Προτάσεις

Διαδικτυακή ομιλία του Γ.Α. ΠΙΚΟΥΛΑ με θέμα “Ανώνυμοι και αφανείς του καθημερινού βίου στην αρχαιότητα” 

 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης συνεχίζοντας τις διαδικτυακές ομιλίες, σας καλεί την ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΜΑΪΟΥ 2021, να παρακολουθήσετε τον κ. Γιάννη Πίκουλα, καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος στην ομιλία του θα αναφερθεί στους “Ανώνυμους και αφανείς του καθημερινού βίου στην αρχαιότητα”.

Ο σύνδεσμος της εφαρμογής ΖΟΟΜ είναι:

Time: May 26, 2021 07:00 PM Athens

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/85652442849?pwd=eHg1eGI1QkNDN1JzdUViT29jd3YrZz09

Meeting ID: 856 5244 2849

Passcode: 494531

ΠΕΡΙΛΗΨΗ OMIΛΙΑΣ

Ανώνυμοι και αφανείς του καθημερινού βίου στην αρχαιότητα

Η Ιστορία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στους επώνυμους και επιφανείς, στους γνωστούς μας πρωταγωνιστές της ιστορικής εξελίξεως, στους ανθρώπους του προσκηνίου. Το βάρος, όμως, και η σημασία έγκειται στους ανώνυμους και αφανείς, ιδίως του καθημερινού βίου, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειονότητα, τους ανθρώπους πίσω από τη «σκηνή» της Ιστορίας.

Αυτούς σκοπεύει να αναδείξει τούτη η διάλεξη, οι οποίοι ως καθημερινοί «ήρωες» βιοπορισμού και δράσεως απετέλεσαν τον κανόνα στην αρχαιότητα, με τους επώνυμους να συγκροτούν την εξαίρεση. Ποιοί ήταν οι ανώνυμοι και αφανείς, ποιές είναι οι γνώσεις μας, ποιά ήταν η συμβολή τους στο ιστορικό γίγνεσθαι, και ποιά ιδιαίτερα υπήρξε η προσφορά της μεγάλης παραμελημένης, της γυναίκας.

BIOΓPAΦIKO  ΣHMEIΩMA, του ομιλητή

Ὁ Γιάννης Αντ. Πίκουλας είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα ΙΑΚΑ (Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) από το 2000 και συνεκδότης του διεθνούς Αρχαιογνωστικού περιοδικού Ηόρος (1983κε.).

Φιλόλογος σε δημόσια και ιδιωτική Eκπαίδευση το διάστημα 1976–1996 και Eρευνητής στο Kέντρο Eλληνικήςκαι Pωμαϊκής Aρχαιότητας (KEPA)του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών (EIE) τα έτη 1996–2001.

Έχει εκδόσει δέκα (10) μονογραφίες και υπήρξε Eπιμελητής εκδόσεως δεκαοκτώ τόμων (18). Oι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ή Πρακτικά Συνεδρίων υπερβαίνουν τις 190.

Aσχολείται κυρίως με θέματα Iστορικής Tοπογραφίας και Eπιγραφικής. Επίσης με θέματα υλικού πολιτισμού των αρχαίων, λ.χ. την αμπελοκαλλιέργεια-οινοπαραγωγή και την ελαιοπαραγωγή. H έρευνα του καλύπτει ιδίως την Πελοπόννησο, και μάλιστα τη Λακωνία, Θεσσαλία και Mακεδονία, αλλά και τη Μ. Ασία. Το τελευταίο του βιβλίο αναφέρεται στον Μ. Αλέξανδρο.

Με την ευκαιρία σας υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση με θέμα: «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ – Μνημείο & Μνήμες» που λειτουργεί στο εντευκτήριο της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ είναι πλέον επισκέψιμη από το κοινό, καθημερινά από τις 5:30 μμ έως και τις 8:30 μμ.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τον Ιούλιο 2021. ¨Περισσότερες πληροφορίες από το εντεταλμένο μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ., Γιώργο Γιαξόγλου, τηλ 6932 290 451.

 

 

Φωτογραφική κάλυψη και βιντεοσκόπηση : Γάμων , Βαπτίσεων , Εκδηλώσεων κ.α

You may also like

Κοινοποίηση: