Δείτε το μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Σπάρτης και Γ.Γ. Αθλητισμού

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

και  του ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ
 με αντικείμενο την ανάδειξη της Σπάρτης ως Παγκοσμίου Κέντρου Υπαίθριου Αθλητισμού και Αγώνων Υπεραντοχής  

 

 

 

Την Τετάρτη, 17/11/2021 και ώρα 14:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου στην Κεντρική Πλατεία Σπάρτης,

ο  Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, θα υπογράψουν  μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Δήμου Σπάρτης, με αντικείμενο την ανάδειξη της Σπάρτης ως Παγκοσμίου Κέντρου Υπαίθριου Αθλητισμού και Αγώνων Υπεραντοχής .

Καλούνται όλα τα ΜΜΕ  καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων του Δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, να παρευρεθούν και να συζητήσουν από κοντά με τον Υφυπουργό.

Η είσοδος στην αίθουσα του Δημαρχείου θα γίνει με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (τελευταίου 6/μήνου) ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test)

 

Το μνημόνιο συνεργασίας   

Στην Αθήνα, σήμερα, … …….. 2021, οι κατωτέρω φορείς, καλούμενοι στο εξής «συμβαλλόμενοι»: 

 1. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που εδρεύει στο Αμαρούσιο Αττικής (οδός Ανδρέα Παπανδρέου αριθ. 37) και εκπροσωπείται νόμιμα, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ελευθέριο Αυγενάκη.
 2. ο Δήμος  Σπάρτης, που εδρεύει στη Σπάρτη Λακωνίας (οδός Ευαγγελιστρίας αριθ. 85-87) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα. 

Συμφωνούν και συναποδέχονται τα ακόλουθα:

 

Προοίμιο.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει ως σκοπό τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της αθλητικής πολιτικής της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της συστηματικής καλλιέργειας, διάδοσης και εμπέδωσης στην κοινωνική συνείδηση του αθλητικού πνεύματος και των αξιών του Ολυμπισμού και της διάδοσής τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάρτης, έχουν ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή και την ανάδειξη της πόλεως της Σπάρτης ως αθλητικού προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας και ειδικότερα, να καταστεί η Σπάρτη Παγκόσμιο Κέντρο Υπαίθριου Αθλητισμού και Αγώνων Δρόμου Υπεραντοχής (SpartaInternational Outdoor Sports & Endurance SportsCenter).

 

 Α. Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας.

 Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, εκδηλώνεται μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον αθλητών, για να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες που διεξάγονται στη Σπάρτη, δέον να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί ο αθλητισμός στην περιοχή, καθώς και να προβάλλονται οι αθλητικές διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Σπάρτης – και κυρίως υπαίθριοι αγώνες δρόμου υπεραντοχής και υπεραποστάσεων, ώστε να καταστεί η Σπάρτη παγκόσμιο κέντρο αγώνων δρόμου υπεραντοχής και υπεραποστάσεων (Sparta International Center for Endurance and Distance Running).

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα συνδράμει προς τον σκοπό αυτό, ανάλογα με τις αρμοδιότητές του και τις δυνατότητες του. Συγκεκριμένα: 

 

Β. Υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών.

Τα συμβαλλόμενα μέρη με την υπογραφή του παρόντος Μνημονίου αναλαμβάνουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

 

 • Ο Δήμος Σπάρτης: 
 1. Ο Δήμος Σπάρτης αναλαμβάνει την αναβίωση και προβολή  αρχαίων Σπαρτιατικών αγωνισμάτων, μέσα από την διοργάνωση ημερίδων και πανομοιότυπων αγώνων.

Επίσης, ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάρτης, έχει ήδη σχεδιάσει και προγραμματίσει με τον Δήμο Σπάρτης, τους κάτωθι αγώνες, αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου:

 1. Σπάρτη-Θερμοπύλες – Υπερμαραθώνιος = 340 χλμ. / 8 Μαραθώνιοι non-stop
 2. Θερμοπύλες – Σπάρτη – Υπερμαραθώνιος (The Return of the Glory) από τον Όμιλο Spartan Race του Joe deSena.
 3. Σπάρταθλον = Υπερμαραθώνιος Αθήνα –Σπάρτη.
 4. Θερμοπύλες – Σπάρτη αγώνας Σκυταλοδρομίας.
 5. Σπάρτη – Κορυφή Ταϋγέτου αγώνας δρόμου.
 6. Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος  Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα (460 χλμ.).
 7. Δρόμος Αθανάτων (142χλμ Τρίπολη – Σπάρτη-Καλαμάτα).
 8. Αγώνας Δρόμου Βασιλιάς Λεωνίδας Τρίπολη – Σπάρτη 
 9. Sparta City Ultra: 3 Αγώνες δρόμου υπεραντοχής γύρω από την Λεωφορ. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου:
 • 24 ώρες non-stop
 • 12 ώρες non-stop
 • 6 ώρες non-stop!
 1. Λακεδαιμόνιος Δρόμος, 130χλμ  Μυστράς-Γεράκι-Μονεμβάσια .
 2. Τρίτο (3ο) Sparta Night Run. 
 3. Δέκατος τέταρτος (14ος) Παλαιολόγειος Δρόμος, Μυστράς-Μαγούλα-Σπάρτη-Μυστράς.
 4. Δεύτερος (2ος) Πηνελόπειος Δρόμος, 11 χλμ και παιδικός αγώνας-  από Σπαντίδειο Αμφιθέατρο-Άγιο Κωνσταντίνο- Αγόριανη – Γεωργίτςι -Σπαντίδειο Αμφιθέατρο.
 5. Αγώνας δρόμου «Ωραίας Ελένης» από το «Παλάτι του Μενελάου», μέχρι τη νησίδα Κρανάη στο Γύθειο.
 6. Ολυμπία – Σπάρτη αγώνας δρόμου υπεραντοχής
 7. Vamvakou Trail, Αγώνες δρόμου, 7 χλμ και 27 χλμ.στη Βαμβακού. 
 8. SPARTAN RACE / Spartan Trifecta World Championship 2020 (μεικτός αγώνας ανώμαλου δρόμου, αντοχής, δύναμης, κλπ.).
 9. Spartan Workout Tour.
 10. Αγώνας δρόμου για τους πεσόντες στο Μονοδένδρι, Μονοδένδρι – Σπάρτη.
 11. Ορεινός Ημιμαραθώνιος Καστορίου 23χλμ.
 12. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και Διεθνής αγώνας ορεινής ποδηλασίας στις Καρυές.
 13. Σπαρτακιάδα – Αγώνας Ποδηλασίας Αθήνα- Σπάρτη.
 14. Θερμοπύλες – Σπάρτη Ποδηλατοδρομία.
 15. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα/ Πανευρωπαϊκό Τουρνουά TAEKWON DO.
 16. Spartan Combat 2021 (Παγκόσμιο Φεστιβάλ Όλων των Πολεμικών Τεχνών), με διοργανωτή τον κ. JoedeSena / SpartanRace.
 17. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης με την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης (ΕΛΟΠ).
 18. Επίδειξη Αγώνων Πάλης και Πυγμαχίας στη κεντρική Πλατεία της Σπάρτης
 19. Πανελλήνιο Αγώνα Αεροβόλων Όπλων Α΄ Κατηγορίας «Μάχη Θερμοπυλών» (Διοργάνωση από Σκοπευτικό Όμιλο Λακεδαιμονίων «Λεωνίδας») στο κλειστό σκοπευτήριο αεροβόλων όπλων «Γεωργία Δ. Γερουλάκου».
 20. Αναβίωση των Καρνείων, των Υακυνθίων και των Λεωνιδείων.
 21. Ποδοσφαιρικοί Αγώνες Παίδων των Ομάδων που φέρουν τ’ όνομα Σπάρτα ή Σπάρτακ (Σπάρτα Ρότερνταμ- Σπάρτα Πράγας – Σπάρτακ Μόσχας, κ.α.), καθώς και αντίστοιχων γυναικείων ομάδων.
 22. Τουρνουά Μπάσκετ Παίδων.
 23. Τουρνουά Beach -Volley.
 24. Τουρνουά Τένις.
 25. Φεστιβάλ/Αγώνες: Αναρρίχησης, Σκοποβολής και Τοξοβολίας.
 26. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας
 27. Ανάδειξη του Trekking ως πόλο έλξης επισκεπτών και διεθνών προσωπικοτήτων!
 28. Μηχανοκίνητος Αθλητισμός, Circuit, επιδείξεις ιστορικών αυτοκινήτων, κλπ.

 

 1. Με ευθύνη και συντονισμό του Δήμου και του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Σπάρτης, θα πραγματοποιούνται, στο διάστημα ισχύος του Μνημονίου Συνεργασίας, προωθητικές ημερίδες σε τοπικούς αθλητικούς συλλόγους και σχολεία του Δήμου Σπάρτης, με συμμετοχή και υποστήριξη της Γ.Γ.Α..

iii. Με ευθύνη και συντονισμό του Δήμου και του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Σπάρτης, θα πραγματοποιούνται, στο διάστημα ισχύος του Μνημονίου Συνεργασίας, επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής, με συμμετοχή και υποστήριξη της Γ.Γ.Α., για την διάδοση του αθλητισμού στις νεαρές ηλικίες. 

  

 • Η Γ.Γ.Α.:
 1. Η ΓΓΑ στο πλαίσιο της στήριξης της προσπάθειας ανάπτυξης και προώθησης του αθλητισμού, αλλά και αναβάθμισης του αθλητικού και του πολιτιστικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου, θα συνεργάζεται με τον Δήμο Σπάρτης, στηρίζοντας ενεργάτις πρωτοβουλίες του Δήμου για την ανάπτυξη του αθλητισμού, παρέχοντας τυχόν αιγίδα και εξετάζοντας κατά προτεραιότητα το ενδεχόμενο χρηματοδότησης δράσεων ή / και αναβάθμισης εγκαταστάσεων, μέσω ένταξης στο Π.Δ.Ε. ή Ε.Α.Π. Τούτα κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τον Δήμο Σπάρτης και υπό την αίρεση της εγκρίσεως από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Α. 
 2. Στηρίζοντας τις προσπάθειες του Δήμου Σπάρτης, θα συνδράμει στην πρωτοβουλία ανάδειξής του ως αθλητικού προορισμού, υψηλών προδιαγραφών, με διοργάνωση ποικίλων αθλητικών και εν γένει πολιτιστικών γεγονότων.

iii. Η ΓΓΑ και ο Δήμος Σπάρτης, σε συνεργασία με τις αθλητικές Ομοσπονδίες θα διερευνήσουν τις δυνατότητες χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Σπάρτης για την προετοιμασία και τις προπονήσεις αθλητών, ομαδικών ή ατομικών αθλημάτων, ενόψει αθλητικών γεγονότων ή έναρξης των πρωταθλημάτων

 1. Η ΓΓΑ θα προβάλλει την συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όπου αλλού κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση και προβολή των δράσεων και των διοργανώσεων. 

 

Γ. Ομάδες Εργασίας. 

Τα συμβαλλόμενα μέρη δύνανται να συγκροτούν, Ομάδες Εργασίας, για την επίτευξη των ως άνω σκοπών, αποτελούμενες από στελέχη των συμβαλλόμενων φορέων, οι οποίες θα προβαίνουν στην ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για τον συντονισμό και την διεκπεραίωση θεμάτων στο πλαίσιο των δράσεων του Μνημονίου. 

Οι παραπάνω ομάδες θα συγκροτούνται με απόφαση των νόμιμων εκπροσώπων των συμβαλλομένων.

 

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα ορίζουν από έναν εκπρόσωπο με τον αναπληρωτή του, που θα επιφορτιστούν με την παρακολούθηση της υλοποίησης και τον συντονισμό των δράσεων του Μνημονίου, την αξιολόγηση της πορείας της συνεργασίας των τριών φορέων και την υποβολή προτάσεων στα συμβαλλόμενα μέρη για την τροποποίηση ή παράταση του Μνημονίου, ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνεται αναγκαία.

 

Δ. Διάρκεια του Μνημονίου Συνεργασίας.

Το παρόν μνημόνιο συνεργασίας ισχύει για τρία (3) έτη από την υπογραφή του, οπότε και επανεξετάζεται – αξιολογείται και ενδεχομένως αναπροσαρμόζεται το περιεχόμενό του.

 

Ε. Επίλυση Διαφορών 

Το μνημόνιο αυτό καταρτίσθηκε με βάση τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών. 

Όλες οι διαφορές που θα προκύψουν μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών αναφορικά με το μνημόνιο συνεργασίας, θα επιλύονται μέσω διαμεσολάβησης με αμοιβαία συμφωνία των μερών. 

Το παρόν μνημόνιο συνεργασίας υπογράφτηκε σε τρία (3) πρωτότυπα και κάθε συμβαλλόμενο μέρος έλαβε από ένα. 

 

 

 

ΤΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ 

Για το Υφυπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης

Για τον Δήμο Σπάρτης

Ο Δήμαρχος Πέτρος Δούκας

 Studio Photography Sparti Alexandros Bougadis

Εκτυπώσεις Φωτογραφιών και από Κινητά Τηλέφωνα

Φωτογράφηση – Βιντεογράφηση : Γάμων , Βαπτίσεων , Εκδηλώσεων

 Φωτογραφίες Ταυτοτήτων – Αδειών Οδήγησης – Λοιπών Δελτίων 
Ειδικές τιμές σε μαθητές – φοιτητές – ανέργους και συλλόγους

Τηλ. 2731402655 – 6909031174

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
youtube channel
Instagram 
twitter

 

You may also like

Κοινοποίηση: