χρόνο μια ευχάριστη  γεύση στις γιορτές. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκα χριστουγεννων

Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα από γιορταστικό ψωμί και τον “μελίπηκτο” των αρχαίων Ελλήνων, που ήταν προσφορά στους θεούς, στα πνεύματα και στους νεκρούς για να εξασφαλίσουν υγεία, δύναμη και καλή τύχη, έγινε γλύκισμα για τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πάντα με το φλουρί για τον τυχερό της χρονιάς, που ανατέλλει.

Το κόψιμο της βασιλόπιτας έχει και τη σχετική τελετουργία και οι τοπικές συνταγές έχουν την τιμητική τους τις γιορτινές ημέρες.
www.news.gr

 

Σχετική εικόνα

 

Το ιταλικό αφράτο και αρωματικό “τσουρέκι”, το πανετόνε, και το απόλυτο γαλλικό εορταστικό επιδόρπιο, η τούρτα-κορμός (συνήθως σοκολατένιος ή από κάστανο), ανήκουν στην ευρωπαϊκή χριστουγεννιάτικη παράδοση, έχουν όμως μπει εδώ και αρκετά χρόνια στις καρδιές και στο γιορτινό μας τραπέζι και τα βρίσκουμε πλέον σε πολλά ζαχαροπλαστεία.  
http://www.athinorama.gr

 

Σχετική εικόνα

 

Οι δίπλες της Μάνης

Αναπαριστούν το “δίπλωμα” του Χριστού μέσα στα σπάργανα και τις έφτιαχναν Χριστούγεννα, σε αρραβώνες, γάμους και γεννητούρια. Ευχόντουσαν να “διπλιάσει” η χαρά, μόνο αν το παιδί ήταν “σερνικό” (αρσενικό). Για τα θηλυκά έλεγαν απλά “να ζήσει”. Ως γλυκό του τηγανιού, οι δίπλες χρειάζονται αγνά υλικά και μαστοριά για να πετύχει η συνταγή.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκα χριστουγεννων

 

Ξεροτήγανα 

Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκα χριστουγεννων

 

Γλυκίσματα για μικρούς και μεγάλους .

Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκα χριστουγεννων για παιδια

 

Σημασία δεν έχει τι γλυκό θα προσφέρεται αλλά το πως θα το προσφέρεται…
Στη Σπάρτη και σε όλη την Λακωνία υπάρχουν καταπληκτικά ζαχαροπλαστεία και όχι μόνο που μπορείτε να βρείτε αρκετά γλυκίσματα αν δεν μπορείτε να τα φτιάξετε.
Καλό είναι να προτιμάμε τα μικρά τοπικά καταστήματα της Λακωνίας μας.

Καλές Γιορτές. 

You may also like

Κοινοποίηση: