Λακωνία

Εγκαίνια της «Οικίας των Ψηφιδωτών της Σπάρτης»

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης εγκαινιάστηκε χθες στη Σπάρτη η «Οικία των Ψηφιδωτών», ένα έργο ζωής του πρώην Υπουργού Γιάννη Βαρβιτσιώτη, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και εκπροσώπων της πολιτικής, της εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού.

 

Πρόκειται για τον χώρο, όπου φιλοξενούνται δύο περίτεχνα ρωμαϊκά ψηφιδωτά, η «Αρπαγή της Ευρώπης» και ο «Ορφέας ως γητευτής ζώων», φιλοτεχνημένα στα τέλη του 3ου – αρχές 4ου αιώνα, που ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1872 και 1890 αντίστοιχα, στη Σπάρτη και αποτελούσαν τμήμα οικιών πλούσιων Ρωμαίων.

 

Η προστασία και ανάδειξή τους από το περιθώριο, όπου παρέμεναν για δεκαετίες, ήταν μια πρωτοβουλία του Προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης» Γιάννη Βαρβιτσιώτη, που εδώ και πάνω από μια δεκαετία πάσχισε άοκνα να φιλοξενηθούν με ασφάλεια σε έναν καλαίσθητο χώρο, όπου όλοι θα μπορούν να τα θαυμάζουν και να τα επισκέπτονται.

 

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συμβολή του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, το όραμά του έγινε πραγματικότητα και η Οικία των Ψηφιδωτών άνοιξε τις πύλες της τον Μάιο του 2021.

 

 

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης διηγήθηκε κατά την τελετή εγκαινίων το περιστατικό κατά το οποίο τυχαία έλαβε γνώση για την ύπαρξη των ψηφιδωτών και τη φύλαξή τους υπό κακές συνθήκες, γεγονός που αποτέλεσε την αφετηρία του δικού του υπερδεκαετούς αγώνα με τη βοήθεια των δωρητών να ανασυρθούν τα ψηφιδωτά από την αφάνεια και να γίνουν προσβάσιμα στο κοινό μέσω της δημιουργίας της Οικίας των Ψηφιδωτών.

 

 

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τόνισε ότι χωρίς τις άοκνες προσπάθειες του πατέρα του και των δωρητών δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε σήμερα αυτά τα δύο ψηφιδωτά, τα οποία κρατούνταν από το ελληνικό κράτος μακριά από τη δημόσια θέα εδώ και πάνω από 120 χρόνια. Σημείωσε μάλιστα ότι την παράσταση του ψηφιδωτού της «Αρπαγής της Ευρώπης» την έχει κάθε Έλληνας στο πορτοφόλι του καθώς αποτυπώνεται στο νόμισμα των 2 ευρώ.

 

 

Ιδιαίτερη αναφορά στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως τον «Παυσανία της Πολιτικής». Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ακόμη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. κ. Ευστάθιος, ο Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι πρώην Υπουργοί Αχιλλέας Καραμανλής, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι Βουλευτές Λακωνίας της Ν.Δ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός και του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο Γεν. Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και το μέλος και Νομικός Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ Γιώργος Αγουρίδης.

 

 

φωτογραφίες Αλέξανδρος Μπουγάδης

 

************

Φωτογραφείο Αλέξανδρος Μπουγάδης
Βραβείο Ικανοποίησης Πελατών Greek Awards 2021
Δημοσιογράφος –  Artist  Photographer
Μέλος  Ομίλου UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε

Το κατάστημα μας βρίσκετε στην Όθωνος  Αμαλίας 59
(Χαμαρέτου γωνία) Σπάρτη
Τηλ. 6909031174
2731181250
ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

εκτύπωση σε κούπα σε 5 λεπτά  με την δική σας φωτογραφία !!!!
Ημερολόγια του 2023 με φωτογραφίες Λακωνικού Τοπίου δικές μας !!!Προσφορά για φωτογραφίες πιστοποιητικών , δελτίων , ταυτότητας κλπ. για :
συλλόγους , ποδοσφαιρικών ομάδων , σχολείων 

*****

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

Αριθμός Μητρώου 13668
Διαπιστευμένο ΜΜΕ από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου 

Spartavoice.gr : Στην ιστοσελίδα μας παρέχεται τοποθέτηση προϊόντων από την Google , ουδεμία ευθύνη φέρουμε για την προβολή αυτών των προϊόντων 

You may also like

Κοινοποίηση: