Διατροφή-Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική.

2087{icon} {views}
Βάζουμε μπροστά τις ψησταριές και προσκαλούμε τους φίλους για να γλεντήσουμε !!! Μην νομίζετε ότι η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται αυστηρά στις ασφυκτικά γεμάτες ταβέρνες. Τα απλά, είναι αυτά που έχουν αξία τελικά, με σπιτικούς κρεατομεζέδες, τσικνισμένους, ωραία παρέα και δροσερή μπύρα ή καλό κόκκινο κρασί. Ετοιμαστείτε λοιπόν να υποδεχθείτε φίλους στην αυλή , στον κήπο ή και ακόμη στο πεζοδρόμιο  , άλλωστε σε κάποιες πόλεις είναι και έθιμο .  Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης πρέπει να  έχει παϊδάκια, σουβλάκια , μπιφτέκια, λουκάνικα ,  κοτόπουλο  , χοιρινή τηγανιά  , μπριζόλες , πανσέτες  , ψητά λαχανικά.  Και μπορεί η μέρα να έχει το κρέας για πρωταγωνιστή, όμως κρέας χωρίς ορεκτικά και σαλάτες, δεν γίνεται!   Τα τυριά είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του τραπεζιού της Τσικνοπέμπτης. Μια πιατέλα με τυριά θα βοηθήσει την κατάσταση όση ώρα ψήνονται τα κρεατικά. Ένας άλλος μεζές που ταιριάζει στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης είναι η φέτα σε αλουμινόχαρτο. Στο φούρνο ή στη θράκα, η φέτα η ψητή ετοιμάζεται απλά και ...
Διαβάστε περισσότερα
Παλιές Μανιάτικες Συνταγές Σπαραγγότουρτα με τουλουμοτύρι Πάρνωνα και θυμάρι: Φρέσκα άγρια σπαράγγια, αυγά,πατάτες τηγανίτες ,τουλουμοτύρι ,και αγουρέλαιο. Τα σπαράγγια μαζεύονται παραδοσιακά στην Μάνη από τις πρώτες λιακάδες του χειμώνα και κυρίως μέσα στις Αλκυονίδες ημέρες. Μαγειρεύεται μόνο το επάνω δροσερό μέρος του φυτού κυρίως βραστό σε ζεματιστό νερό και όχι πάνω από 3-5 λεπτά βράσιμο . Στην συνεχεία σουρώνεται από τα υγρά μπαίνει σε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο ,τηγανίτες πατάτες ,αλάτι , πιπέρι και αυγά , χτυπημένα καλά. Κάποιοι προσθέτουν και τυρί φέτα κυρίως κατσικίσια  , επίσης κάποιοι προσθέτουν ένα κρασοπότηρο γάλα και μέσα κεκαλυμμένη μια κουτάλια της σούπας 30-50 γραμ.κορν φλαουρ. Σε αυτήν την περίπτωση όμως τα υλικά υπερκαλύπτουν τα σπαράγγια Τηγανίζεται σε σιγανή φωτιά. Καλή σας όρεξη. Μια συνταγή από την σελίδα Παλιές Μανιάτικες Συνταγές (facebook) ...
Διαβάστε περισσότερα
Θα χρειαστούμε 1 με 1/2 κιλό διάφορα λαχανικά , σπανάκι , κρεμμυδόφυλλα , άγρια σπαράγκια , καυκαλίδες , σέλινα , μάραθος , δύοσμο , βασιλικό.  1 κιλό αλεύρι  500ml νερό  1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο  1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη Καθαρίζουμε, πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε πολύ ψιλά τα χόρτα. Ετοιμάζουμε τη ζύμη : ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με την ζάχαρη , το αλάτι και το ελαιόλαδο , προσθέτουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά , ζυμώνουμε αρκετά καλά ώστε η ζύμη να μην κολλάει, σε περίπτωση που μας κολλάει προσθέτουμε λίγο λίγο επιπλέον αλεύρι και ανοίγουμε τα φύλλα αρκετά λεπτά.  Επάνω στο μισό φύλλο βάζουμε λίγα χόρτα, τα απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια, ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές λάδι τα χόρτα και σκεπάζουμε με το άλλο μισό φύλλο πιέζοντας και γυρίζοντας τις άκρες προς τα πάνω ώστε να μη φύγουν τα χόρτα στο ψήσιμο. Ανάβουμε φωτιά με ξύλα εάν έχουμε ,   στρώνουμε τις πιταρούδες σε μια πλάκα , ...
Διαβάστε περισσότερα
Γιατροί, διατροφολόγοι, γεωπόνοι, τεχνολόγοι τροφίμων, χημικοί, περισσότεροι από εκατό επιστήμονες - ερευνητές συμμετέχουν τα τελευταία έξι χρόνια στο Ελληνικό Παρατηρητήριο Οξειδωτικού Στρες, δίνοντας τη «μάχη» για την ενημέρωση - αξιολόγηση και ανάδειξη αγροτικών προϊόντων διατροφής, τα αντιοξειδωτικά των οποίων παρεμποδίζουν την εμφάνιση δεκάδων ασθενειών. Πριν από λίγες ημέρες σε εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών και ξένων ελαιόλαδων στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνικό Παρατηρητήριο παρουσίασε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιόλαδου που δρουν κατά της πρόωρης γήρανσης. Συστατικά του, όπως η ελαιοκανθάλη, η ελευρωπαίνη, η ελαιοσύνη, παρεμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες και δρουν προληπτικά στην άμυνα του οργανισμού. «Η ελαιοκανθάλη μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι δρα ως αντιφλεγμονώδες όπως το φάρμακο "ibuprofen"», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δρ. Απόστολος Κυριτσάκης , πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για το Οξειδωτικό Στρες, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. «Στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρώην καθηγητής του ΑΤΕΙ - Θεσσαλονίκης «γνωρίζουμε λίγα για τα αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, βιταμίνες, λυκοπένιο κα) και για τις τροφές που μας προστατεύουν από το "oξειδωτικό στρες" το ...
Διαβάστε περισσότερα
Η Μάνη είναι ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου που εκτείνεται στη χερσόνησο του Ταϋγέτου. Γεωγραφικά η κυρίως Μάνη ή Μέσα Μάνη, όπως ονομάζεται τοπικά, ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Χωρίζεται σε δύο Δήμους , το Δήμο Ανατολικής Μάνης Λακωνίας με έδρα το Γύθειο και το Δήμο Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας με έδρα την Καρδαμύλη . Ιστορική έδρα η Αρεόπολη Λακωνίας. Η Μέσα Μάνη διακρίνεται με βάση την κατά μήκος κορυφογραμμή στην Ανατολική Μάνη ή προσηλιακή Μάνη, που βλέπει προς το Λακωνικό Κόλπο και στη Δυτική Μάνη ή απόσκερη ή αποσκιερή Μάνη, που βλέπει στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Η μανιάτικη μαγειρική, με την ποικιλία και την ποιότητα των υλικών της, με τους σοφούς, ευεργετικούς συνδυασμούς και τη γνώση αιώνων, απολαμβάνει προνομιακή θέση στις προτιμήσεις ντόπιων και επισκεπτών. Τα τελευταία χρόνια, ανήσυχοι και δημιουργικοί μάγειρες & σεφ, δουλεύοντας με τοπικά προϊόντα πάνω σε παραδοσιακές συνταγές, κερδίζουν τις γευστικές μας εντυπώσεις, αναδεικνύοντας ευφάνταστα, απλά, καθημερινά πιάτα της μανιάτικης κουζίνας. Στη Μάνη εκτός από κρέας και φρέσκο ψάρι, θα βρείτε ...
Διαβάστε περισσότερα
Μάης: η εποχή της φράουλας και των αρωμάτων της! Την τρως ωμή, την κάνεις γλυκά, σιρόπι αλλά και νόστιμη μυρωδάτη μαρμελάδα! Ορίστε λοιπόν η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για μαρμελάδα φράουλα με σίγουρη επιτυχία. Για τη μαρμελάδα χρειαζόμαστε (ενδεικτικά): 1 κιλό φράουλες 1/2 κιλό ζάχαρη Η ποσότητα της ζάχαρης είναι καθαρά θέμα προτιμήσεων. Η φράουλα όμως θέλει συγκρατημένη ζάχαρη γιατί σαν φρούτο είναι αρκετά γλυκό. Αν όμως στην ποσότητα 1 κιλό φρούτο προς μισό κιλό ζάχαρη σας φαίνεται άγλυκο το αποτέλεσμα, αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης. Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις φράουλες από το κοτσανάκι τους, τις κόβουμε στη μέση και περιχύνουμε με τη ζάχαρη. Δεν αφήνουμε τη ζάχαρη να βγάλει υγρά. Βάζουμε να βράσουν αμέσως σε χαμηλή φωτιά.  Αν θέλουμε αφού έχει σχεδόν βράσει,  λιώνουμε σε μπλέντερ αλλιώς αφήνουμε τη μαρμελάδα μας να έχει μέσα κομματάκια φρούτου. Είναι κι αυτό θέμα προτίμησης.  Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα (αν έχει δηλαδή πήξει) κάνουμε το πείραμα με το πιάτο ...
Διαβάστε περισσότερα