ΕΦΚΑ: Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας – μέχρι 31/1/2022 η υποβολή της αίτησης.

του Πορφύρη Κωνσταντίνου
Λογιστής

Σε λειτουργία έχει τεθεί από 20/12/2021 με καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2022, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία, ώστε να πληρώνουν τις εισφορές που επιθυμούν για το νέο έτος 2022.

Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίησή με τους κωδικούς taxis και ο ΑΜΚΑ. Για την πρόσβαση στην εν λόγω Υπηρεσία ο χρήστης εισέρχεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr από το menu «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες», διαλέγει ανάλογα την περίπτωση >Αυτοαπασχολούμενοι ή > Ελ. Επαγγελματίες ή > Αγρότες, μετά επιλέγει τον σύνδεσμο «Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2022» και διαλέγει μία ιδιότητα εκ των κάτωθι:

Υπάρχει μία σύντομη περιγραφή των εισφορών και στο τέλος ο σύνδεσμος «εδώ» για την εισαγωγή των κωδικών taxisnet ώστε να γίνει η ταυτοποίηση του χρήστη. Εισάγουμε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ και επιλέγουμε στο πεδίο Μη Μισθωτοί, Αίτηση-Δήλωση Επιλογής Ασφαλιστικής Κατηγορίας. Εκεί διαλέγει ο ασφαλισμένος την κατηγορία που επιθυμεί.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος.

Σημείωση! Οι εισφορές των αγροτών από τον Ιανουάριο 2022 (πληρωμή έως 28/2/2022) θα είναι αυξημένες σε σχέση με το 2021. Μικρή αύξηση βέβαια, για την 1η ασφαλιστική κατηγορία που ανήκει και το πλήθος των αγροτών της χώρας, το ποσό της εισφοράς θα γίνει 125€.

Επισημαίνεται ότι για τη δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης ή υπαγωγής στις διατάξεις της παρ.9 άρθρου 39 του ν.4387/2016 (μπλοκάκιας), παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία. Στο προηγούμενο στάδιο μετά την εισαγωγή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ, επιλέγουμε το πεδίο Αίτηση-Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης κι εκεί παρέχεται η δυνατότητα μηνιαίας καταχώρησης μεταβολών σχετικά με την έναρξη/διακοπή παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, αναδρομικά από 01.01.2021 και μέχρι τον τρέχοντα μήνα. Σημειώνεται όμως ότι από τον επόμενο μήνα υποβολής της αρχικής δήλωσης θα παρέχεται δυνατότητα μεταβολής ΜΟΝΟ του τρέχοντα μήνα υποβολής αιτήματος.

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2022, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι Μη Μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης. Καθώς επίσης ότι για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίας – αυτοαπασχολούμενος για τα 5 πρώτα έτη από την έναρξη εργασιών παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν στην ειδική κατηγορία όπου ισχύουν οι μειωμένες εισφορές.

Κλείνοντας να υπενθυμίσω πως η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με εργόσημο (εργάτες γης) για τα έτη 2017, 2018, 2019 έχει ήδη γίνει και πρέπει οι ασφαλισμένοι να ενημερωθούν από την σχετική καρτέλα του ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/eisphores-ergaton-ges) για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως να τους ζητάει ο ΕΦΚΑ-ΟΓΑ εισφορές αναδρομικά! Για το έτος 2020, καθώς και για τις περιπτώσεις απασχολούμενων εργατών γης με παράλληλη μισθωτή ή μη μισθωτή δραστηριότητα ή με παράλληλη αγροτική δραστηριότητα θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με αγάπη, υγεία και δύναμη σε όλους.

 

 

 

 

Alexandros Bougadis
Artist  Photographer

Εκτυπώσεις Φωτογραφιών
Εκτυπώσεις σε Καμβά
Εκτυπώσεις φωτογραφιών σε μοναδικές κούπες
Φωτογραφίες Ταυτοτήτων , Αδειών Οδήγησης λοιπών δημοσίων δελτίων
Φωτογράφηση – Βιντεοσκόπηση Γάμου – Βάπτισης – Εκδηλώσεων
Φωτογραφήσεις για πορτρέτα
Αεροφωτογράφιση  – Αεροβιντεοσκόπηση Drones
USB Stick 32GB
Cart Postal

Το κατάστημα μας βρίσκετε στην Όθωνος & Αμαλίας 59
(Χαμαρέτου γωνία) Σπάρτη

Τηλ. 2731181250
Τηλ. 6909031174

ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
twitter
Instagram 
youtube channel

 

Spartavoice.gr : Στην ιστοσελίδα μας παρέχεται τοποθέτηση προϊόντων από την Google , ουδεμία ευθύνη φέρουμε για την προβολή αυτών των προϊόντων 

You may also like

Κοινοποίηση: