Δ. Σπάρτης Νερό: Προσέχουμε για να έχουμε
Το νερό είναι ίσως το πολυτιμότερο αγαθό που µας παρέχει η φύση. Αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη, την υγιεινή διαβίωση, την ίδια τη ζωή. Όμως, αυτή η πηγή ζωής αποτελεί πλέον είδος εν ανεπαρκεία.
Σε ενημέρωση για θέματα Ύδρευσης και Άρδευσης – Λελογισμένη χρήση Νερού προέβη ο Δήμος Σπάρτης και η ΔΕΥΑΣ.
Ειδικότερα στις ορεινές περιοχές του Δήμου όπως Λογκανίκος , Βαμβακού , Καρυές κ.α το πρόβλημα είναι σημαντικό, λόγο έλλειψης νερού στις πηγές και συνιστάτε περιορισμένη χρήση του νερού , ώστε να μην υπάρχουν εντονότερα προβλήματα.
Όπως επισήμαναν το πρόβλημα προς το παρόν αντιμετωπίζεται , αλλά πρέπει από όλους του κατοίκους να γίνετε περιορισμένη χρήση του νερού και όχι σπατάλες , όπως άσκοπη χρήση του νερού για πλύσιμο αυλών , αυτοκίνητών καθώς και για προσωπική χρήση για παράδειγμα κλείνουμε την βρύση στο πλύσιμο πιάτων , δεν αφήνουμε να τρέχει το νερό στο ντους κλπ , επίσης όσο γίνετε να ελαχιστοποιηθεί η άρδευση για το πότισμα των χωραφιών , κήπων κλπ.
Ο Δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την λειψυδρία αλλά χρειάζεται και την προσοχή όλων των κατοίκων και φιλοξενούμενων του Δήμου.
Προσέχουμε για να έχουμε , όχι σε σπατάλες του νερού.
Ας δούμε στη συνέχεια µερικούς απλούς τρόπους εξοικονόμησης νερού:
Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο μπάνιο
Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά σας. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σας κοστίσει µέχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα.
Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.
Μην κρατάτε συνέχεια ανοικτή τη βρύση όταν πλένεστε, ξυρίζεστε, ή βουρτσίζετε τα δόντια σας.
Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα.
Τρόποι εξοικονόμησης νερού στην κουζίνα
Τοποθετήστε έναν ταχυθερμοσίφωνα στο νεροχύτη της κουζίνας σας, ώστε να τρέχει άμεσα το ζεστό νερό. Αυτό θα μειώσει τις δαπάνες ενέργειας.
Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ποτήρι για το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται ο αριθμός των ποτηριών, που πρέπει να πλυθούν.
Κατά το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι, γεμίστε το νεροχύτη ή μία λεκάνη με νερό και το ανάλογο απορρυπαντικό. Ξεβγάλετε γρήγορα με χαμηλή ροή. Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού, χρησιμοποιήστε τον ένα νεροχύτη για το πλύσιμο των πιάτων και τον άλλο για το ξέβγαλμα.
Αφήστε τα λερωμένα πιάτα και σκεύη να μουλιάσουν στο νερό, αντί να απομακρύνετε τα αποφάγια κάτω από τρεχούμενη βρύση.
Προτιμήστε να πλένετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη νερό,αντί κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση. Τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται πράγματι πολύ καλό πλύσιμο. Είναι όμως πολύ πιο οικονομικό- και το ίδιο αποτελεσματικό- αν τα πλένουμε μέσα σε μια μικρή λεκάνη. Επίσης, αυτό το νερό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ποτίσουμε τις γλάστρες μας.
Μην χρησιμοποιείτε το τρεχούμενο νερό, για να ξεπαγώσετε το κρέας ή άλλα παγωμένα τρόφιμα. Ξεπαγώστε τα τρόφιμα, σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ και αφήνοντάς τα στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο.
Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων, μόνο όταν γεμίσει πλήρως. Χρησιμοποιείτε πλυντήρια ρούχων και πιάτων με πιστοποίηση για την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Οι συσκευές αυτές καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις άλλες.
Αναζητήστε στην αγορά συστήματα, που δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνετε το νερό από το νιπτήρα ή το μπάνιο σε ειδική δεξαμενή και από εκεί να τροφοδοτείται ο καζανάκι. Έτσι, δεν χρησιμοποιείτε καθαρό, πόσιμο νερό στην τουαλέτα.
Τρόποι εξοικονόμησης νερού στον κήπο και το αυτοκίνητο
Οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να σχεδιάζονται και να διαμορφώνονται έτσι ώστε:
Να χρειάζονται λιγότερο νερό.
Να αποφεύγονται είδη με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, όπως το γκαζόν και όπου αυτό είναι αναπόφευκτο να χρησιμοποιούνται διαπερατά υλικά, όπως χαλίκι,σπασμένες πέτρες και πλάκες με οπές, όπου το νερό της βροχής συγκρατείται στο έδαφος και συνεισφέρει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Να χρησιμοποιούνται φυτά με χαμηλές ανάγκες σε νερό και μεγάλη αντοχή στον ήλιο, δηλαδή προσαρμοσμένα στο ελληνικό τοπίο και τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες.
Μην ποτίζετε υπερβολικά τον κήπο σας. Κατά γενικό κανόνα, οι χορτοτάπητες χρειάζονται πότισμα μόνο κάθε 5 έως 7 ημέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ημέρες το χειμώνα. Μια ισχυρή βροχή ικανοποιεί τις ανάγκες σε νερό για διάστημα δύο εβδομάδων.
Ποτίζετε τον κήπο σας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.
Τοποθετήστε τους ψεκαστήρες σας, έτσι ώστε, το νερό να προσγειώνεται στο χορτοτάπητα και τους θάμνους και όχι στις πεζοδρομημένες περιοχές.
Είναι προτιμότερη η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχουν διαρροές κατά μήκος του δικτύου.
Αποφύγετε την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό.
Ποτίστε με το νερό του ενυδρείου σας τα φυτά. Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε άζωτο και φώσφορο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
Επιλέξετε φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας.
Τοποθετήστε στην άκρη της μάνικάς σας βρύση, ώστε να προσαρμόζεται η ροή στις απαιτήσεις σας και να αποφεύγονται οι σπατάλες.
Μην αφήνετε τους ψεκαστήρες ή τις μάνικες αφύλακτα. Οι μάνικες των κήπων σας μπορούν να σπαταλήσουν πάνω από 2,5 κυβικά μέτρα νερό, μόνο σε μερικές ώρες.
Για τον καθαρισμό της αυλής (και των μπαλκονιών) σας χρησιμοποιήστε σκούπα,αντί για τρεχούμενο νερό. Αποφύγετε την εγκατάσταση των διακοσμητικών κατασκευών, όπου χρησιμοποιείται νερό, π.χ. τα σιντριβάνια, εκτός αν το νερ ανακυκλώνεται.
Προτιμήστε τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα οποία ανακυκλώνουν το νερό. Εάν πλένετε οι ίδιοι το αυτοκίνητό σας, επιλέξτε περιοχές με γρασίδι. Πολλοί από εμάς πλένουμε το αυτοκίνητό μας με το λάστιχο. Ας χρησιμοποιήσουμε σφουγγάρι και κουβά όπου και όποτε μπορούμε.
Αλέξανδρος Μπουγάδης