Δήλωση του Δημάρχου Σπάρτης, κ. Πέτρου Δούκα για την Γενοκτονία του Πόντου

353.000 Έλληνες και Ελληνίδες του Πόντου που κατοικούσαν εκεί εδώ και 26 αιώνες, κυριολεκτικά και συστηματικά σφαγιάστηκαν και εκτοπίστηκαν από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τους Νεότουρκους.

Όταν οι Τούρκοι ηττήθηκαν κατά τον ρωσσο-τουρκικό πόλεμο, άρχισαν να θεωρούν δήθεν υπαιτίους τους Έλληνες που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στρατό, και τους ανάγκασαν σε στρατολόγηση στα ‘τάγματα εργασίας’!

Σε αντίποινα για τις λιποταξίες οι Τούρκοι έκαψαν 88 χωριά μέσα σε τρεις μήνες και να μετατοπίζουν περίπου 30 χιλ. Έλληνες της περιοχής προς την Άγκυρα μέσα στο καταχείμωνο!

Όσο οι Ρώσοι πίεζαν, τόσο συνεχιζόντουσαν οι εκτοπίσεις και οι πιέσεις για εξισλαμισμό!

Όταν όμως συνθηκολόγησαν και αποσύρθηκαν, οι διώξεις εντάθηκαν – επίσημα και από ομάδες ατάκτων ‘τσετών’!

Με τη συνθηκολόγηση της Ρωσίας και την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την περιοχή, εντάθηκαν οι διώξεις στην περιοχή.[32] Με την άφιξη του Κεμάλ Ατατούρκ, τον Μάιο του 1919, στην περιοχή και την έξαρση του κινήματός του εντάθηκε η δράση ατάκτων ομάδων (τσετών) κατά των χριστιανικών πληθυσμών.

Οι σφαγές, οι εκτοπίσεις, οι απαγωγές νεαρών αγοριών και κοριτσιών συνεχίστηκαν και το 1921 όταν στήθηκε στην Αμάσεια τα αποκαλούμενα “Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας” για διώξεις πνευματικών ανθρώπων ως δήθεν υποκινητών της υπόθαλψης της ανεξαρτησίας της Τουρκίας!

Μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν έχει ζητήσει ούτε ένα απλό συγνώμη για αυτήν τη θηριωδία, όπως και κατά των αδελφών μας Αρμενίων.

Οφείλουμε εμείς να κρατάμε τη Μνήμη των Ποντίων αδελφών μας άσβεστη, αλλά και το Κράτος μας ‘απροσμάχητον’!

Αυτό απαιτεί λίγο λιγότερο από το ‘εγώ’, και λίγο περισσότερο από το ‘εμείς’!

Αυτό απαιτεί κάποιες θυσίες από όλους μας! Να βελτιώνει ο καθένας τον εαυτόν του, και να βοηθά, όσο μπορεί, και τους άλλους να γίνουν καλύτεροι – όπως πρόσταζε ο Σωκράτης!

Απαιτεί να αγαπάμε το Κράτος μας!

Ζήτω το Έθνος μας!

 

 

Φωτογραφική κάλυψη και βιντεοσκόπηση : Γάμων , Βαπτίσεων , Εκδηλώσεων κ.α

You may also like

Κοινοποίηση: