Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου. Εκδηλώσεις Δήμου Σπάρτης.

549{icon} {views}

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά το μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».  Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης, επιδιώκοντας το άνοιγμα των μουσείων στο κοινό και τους επισκέπτες της πόλης, αλλά και την πανελλήνια και διεθνή προβολή του διαχρονικού πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, συμμετέχει με τα δημοτικά μουσεία στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, με την πραγματοποίηση εξωστρεφών δράσεων, εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Νεότερης Σπάρτης, στο Μανουσάκειο  Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου και στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών “Τ. Αϊβαλή”.

Ειδικότερα, σκοπός της δράσης αυτής είναι να προβληθεί μέσω των μουσείων και να γίνει αντικείμενο συζήτησης, προβληματισμού και κατανόησης μια αμφιλεγόμενη πτυχή της σύγχρονης ιστορίας της Σπάρτης: Η ανίδρυση της νέας πόλης πάνω στα ερείπια της αρχαίας και, συνακόλουθα, τα προβλήματα και οι προοπτικές που συνεπάγεται η επιβίωση και η συνύπαρξη καταλοίπων διαφόρων ιστορικών περιόδων για το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Η  διοργάνωση και υλοποίηση των δράσεων και εκδηλώσεων πραγματοποιούνται από το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης: τη Πνευματική Εστία Σπάρτης,  τη Λέσχη Φωτογραφίας  Σπάρτης,  τα Γ.Α.Κ.- Αρχεία Νομού Λακωνίας.

Σπάρτη  10 Μαΐου 2017

H ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Π. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

Γεωργία Γαλανοπούλου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2017
«Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται»

Συνδιοργανωτές:
ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ – ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ – Γ.Α.Κ.  ΑΡΧΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Μουσείο Νεότερης Σπάρτης
  • Δευτέρα 15,  Τρίτη 16, Τετάρτη 17,  Μαΐου 2017:

«Πόσο αρχαία είναι η Σπάρτη;»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για μαθητές Δημοτικού.

Ώρες  9:00 – 10:30 και  11:00 – 12:30

Συμμετοχή  κατόπιν  τηλεφωνικής συνεννόησης.
Τα εκθέματα του μουσείου αποκαλύπτουν στους μικρούς Σπαρτιάτες την ιστορία της πόλης τους.

  • Πέμπτη  18 Μαΐου 2017:

«Ποιος κατέστρεψε την Αρχαία Σπάρτη; Η αρχαιολογική εκστρατεία του Μισέλ Φουρμόν το 1730».

Ομιλία του ιστορικού Παρασκευά Ματάλα, σε συνδιοργάνωση με την Πνευματική Εστία Σπάρτης

Ώρα 20:30

Ελεύθερη συμμετοχή

Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου Τετάρτη 17 Μαΐου 2017:

Α. «Διατηρητέα” : τροχοπέδη ή κεφάλαιο ιστορικής μνήμης και αξιοποίησης ;»  

Εκπαιδευτική περιήγηση στα ίχνη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης, στη γειτονιά του Μουσείου, με ξεναγό τον αρχιτέκτονα

Γιώργο Γιαξόγλου.

Ώρα 18:30 – 20:00

Ελεύθερη συμμετοχή
Β. «Η “νεοκλασική” Σπάρτη : το τέλος της μικρής μας πόλης;»  Έκθεση φωτογραφίας αρχείου Κ. Μυλωνά -Γ. Γιαξόγλου και σύγχρονων φωτογραφιών, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης και τα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λακωνίας.

Ώρα 18:00 -22:00

Ελεύθερη συμμετοχή

Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τ. Αϊβαλή» Σάββατο  20 και Κυριακή 21 Μαΐου 2017:

«Η φωτογραφία ως  τεκμήριο της ιστορίας των μνημείων»

Έκθεση φωτογραφίας  σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης

Σάββατο: Ώρα 20:00 – 22:00

Κυριακή: Ώρα 11:00 – 14:00

Ελεύθερη συμμετοχή

 

You may also like

Κοινοποίηση: