Λακωνία

Εκτός Κυβερνητικού σχεδίου έργα βελτίωσης οδικού δικτύου Λακωνίας

Με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας ζητά από τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών την βελτίωση του οδικού δικτύου της Λακωνίας
Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Το Επιμελητήριό μας πολλές φορές έχει αποστείλει έγγραφα στους εκάστοτε υπουργούς για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της Λακωνίας. Δυστυχώς η επανάληψη αυτή ήταν και είναι επιβεβλημένη διότι η περιοχή της Λακωνίας στερείται της κυβερνητικής προσοχής για πολλά χρόνια, έχει εξαιρεθεί δε πολλάκις από τον προγραμματισμό μεγάλων έργων.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά επανερχόμαστε στο θέμα διότι στη παρουσίαση του Κυβερνητικού  Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας για το 2030 που έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην Τρίπολη τη Δευτέρα 05/12/2022 απουσίαζαν τα έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου της Λακωνίας. Στην εν λόγω εκδήλωση αναμέναμε την ανακοίνωση για την επέκταση του Αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου-Σπάρτη έως το Γύθειο και την παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη.

Τα δύο αυτά μεγάλα έργα είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και από εσάς. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη του 2021 σε ομιλία σας στη Βουλή σε ό,τι αφορά το δίκτυο Σπάρτη-Γύθειο ανακοινώσατε ότι  «η Κυβέρνηση από την πλευρά της αντί να κάνει συμπληρωματικές συμβάσεις, οι οποίες θα δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα και επιπλέον καθυστερήσεις, ενέκρινε στις 25 Οκτωβρίου τον 1ο Συγκριτικό Πίνακα και επομένως τακτοποιήθηκε το τεχνικό αντικείμενο της Σύμβασης». Εκτιμήσατε δε, ότι θα χρειαστεί ακόμη ένα έτος προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να παραδοθούν στην Περιφέρεια. Για την παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη είχατε τοποθετηθεί ως εξής: «Στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή, ερχόμαστε και ευγενικά απαιτούμε από τον παραχωρησιούχο να κάνει όλες τις απαραίτητες μελέτες, έτσι ώστε να κερδίσουμε χρόνο, διότι και στις δύο παρακάμψεις είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο».

Τις διαβεβαιώσεις για την εύρεση λύσης και ολοκλήρωση των δύο έργων είχατε δώσει και στον Βουλευτή Λακωνίας κ. Δαβάκη Αθανάσιο σε συνάντησή σας τον Μάιο του 2021.

Ένα έτος έχει περάσει από τις διαβεβαιώσεις σας για την πορεία των δύο μεγάλων έργων αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν ενταχθεί στο Κυβερνητικό Σχέδιο που ανακοινώθηκε στην Τρίπολη.  

Η Λακωνία είναι εκτός του προγραμματισμού μεγάλων έργων για πάρα πολλά χρόνια και από πολλές κυβερνήσεις, με μικρή εξαίρεση το οδικό τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη. Με νέες σύγχρονες οδικές υποδομές θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στη Λακωνία που φημίζεται για την ποιότητα και την ποικιλία των αγροτικών της προϊόντων, αλλά το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο την καθιστά δυσπρόσιτη και με ακριβό κόστος μεταφοράς. Θα διευκολύνει, επίσης, την ανάπτυξη του τουρισμού  μέσω της σύνδεσή της με τους διεθνείς άξονες και τα αεροδρόμια.  

Η διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης δε βοηθά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας ενός τόπου όταν μάλιστα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης όπως η Λακωνία. Οι μικροεπεμβάσεις που γίνονται κατά καιρούς δε δύνανται να επιλύσουν το πρόβλημα και απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση η οποία θα ικανοποιήσει πάγια αιτήματα όλων των φορέων και πολιτών της Λακωνίας. Η πολιτεία οφείλει επιτέλους να ενσκήψει στο χρόνιο πρόβλημα, γεγονός που θα καταστήσει και την όποια κυβέρνηση τα υλοποιήσει ως ιστορική, ως μια κυβέρνηση που απένταξε τη Λακωνία από το τέλμα της έλλειψης υλοποίησης μεγάλων έργων για πάνω από 50 χρόνια.

κε Υπουργέ,

Αναμένουμε από εσάς τόσο την πληροφόρησή μας για την πορεία υλοποίησης των δύο έργων όσο και τις ενέργειές σας για την ένταξή τους στο Κυβερνητικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας για το 2030 ως συνέπεια απέναντι στις δεσμεύσεις σας.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ

************

Φωτογραφείο Αλέξανδρος Μπουγάδης
Βραβείο Ικανοποίησης Πελατών Greek Awards 2021
Δημοσιογράφος –  Artist  Photographer
Μέλος  Ομίλου UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε

Το κατάστημα μας βρίσκετε στην Όθωνος  Αμαλίας 59
(Χαμαρέτου γωνία) Σπάρτη
Τηλ. 6909031174
2731181250
ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

εκτύπωση σε κούπα σε 5 λεπτά  με την δική σας φωτογραφία !!!!
Ημερολόγια του 2023 με φωτογραφίες Λακωνικού Τοπίου δικές μας !!!

 

 Προσφορά για φωτογραφίες πιστοποιητικών , δελτίων , ταυτότητας κλπ. για :
συλλόγους , ποδοσφαιρικών ομάδων , σχολείων 

*****

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

Αριθμός Μητρώου 13668
Διαπιστευμένο ΜΜΕ από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου 

Spartavoice.gr : Στην ιστοσελίδα μας παρέχεται τοποθέτηση προϊόντων από την Google , ουδεμία ευθύνη φέρουμε για την προβολή αυτών των προϊόντων 

You may also like

Κοινοποίηση: