Λακωνία

Ενημέρωση με θέμα «Πρόληψη της Σεξουαλικής Παιδικής Κακοποίησης»

 

Το ενδιαφέρον γονέών και παιδιών, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων να ενημερωθούν για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αποτύπωσε η μαζική παρουσία τους στην εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσυ / Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας με την βουλευτή Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Έλενα Ράπτη, στο Διοικητήριο τη Π.Ε Λακωνίας το απόγευμα του Σαββάτου 24-11-2018.

 

 

Η κ. Έλενα Ράπτη είναι η συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Η κ. Ράπτη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να επικοινωνήσουν όλα τα χρήσιμα μηνύματα σε γονείς και παιδιά με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της δικής τους κοινωνίας.

 

Όλα τα παιδιά χρειάζονται ενημέρωση και σαφείς οδηγίες ώστε να είναι ασφαλή.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν: το DVD της ιστορίας κινουμένων σχεδίων «To Μυστικό της Νίκης», το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων».

Η Έλενα Ράπτη μιλώντας στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση τόνισε ότι δεν θα γίνουμε φοβικοί και δεν θα στερήσουμε το παιδί μας από τα χάδια και την αγάπη από το οικείο περιβάλλον.

Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να μας εμπιστεύονται και να μας μεταφέρουν χωρίς να φοβούνται τις πράξεις κάποιων που δεν θεωρούν σωστές.

Θα βάλουμε έναν κανόνα και θα ζητάμε από το παιδί μας να μας ενημερώνει σε 3 περιπτώσεις και αυτή η ενημέρωση θα είναι ένα καμπανάκι να μας κάνει να καταλάβουμε ότι η συμπεριφορά ενός ανθρώπου από το οικείο περιβάλλον είναι ύποπτη.

Ζητούμε από το παιδί να μας ενημερώνει ότι κάποιος του προσφέρει δώρα τακτικά. Ένα παιδί δεν μπορεί να καταλάβει πότε ένα δώρο αποτελεί προσφορά αγάπης ή αποτελεί δωροδοκία και ότι ο δράστης στη συνέχεια θα ζητήσει αντάλλαγμα. Καλό είναι κι εμείς να μην μάθουμε τα παιδιά ότι τα δώρα έχουν χαρακτήρα ανταλλαγής.

Η δεύτερη περίπτωση είναι όταν κάποιος του ζητάει να κρατήσει μυστικό. Θέλουμε το παιδί μας να μας ενημερώνει με ποιόν έχει μυστικό. Δεν ρωτάμε σε πρώτο στάδιο ποιο είναι το μυστικό αλλά ρωτάμε με ποιόν έχει μυστικό. Αν το παιδί μας, για παράδειγμα είναι 7 χρονών και έχει μυστικό με έναν συνομήλικό του, το μυστικό μπορεί να είναι αθώο. Αν όμως ένα 7χρονο παιδί έχει μυστικό με ένα 16χρονο αγόρι ή με έναν ενήλικα, τότε πρέπει να μάθουμε ποιό είναι αυτό το μυστικό.

Και τρίτον, όταν κάποιος προσπαθεί να απομακρύνει το παιδί, να το απομονώσει, μόνος μαζί του σε κάποιο χώρο ή δωμάτιο. Δεν πρέπει το παιδί να απομονώνεται ούτε σε κάποιος χώρο του σχολείου, ούτε στα αποδυτήρια ενός γυμναστηρίου. Κι αν αυτό συμβεί, να απομακρυνθεί και να ενημερώσει άμεσα τη μαμά.

 

 

Ο άνθρωπος που προσπαθεί να είναι σκιά 

Στόχος του είναι η σεξουαλική παραβίαση του παιδιού με διάφορους τρόπους. Συνήθως είναι γνωστό πρόσωπο στο οικείο περιβάλλον αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις αγνώστων ατόμων.

Τα παιδιά από την Γ’ Δημοτικού χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και συγκεκριμένα το facebook και κάνουν εύκολα αιτήματα φιλίας δεκτά από άτομα που δεν γνωρίζουν. «Ετσι κάνει και η μαμά, λένε ή είναι φίλος φίλου ή είναι μόδα να έχουμε πολλούς φίλους.»

Καλό είναι τα παιδιά, από τη στιγμή που με τη συγκατάθεση των γονέων έχουν facebook, να μάθουν να προστατεύονται.

Τα παιδιά δεν πρέπει να δέχονται αιτήματα φιλίας από πρόσωπα που δεν γνωρίζουν. Δεν πρέπει να ανεβάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα όπως διεύθυνση σπιτιού, προσωπικές φωτογραφίες κ.α και τρίτο δεν πρέπει να λένε που βρίσκονται κάνοντας check in συνεχώς στο φροντιστήριο, στο γυμναστήριο κ.α. Έτσι μπορεί ο δράστης πολύ εύκολα να τα εντοπίσει», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ράπτη επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα τα περιστατικά που φτάνουν στην Αστυνομία είναι πολύ λίγα μπροστά στα παιδιά που βιώνουν αυτόν τον εφιάλτη».

Ο Κανόνας των Εσωρούχων

Η Κίκο απολαμβάνει τα αγγίγματα στο σώμα της, ωστόσο ξέρει να θέτει όρια και να α­πα­γο­ρεύ­ει όσα είναι ακατάλληλα:

Αυτό συμβαίνει γιατί η Κίκο γνωρίζει τον Κανόνα των Εσωρούχων που λέει ότι κα­νέ­­νας δεν μπορεί να μας αγγίξει ή να μας χαϊδέψει στα σημεία του σώματος που συ­νή­­θως κα­λύ­πτο­νται από το εσώρουχό μας.

Και φυσικά δεν αγγίζει και το σώμα των άλλων σε αυτά τα σημεία.

 

Αν μάλιστα το προσπαθήσει κάποιος, λέει ένα μεγάλο «ΟΧΙ, ΔΕ ΘΕΛΩ», φεύγει και το λέ­ει στους γονείς της.

 

Μαθαίνουμε να μιλάμε με τα παιδιά μας και αν συμβεί στο δικό μας παιδί του κάνουμε τις εξής ερωτήσεις  : πώς έγινε , που έγινε , τι έγινε και πότε δεν λέμε γιατί , με το γιατί το παιδί θα κλειστεί στον εαυτό του και δεν θα μας μιλήσει και προσπαθούμε να ήμαστε ψύχραιμη. 
Συμβουλευόμαστε ειδικούς ιατρούς  ή αστυνομία. 

 

Ένα παιδί ποτέ δεν φταίει.

 

 

φωτογραφίες Αλέξανδρος Μπουγάδης 

 

Συνεχή  ενημέρωση μέσα από www.spartavoice.gr.
Ακολουθήστε μας και  στις σελίδες μας  Sparta Voice.gr oficcial page   
&  LAKONIA GREECE  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας,   twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: