Επαναλειτουργία της Ι.Μ Αγ. Ιωάννη Θεολόγου

341{icon} {views}

Χαρμόσυνη ημέρα ήταν η Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, καθώς επαναλειτούργησε, ύστερα από 130 χρόνια, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που βρίσκεται πλησίον της Ενορίας Χάρακα στον Δήμο Μονεμβασίας.

 

 

Το εν λόγω Μοναστήρι λειτούργησε αρχικά τον 16ο αιώνα, ως γυναικεία Μονή, αλλά στην πορεία έγινε Ανδρώα έως το 1891, οπότε και εγκαταλείφθηκε.

Η επίσημη έναρξη επαναλειτουργίας της Μονής έγινε την Κυριακή 12 Ιουλίου με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Νωρίτερα, κατά τον Όρθρο, εκάρη ο πρώτος Μοναχός της Μονής, ο κ. Βασίλειος Κόκκορης, ο οποίος έλαβε το όνομα Αμφιλόχιος. Ο νέος μοναχός, που είναι ένας ευσεβής νέος με καταγωγή από τη Ρειχιά, θεολόγος, με πολλές ακόμα αρετές και προπάντων διάθεση να ζήσει σ’ αυτόν τον ασκητικό και προσευχητικό τόπο, είχε παρακαλέσει θερμά τον σεπτό Ποιμενάρχη μας το προηγούμενο διάστημα να εγκαταβιώσει εκεί, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν.

 

 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του πατρός Αμφιλοχίου. Ο π. Αμφιλόχιος στη χειροτονητήρια ομιλία του ευχαρίστησε αρχικά, εμφανώς συγκινημένος, τον Πανάγαθο θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο, τον Όσιο Αμφιλόχιο και τον Άγιο Παϊσίο, του οποίου η μνήμη εορταζόταν τη συγκεκριμένη ημέρα. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την ηθική και υλική αρωγή κατά τις σπουδές του, για τις νουθεσίες, την αγάπη, τη συμπαράσταση και την ευλογία του στο δύσκολο εγχείρημα της αναβίωσης της Μονής. Επίσης ευχαρίστησε την Ηγούμενη της Ι.Μ Ιέρακος, Γερόντισσα Θεοδοσία, την αείμνηστη μοναχή Αγαθαγγέλη, που ήταν κατά σάρκα θεία του, τον πνευματικό του π. Ελευθέριο Καναβάρο, τον αείμνηστο π. Βασίλειο Σταυρόπουλο, τους γονείς και τους λοιπούς συγγενείς του για την αμέριστη στήριξή τους, τον κλήρο και τον λαό που συνέρρευσαν για να συμπροσευχηθούν. Τέλος, έκανε αναφορά εκφράζοντας ευγνώμονες ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν για να  αναγεννηθεί ο ευλογημένος αυτός χώρος, όπως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον εφημέριο Χάρακα, τη Δημοτική αρχή και τους τοπικούς παράγοντες, το Ίδρυμα Πετρολέκα, τον Σύλλογο των Απανταχού Χαρακιωτών, τους ανώνυμους δωρητές και τους πολλούς εθελοντές, που κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέψουν ένα εξωκκλήσι σε μοναστική παλαίστρα. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος να έχει πάντα υπό την σκέπη του τον χώρο που τιμάται επ ονόματί του και τον ευσεβή λαό της περιοχής.

Με την ολοκλήρωση της λατρευτικής σύναξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθυνε τον πάντα μεστό νοημάτων και μελίρρυτο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα, που είχε κατακλύσει το Καθολικό και τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής.  Αρχικά μίλησε για την μεγάλη ιστορία της Μονής και την συμβολή της στην διατήρηση του Ελληνορθόδοξου πνεύματος. Ακολούθως αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην αναβίωση της Μονής τονίζοντας ότι ήταν θέλημα Θεού. Απηύθυνε παράλληλα πατρικές συμβουλές αγάπης στο νέο Μοναχό και Διάκονο ευχόμενος να αποδειχθεί άξιος της υψηλής του αποστολής. Τέλος, ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό συμβούλιο Χάρακα, τους γονείς του νεοχειροτονηθέντα και όλους όσοι συνέβαλαν στην ανασύσταση της Μονής.

immspartis.gr

 

You may also like

Κοινοποίηση: