Γνωρίζετε σε ποιόν άνηκε η φράση «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν»

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν – (Το να λέγεις λίγα είναι φιλοσοφία)
Πλάτων (“Πρωταγόρας” 342Ε)
Το ρητό αποδίδεται στον φιλόσοφο Χίλων (ή Χείλωνα) τoν Λακεδαιμόνιο

 

 

 

Χείλων o Λακεδαιμόνιος (περ. 600 π.Χ. – 520 π.Χ.) ήταν Σπαρτιάτης πολιτικός, νομοθέτης, φιλόσοφος και ελεγειακός ποιητής, και αναφέρεται ως ένας από τους Επτά Σοφούς της Aρχαίας Ελλάδας.

Βίος .
Γεννήθηκε το 600 π.Χ. στη Σπάρτη και ήταν γιος του Δαμαγέτου. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έχαιρε ιδιαίτερης τιμής και εκτιμήσεως. Οι συμπατριώτες του, μάλιστα, τον εξέλεξαν και Έφορο, το 556 π.Χ. (κατά την 56η Ολυμπιάδα). Η θητεία του κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη και μάλιστα με μεγάλη σημασία στην ιστορική εξέλιξη του πολιτεύματος της πόλης, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του εισηγήθηκε και πέτυχε τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του Λυκούργου, με την εξύψωση του θεσμού των Εφόρων και τον αποφασιστικό περιορισμό, κατά τον τρόπο αυτό, της βασιλικής δύναμης και εξουσίας, προς όφελος της λαϊκής κυριαρχίας.

 

 

Απέναντι στο σύγχρονο άνθρωπο, που τον διακατέχει ο ωφελιμισμός και η φυγοπονία, στέκονται οι αρετές του λακωνισμού δίνοντας μία ώθηση στον άνθρωπο να κατακτήσει το πρώτο “φρούριο” στον αέναο Αγώνα που δίνει, τον εαυτό του.
Αυτοπειθαρχία, λιτότητα και αυτογνωσία θέτουν το άτομο σε μία περίοπτη θέση και το κάνουν να ξεχωρίζει από τη μάζα, που ανέκαθεν ήταν άβουλη και ρηχή.

Μέσω της έλλειψης της υπερβολής και καθετί περιττού, ο λακωνισμός, θέτει τις βάσεις για να ξεχωρίσουν οι “Ανώτεροι”, που χαρακτηρίζονται από ηθικές αξίες.
Τέτοιες αξίες είναι η ειλικρίνεια και ο σεβασμός που έχουν εκλείψει στην εποχή μας, και έχουν δώσει τη θέση τους στην ψευτοκουλτούρα του “Καταναλωτικού Ανθρώπου”, που ενδιαφέρεται μόνο για τις σαρκικές απολαύσεις και την προβολή του εαυτού του.

 

πηγή : lyricstranslate.com , el.wikipedia.org

Συνεχής  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   &  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα

Σχετικά Άρθρα

Κοινοποίηση: