Διατροφή-Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική.

2159{icon} {views}
ΠΑΣΠΑΛΑΣ     Ο ξεχασμένος σήμερα από τους πολλούς πασπαλάς, αποτελούσε το "εθνικό" φαγητό των παλιών Μανιατών. Ήταν χυλός από σταρένιο αλεύρι ,λάδι και νερό πρόχειρα καμωμένος ,που έδινε  λύση στην  Μανιάτισσα για να χορτάσει την πολυμελή φαμέλια της. ΥΛΙΚΑ : Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι 1/2 κούπα λάδι να κάψει ,(χωρίς να καπνίσει) και ρίχνουμε μέσα, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι  ,8 κουταλιές αλεύρι. όταν ροδίσει ,προσθέτουμε ανακατεύοντας διαρκώς 4 κούπες νερό μέχρι να ψηθεί και να φουσκώσει ο πασπαλάς. Αλατίζουμε το φαγητό και το σερβίρουμε ζεστό.       Έκαναν διάφορες παραλλαγές της βασικής συνταγής όπως τον κρεμμυδοπασπαλά που γινόταν με την προσθήκη ενός μεγάλου κρεμμυδιού κομμένου σε λεπτές ροδέλες και τσιγαρισμένου στο λάδι του τηγανιού.       Άλλη μια παραλλαγή ήταν ο σκωτοπασπαλάς  που γινόταν από το συκώτι του ζώου κομμένο σε κομματάκια και τηγανισμένο στο  λάδι  του τηγανιού ,στη συνέχεια έριχναν το αλεύρι και ετοίμαζαν τον πασπαλά όπως παραπάνω.      Επίσης άλλη μια παραλλαγή ήταν να κόβουν κομματάκια από το χοιρινό ...
Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με μηχανική επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ. Η Λακωνική γη εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει ότι διαθέτει το καλύτερο Ελληνικό Παρθένο ελαιόλαδο. Αρκετοί σεφ το χρησιμοποιούν για την μαγειρική τους. Η παραγωγή ελαιόλαδου στη Λακωνία ξεκίνησε περίπου το 1.500 π.Χ. Στον τόπο αυτόν υπάρχουν οι ευνοϊκότερες συνθήκες για την παραγωγή του ποιοτικότερου ελαιόλαδου στον κόσμο. Η παρθένα, ευλογημένη από τη φύση, περιοχή της Λακωνίας έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ηλιόλουστη και προστατευμένη από τις γύρω οροσειρές, παράγει αυτό το εξαιρετικής ποιότητας, ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδο με γλυκιά φρουτώδη γεύση. Έντονα φρουτώδες και γλυκό ελαιόλαδο, θεωρείται από πολλούς ειδικούς το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο Πολλές Ελληνικές εταιρείες στην παραγωγή τους , έχουν κατατάξει το Λακωνικό προϊόν. Στην Ελληνική  αλλά και στην Ξένη αγορά θα βρείτε πολλές εταιρείες με το Λακωνικό ...
Η Μανιάτικη δίπλα ένα παραδοσιακό γλυκό  [ου η ιστορία τους χάνεται πίσω στον χρόνο, τόσο πίσω που λέγεται ότι όταν τα αυγά ήταν δυσεύρετα στη Μάνη, οι νοικοκυρές έκαναν το ζυμάρι τους με σκέτο νερό και αλεύρι. Για 60 περίπου κομμάτια δίπλες θα χρειασθούμε 10 αυγά χωριάτικα 1½ κιλό αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι αλάτι, 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 3 βανίλλιες και καλό λάδι για το τηγάνισμα. Επίσης 1 κιλό μέλι για το μέλωμα, καρύδι και κανέλλα. Πρώτα-πρώτα κτυπάμε πολύ καλά τ’ ασπράδια και προσθέταμε σε αυτά τους κρόκους κτυπημένους με την ζάχαρη. Εν συνεχεία προσθέταμε το αλάτι, τις βανίλλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το χέρι. Θέλει προσοχή, διότι η ζύμη σφίγγει πολύ εύκολα. Πρέπει να είναι μέτρια προς το σκληρό. Αφού ζυμώσωμε πολύ καλά το ζυμάρι, λαδώνοντας τα χέρια μας συχνά για να μην κολλάνε, αρχίζαμε ν' ανοίγωμε τα φύλλα με τον πλάστη ή με το ειδικό μηχάνημα. Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά ...
Το θέμα είναι να ξέρουμε να τσιμπολογάμε σωστά, καθώς η ισορροπημένη διατροφή έχει ως έμβλημά της τον κανόνα των 5 γευμάτων. Σύμφωνα με αυτόν, ανάμεσα σε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο, τα οποία ορίζονται ως κύρια γεύματα, θα πρέπει να υπάρχουν δύο ενδιάμεσα μίνι γεύματα (το δεκατιανό και το απογευματινό), ώστε ο οργανισμός να μη νιώθει εξάντληση και να έχει ανά πάσα στιγμή την απαραίτητη ενέργεια που θα του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά. Μας τροφοδοτούν με ενέργεια Το «κλειδί» για ενέργεια ολόκληρη την ημέρα είναι να διατηρούμε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, γιατί αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ενεργητικοί αισθανόμαστε και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διατροφής μας. Το πολύ χαμηλό σάκχαρο αίματος προκαλεί κούραση, υπνηλία και ατονία. Γι’ αυτό, πρέπει να τρώμε λίγο και συχνά (5-6 γεύματα την ημέρα), ώστε να διατηρούμε το επίπεδο του σακχάρου σταθερό στον οργανισμό. Όπως συμβαίνει και με το φαγητό μας, έτσι και με τα σνακ, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες, αλλά και μικρά μυστικά, που ...
Η ισορροπημένη διατροφή είναι ανάγκη για κάθε ηλικία – στην περίπτωση των παιδιών, όμως, είναι η μεγαλύτερη επένδυση για την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους ως ενήλικες. Ένα από τα σημαντικότερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας είναι να το εκπαιδεύσετε από νωρίς να τρώει σωστά. Όταν έρθει η στιγμή που θα αποκτήσει άποψη για το περιεχόμενο του πιάτου του, μη χάσετε την ψυχραιμία σας, μην υποκύψετε σε πείσματα και, κυρίως, μην ξεχνάτε ότι το σημαντικότερο είναι το παράδειγμα σας. Φροντίστε η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη και να χαρακτηρίζεται από ποικιλία Προσπαθήστε όσο γίνεται να έχετε σταθερές ώρες γευμάτων και ένα, τουλάχιστον, να συγκεντρώνει την οικογένεια στο τραπέζι. Δώστε από νωρίς τη σημασία που πρέπει στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Αποφύγετε το αλάτι , τη ζάχαρη και τα τηγανιτά. Εμπλέξτε το με διάθεση παιχνιδιού στη διαδικασία του φαγητού, από τα ψώνια ως το μαγείρεμα, συζητώντας μαζί του για τη σημασία της διατροφής. Φροντίστε να τρώει αρκετά ...
Νόστιμη και εύκολη συνταγή από την Λακωνική Μάνη για πασχαλινά κουλούρια με πορτοκάλι. Υλικά που θα χρειαστούμε. 250 γρ. βούτυρο σε  θερμοκρασία δωματίου 200 γρ. ζάχαρη 200 γρ. χυμός πορτοκάλι 1 πορτοκάλι ξύσμα 1 πορτοκάλι ( σε κομματάκια ) 1 βανίλια 3 αυγά 5 γρ. σόδα 80 γρ. γιαούρτι 80 γρ. γάλα 1.100 γρ. αλεύρι 10 γρ. αμμωνία σκόνη 1 μικρή σοκολάτα υγείας ( κατά προτιμήσει με πορτοκάλι) 1 χτυπημένο αυγό Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα , παράλληλα τοποθετούμε τα αυγά , τον χυμό πορτοκαλιού , το ξύσμα , τα μικρά κομματάκια πορτοκαλιού , την σοκολάτα (αφού την έχουμε λιώσει πρώτα) την σόδα , την βανίλια και ανακατεύουμε αρκετά καλά όλα μαζί στο μίξερ. Βάζουμε μαζί το γάλα , την αμμωνία και το γιαούρτι τα ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε στο μίξερ και τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι όπου ανακατεύουμε με το χέρι. Αφήνουμε το μείγμα στο μπολ και μέσα στο ψυγείο για ...