Γνωρίζατε ότι υπάρχει παγωμένη λίμνη με φυσαλίδες & ματωμένοι καταρράκτες ;

399{icon} {views}

Καναδάς – Παγωμένη λίμνη με φυσαλίδες

Η εικόνα της λίμνης Abraham στον Καναδά είναι εντελώς απόκοσμη: το νερό είναι γεμάτο φυσαλίδες που μοιάζουν με μικρούς ιπτάμενους δίσκους που έπεσαν στο νερό και πάγωσαν ακαριαία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για παγωμένες φυσαλίδες μεθανίου, «κάψουλες» με το αέριο που παγιδεύτηκαν στο νερό, πάγωσαν και συνέθεσαν ένα υπέροχο θέαμα.

 

 

Η λίμνη βρίσκεται στην Αλμπέρτα του Καναδά και το αλλόκοτο περιεχόμενό της δημιουργείται εξαιτίας φύλλων, ζώων και άλλων οργανισμών που πέφτουν στο νερό, βυθίζονται και «καταναλώνονται» από βακτήρια που εκλύουν μεθάνιο. Το αέριο απελευθερώνεται με τη μορφή φυσαλίδων και στην επαφή του με το παγωμένο νερό παίρνει τη μορφή παγωμένων λευκών δίσκων.

 

 

Το θέαμα, σύμφωνα με το BBC, είναι εντυπωσιακό αλλά πιθανώς και επικίνδυνο. Το μεθάνιο, εκτός του ότι τροφοδοτεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θερμαίνει τον πλανήτη, είναι και πολύ εύφλεκτο. Την  άνοιξη που ο πάγος λιώνει. Οι μπουρμπουλήθρες του μεθανίου «εκρήγνυνται» και σκάνε απελευθερώνοντας με θεαματικό τρόπο το περιεχόμενό τους- αλλά αν κάποιος έχει την κακή ιδέα να ανάψει πχ ένα σπίρτο εκεί κοντά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια μεγάλη έκρηξη.

 

 

Οι ταξιδιώτες μπορούν να δουν αυτούς τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς τόσο στις λίμνες στο Εθνικό Πάρκο Banff του Καναδά αλλά και στον Αρκτικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Σιβηρίας, όπου οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τέτοιες γιγάντιες «φούσκες».

 

Ανταρκτική – Ματωμένοι καταρράκτες

Το όνομά τους τα λέει όλα. Στους Ματωμένους Καταρράκτες στην ανατολική Ανταρκτική, μοιάζει να ρέει… αίμα, βάφοντας κόκκινο τον Παγετώνα Taylor και τη λίμνη Bonney, από κάτω. Είναι ένα θέμα που προκαλεί έκπληξη- και μια μικρή ανατριχίλα.

 

 

 

 

Ασφαλώς δεν πρόκειται για αίμα, ούτε νερό που «βάφεται» κόκκινο από άλγη όπως είχαν εικάσει οι πρώτοι εξερευνητές της Ανταρκτικής. Στην πραγματικότητα, ο χρωματισμός αυτός προκύπτει από μια πολύ αλμυρή υπο-παγετώδη λίμνη.

 

πηγή newsbeast.gr

 

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα

You may also like

Κοινοποίηση: