Επιτυχημένη και η δεύτερη εκδήλωση ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2018 στο “Σπαντίδου Αμφιθέατρο” στο Γεωργίτσι

484{icon} {views}

 

Τα δύο επιτεύγματα των Ελλήνων, θέατρο και φιλοσοφία, συναντιόνται στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο!!!

Αντάμωμα με τον Μακεδόνα από τα Στάγειρα περίτρανο φιλόσοφο Αριστοτέλη και δάσκαλο του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών, Αλέξανδρου Μέγα, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι φίλοι και ακόλουθοι του εξαιρετικού θεσμού «Υακίνθεια» που για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται στο Σπαντίδου αμφιθέατρο !!!

Ο θεσμός των Λακεδαιμόνων που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Λάκωνας πολυβραβευμένος καθηγητής Ιατρικής κ. Δημήτρης Σπαντίδος, έχοντας ως όραμα και αξιέπαινο στόχο την προώθηση των τεχνών των επιστημών και των γραμμάτων, παρουσίασε στο φιλοθεάμων κοινό, την διδακτική παράσταση του πρώην πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών και υφυπουργού παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη «Η πρόβα με τον Αριστοτέλη» σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου, ιδρυτή της ομάδας Έξοδος Αιγαίου.
Οι αξιόλογοι οι ηθοποιοί Σπύρος Ξένος και Ηλέκτρα Παροίκου, υποδύονται δυο ανήσυχους ηθοποιούς σε πρόβα με το σκηνοθέτη (τον υποδύεται ο συγγραφέας κ. Πελεγρίνης) που ψάχνουν απαντήσεις στο δρόμο της ευδαιμονίας και της κάθαρσης μέσα από τη διδασκαλία του Αριστοτέλη με τρόπο προσιτό και εύκολα κατανοητό για τους θεατές. Η φιλοσοφία της πολυσχιδούς κορυφαίας πνευματικής εποχής όλων των εποχών αναδεικνύεται μέσα από το θέατρο, χαρίζοντας πολύτιμη γνώση στην πορεία του προσωπικού μας Αγώνα, σε ένα κόσμο καθημερινών προκλήσεων, αντιξοοτήτων  και αναγκαίων υπερβάσεων!!!

Το έργο παρουσιάστηκε πέρυσι και στο διεθνές έτος Αριστοτέλη στο παγκόσμιο συνέδριο Φιλοσοφίας.
Νωρίτερα οι μουσικοί Εβελίνα Μαρκοπούλου και Μάριος Κατσάλης μας ταξίδεψαν σε μαγευτικές Αρχαιοελληνικές μελωδίες από σωζόμενα αποσπάσματα Σείκιλου, Πινδάρου, Σαπφούς.
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου ενώ παρευρέθησαν ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Θανάσης Δαβάκης, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Χρήστος Πλειώτας, η πρόεδρος Παλακωνικής Ομοσπονδίας κα. Τόνια Κυριακουλάκου, ο καταξιωμένος αγιογράφος κ. Δημήτρης Κουκούτσης.
Τα αρχαιοελληνικά κουστούμια που εκτέθηκαν είναι σχεδιασμού και δημιουργίας του κ. Σάκη Βαρδίκου.
Ο θεσμός θα ολοκληρωθεί για φέτος με τη συναυλία 18/8 του Λουδοβίκου των Ανωγείων και θα προηγηθεί ομιλία του συγγραφέα και σκηνοθέτη Μπάμπη Πλαϊτάκη με θέμα «Ο Αλκιβιάδης στη Σπάρτη».
Οι Έλληνες που χρειάζονται αυτή την εποχή όσο ποτέ την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού και το πνευματικό αποτύπωμα σπουδαίων Ελλήνων πνευματικών ηγετών, αναμφίβολα καθίστανται υπερήφανοι για τον ευεργέτη του Έθνους μας κ. Δημήτρη Σπαντίδο για όσα προσφέρει μέσα από το αμφιθέατρο και τα Υακίνθεια,  στην καρδιά της Λακωνίας, εκεί που μεσουράνησε ο σπουδαιότερος πολιτισμός των Σπαρτιατών !!!
Ακούραστος και ικανότατος ο εκ Πελλάνας συνεργάτης του Νίκος Μπακής.
Εξελίσσονται σε «πνεύμονα» ανεκτίμητο πνευματικής, ψυχικής και ηθικής ανάτασης τα Υακίνθεια!!!

Ενημερωθείτε  μέσα από τη συνεχή ροή του Sparta Voice.gr (www.spartavoice.gr).
Κάνετε like στη σελίδα   μας  στο Facebook & γίνετε μέλος στην ομάδα   μας, ακολουθήστε μας και στο  twitter ώστε να ενημερώνεστε άμεσα.

You may also like

Κοινοποίηση: