Περιβάλλον

Επηρεάζουν οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα καιρικά φαινόμενα ;

1024{icon} {views}

Αρχικά θα ξεκινήσουμε με την έννοια, σημασία των ανεμογεννητριών αλλά και των φωτοβολταϊκών συστημάτων ( ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ).
Επίσης, θα αναφερθεί που μπορεί να γίνουν εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων – φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και πως δουλεύει η καθεμία εγκατάσταση.
Έπειτα, θα γίνει μια εκτενής αναφορά όσον αφορά αν επηρεάζουν αυτά τα συστήματα ( Α.Π.Ε. ) τα καιρικά φαινόμενα και κατά πόσο τα επηρεάζουν.

Τι είναι η ανεμογεννήτρια και που μπορεί να γίνει η εγκατάσταση της ;

Η ανεμογεννήτρια είναι μια αιολική μηχανή όπου με την βοήθεια του ανέμου μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Η κατασκευή της αποτελείται από μια στήλη κάθετη προς το έδαφος. Στην κορυφή της τοποθετείται μια μεγάλη τουρμπίνα με τρία μεγάλα πτερύγια. Εκεί, όταν έχουμε υψηλές ριπές ανέμων ( οποιασδήποτε κατεύθυνσης ) τότε η ενέργεια αυτή αποθηκεύεται στην τουρμπίνα με αποτέλεσμα να έχουμε την μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στις κεραίες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.  Έπειτα η ηλεκτρική αυτή ενέργεια από τις κεραίες των παρόχων μετατρέπεται σε ρεύμα με αποτέλεσμα αυτό να μεταφέρεται σε κατοικημένες ή μη κατοικημένες περιοχές. Το μεγαλύτερο πλήθος των ανεμογεννητριών συγκροτούν το λεγόμενο αιολικό πάρκο όπου μπορεί να μεταδώσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας σε μια μικρή περιοχή – χωριό όπου έχει λίγους κατοίκους, ενώ μεγάλα πλήθη ανεμογεννητριών σε κοντινές περιοχές συγκροτούν τα αιολικά πάρκα όπου μπορούν να μεταδώσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας σε μια μεγάλη πόλη πολλών κατοίκων. Η περιοχή όπου μπορεί να γίνει μια εγκατάσταση  ενός αιολικού πάρκου πρέπει να είναι σε βουνό – όρος και όχι σε κατοικημένη περιοχή.
Αν σε περίπτωση γίνει μια εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου τότε θα έχουμε σημαντικές συνέπειες ως προς την σωστή δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και λόγο των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων θα υπάρχουν προβλήματα υγείας στους κατοίκους μιας πόλης.
Γι αυτόν τον λόγο οι κατασκευαστές των αιολικών πάρκων φροντίζουν να γίνονται ψηλά σε βουνό-όρος για να υπάρχει η σωστή διέλευση και απορρόφηση του ανέμου για την σωστή παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται πιθανά προβλήματα υγείας των κατοίκων.

Τι είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα και που μπορεί να γίνουν οι εγκαταστάσεις τους ;

Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από ένα η περισσότερα πάνελ φωτοβολταϊκών στοιχείων ( κυψελών-κυττάρων ) μαζί με τις απαραίτητες συσκευές και διατάξεις για την μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σε κανονική ποσότητα. Πρόκειται για τεχνικούς ημιαγωγούς ( πυρίτιο ) οι οποίοι ενώνονται προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα σε σειρά. Οι ημιαγωγοί αυτοί απορροφούν τις ακτίνες-φωτόνια του ήλιου με αποτέλεσμα να παράγουν ηλεκτρική τάση. Έπειτα την ενέργεια αυτή την παίρνουν οι συσσωρευτές ( μπαταρίες ) έως ότου την διοχετεύσουν σε κάποιο δίκτυο. Με αυτήν την διαδικασία δημιουργείται το φωτοβολταϊκό φαινόμενο και ανήκουν στις ( Α.Π.Ε. ). Για να γίνει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων  πρέπει να πληρούνται οι εξής  προϋποθέσεις.
Η τοποθεσία που πρέπει να γίνει μια εγκατάσταση  φωτοβολταϊκού συστήματος είναι σημαντικό να βρίσκεται έξω από μια κατοικημένη περιοχή. Αυτό πρέπει να συμβεί γιατί δεν είναι καλό για την υγεία των ανθρώπων λόγο των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων αλλά και ο κυριότερος λόγος είναι ότι επειδή τα φωτοβολταϊκά συστήματα θέλουν μεγάλο χώρο, ελεύθερο χωρίς εμποδισμό από κάποιους παράγοντες όπως ( σπίτια ).
Αυτά τα συστήματα πρέπει να βρίσκονται σε ελεύθερο χώρο για να λαμβάνονται σωστές ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας.

Εν τέλει επηρεάζουν οι ( Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ) τα καιρικά φαινόμενα ;

Όπως είπαμε και πιο πάνω για να γίνει μια εγκατάσταση αιολικού πάρκου η φωτοβολταϊκού συστήματος πρέπει να είναι εκτός κατοικημένης περιοχής και σε όρος-βουνό ούτως ώστε να έχουμε καλύτερη απορρόφηση στην τουρμπίνα της από τον άνεμο και αντίστοιχα στα φωτοβολταϊκά συστήματα καλύτερη ηλιακή ακτινοβολία.
Πάμε όμως στο μείζον θέμα που μας απασχολεί. Τα περισσότερα καιρικά φαινόμενα δημιουργούνται στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας την λεγόμενη τροπόσφαιρα. Η ελάττωση της θερμοκρασίας γίνεται στο ύψος των 10.000 μέτρων όπου φτάνει και τους -50 °C. Στο ύψος αυτό όσο αρχίζει και αυξάνεται η θερμοκρασία δημιουργείται η τροπόπαυση. Ωστόσο από το έδαφος μέχρι και την τροπόπαυση έχουμε την τροπόσφαιρα. Άρα το συμπέρασμα μας είναι ότι τα περισσότερα φαινόμενα δημιουργούνται κυρίως από το έδαφος μέχρι και τα 10.000 μέτρα όπου εκεί δημιουργούνται και τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Για αυτόν το λόγο όσον αφορά για τις ανεμογεννήτριες δεν επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα ή στην δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων διότι ο άνεμος στην ατμόσφαιρα διέρχεται από διάφορες διευθύνσεις, ενώ τα φαινόμενα δεν επηρεάζονται από το ανεμολογικό πεδίο και τα ισχυρά φαινόμενα δημιουργούνται κυρίως στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας την λεγόμενη τροπόσφαιρα. Το μόνο που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες είναι η απορρόφηση των κεραυνών λόγο των πτερυγίων της με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότεροι κεραυνοί στην συγκεκριμένη περιοχή όμως προς το έδαφος. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα όχι ως προς την ένταση αλλά ως προς την δημιουργία αυτών. Είθισται όταν δημιουργούνται τα σύννεφα και είναι σε ένα πρώτο στάδιο να δημιουργούνται λόγο της υγρασίας αλλά και από την εξάτμιση των ζεστών νερών της θάλασσας.
Για αυτόν το λόγο όταν έχουμε την ηλιακή ακτινοβολία να απορροφιέται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα τότε η μετάδοση της ηλιακής ακτινοβολίας γίνεται 2 φορές πιο έντονη. Έτσι, λόγο της μεγάλης θερμότητας η υγρασία αυτή χάνεται με αποτέλεσμα να εξατμίζεται η υγρασία από το σύννεφο και να χάνεται η δημιουργία συμπαγούς συννεφιάς. Αυτό κυρίως γίνεται κατά τους θερμούς μήνες του έτους.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί παράγοντες που έχουμε απουσία καιρικών φαινομένων σε μια περιοχή ;

Όπως αναλύσαμε στις δυο προηγούμενες παραγράφους οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Ποιοί είναι λοιπόν οι πραγματικοί παράγοντες που υπάρχει απουσία καιρικών φαινομένων ή  η δημιουργία έντονων καιρικών φαινομένων. Οι 2 πραγματικοί και σημαντικοί παράγοντες είναι το μικροκλίμα και η μορφολογία  μιας περιοχής. Με τον όρο μικροκλίμα όπου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εννοούμαι την βαρομετρική πίεση, την υγρασία, το υψόμετρο από την θάλασσα , το ανεμολογικό της πεδίο και βέβαια την θερμοκρασία  της περιοχής όπου δημιουργούνται τα καιρικά φαινόμενα.
Τέλος, όσον αφορά στην μορφολογία πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το που είναι κτισμένη μια περιοχή δηλαδή αν είναι σε βουνό, οροπέδιο, πεδιάδα ή κοντά στην θάλασσα προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες εκδήλωσης φαινομένων.

Από τον Κωνσταντίνο Σμπυράκο.
http://science.kairos.gr

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: