Ελαφόνησος.

3508{icon} {views}

 

Ελαφόνησος ο “Παράδεισος¨της Λακωνίας και το ποιο εξωτικό νησί της Ελλάδος.

 

 

 

Εκεί όπου σταματάει η λογική του ωραίου, αρχίζει η Ελαφόνησος. Εκεί όπου νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, βρίσκεται μπροστά στη διπλή παραλία του Σίμου… Ο παράδεισος βρίσκεται στη Λακωνία.

 

 

Η Ελαφόνησος μικρό νησί με τριγωνικό σχήμα στο Λακωνικό κόλπο , βρίσκεται απέναντι από την Νεάπολη.
Ο δήμος Ελαφονήσου συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 και προήλθε από την αναγνώριση της κοινότητας Ελαφονήσου σε δήμο. Η κοινότητα Ελαφονήσου είχε συσταθεί για πρώτη φορά το 1949 και από τότε παρέμεινε αμετάβλητη. Παλαιότερα το νησί της Ελαφονήσου ανήκε στην Κοινότητα Κάμπου Βοιών.

 

 

Ο πληθυσμός του νησιού, που είναι περίπου εξακόσιοι κάτοικοι το χειμώνα, το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζεται. Το νησί είναι πόλος έλξης τουριστών με κορύφωση το μήνα Αύγουστο.

Κατά την αρχαιότητα η σημερινή Ελαφόνησος δεν αποτελούσε νησί αλλά την χερσόνησο «ΟΝΟΥ ΓΝΑΘΟΣ» σύμφωνα με τον Παυσανία, ο οποίος στην περιήγησή του περιγράφει την πόλη στην ποντισμένη σήμερα περιοχή της νησίδας Παυλοπέτρι όπου διακρίνονται ακόμη και τώρα χαλάσματα σπιτιών και καρόδρομοι όπως και στον Καλόγερα, στη νησίδα Κασέλα αλλά και αλλού.

Για κολύμπι σάς προτείνουμε τις παραλίες Kοντογώνι, Παναγία (Kάτω Nησί) και Λεύκη.
Eπίσης, με σκάφος μπορείτε να επισκεφθείτε τα νησάκια Kασέλλα, Γαϊδουρονήσι και Λεπτονήσι, απέναντι από τον οικισμό της Παναγίας (Kάτω Nησί).

Όμως, την παράσταση κλέβει αναμφίβολα το μαγευτικό τοπίο στο Σαρακίνικο και το Σίμο, όπου θα ανακαλύψετε μια χερσόνησο αγκαλιασμένες από αμμόλοφους, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και εξωτικές παραλίες.

 

 

Εάν είστε λάτρεις της πεζοπορίας , μπορείτε να περπατήσετε είτε προς νότο είτε προς δυτκά.

Η Τουριστική υποδομή του νησιού αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και μπορεί κανείς να βρει αρκετά μικρά ξενοδοχεία , πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα σύγχρονο κάμπινγκ.

 
Συγκοινωνίες & Πρόσβαση

Η πρόσβαση στην Ελαφόνησο γίνεται κυρίως οδικώς από την Εθνική Σπάρτη – Μονεμβασίας και μετά τους Μολάους προς Νεάπολη , είτε με ΙΧ, είτε με ΚΤΕΛ . Σε κάθε περίπτωση πρόσβαση οδικώς έχει κανείς έως την Πούντα (σημείο Υπόστεγο), απ’όπου με οχηματαγωγά φτάνει στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και τακτικότερα κατά τους θερινούς μήνες.

Βίντεο.

 

 

 

Φωτογραφίες & Βίντεο Αλέξανδρος Μπουγάδης (Ιούλιος 2017)
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των φωτογραφιών και η κοινοποίηση τους χωρίς την άδεια του Sparta Voice

You may also like

Κοινοποίηση: