Ζωοδόχου Πηγής: Θεωρείται μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία
Ζωοδόχου Πηγής: Θεομητορική εορτή, η οποία τελείται κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου – Τιμάται πέντε ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα – Γιορτάζουν: Ζωή, Ζώης, Ζήσης, Ζήσιμος, Ζησούλα, Ζωΐτσα, Ζωζώ, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ.
Την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, γιορτάζει η Εκκλησία μας την Ζωοδόχο Πηγή. Η εορτή είναι αφιερωμένη ουσιαστικά στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία, ενώ είναι δημιούργημα του Θεού, όπως όλοι οι άνθρωποι, εντούτοις κυοφόρησε υπερφυσικά και συνέβαλε με την υπακοή της στο θέλημα Του, στην ενανθρώπηση του Υιού του Θεού. Γέννησε τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τη ζωή και την ανάσταση της ανθρωπότητας, τον ελευθερωτή των ανθρώπων από τα πάθη.

Η Μητέρα Του Χριστού ως Ζωοδόχος Πηγή είναι ένα επίθετο της Θεοτόκου. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με την αποκάλυψη μιας ιερής πηγής στο Βαλούκλι της Κωνσταντινούπολης από τη Θεοτόκο σε έναν στρατιώτη που ονομαζόταν Λέων Μάρκελς, ο οποίος αργότερα έγινε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Α΄ (457-474).

Η εικόνα της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής παρουσιάζει την Παναγία μέσα σε ένα σιντριβάνι από το οποίο χέεται άφθονο νερό, να κρατά στην αγκαλιά της τον Χριστό που ευλογεί. Δύο άγγελοι την στεφανώνουν κρατώντας ειλητάριο που γράφει: «Χαίρε ότι υπάρχεις βασιλέως καθέδρα, χαίρε ότι βαστάζεις Τον βαστάζοντα πάντα». Το προσωνύμιο «Ζωοδόχος Πηγή» δόθηκε για πρώτη φορά από τον Ιωσήφ τον υμνογράφο τον 9ο αιώνα, ο οποίος συνέθεσε έναν ύμνο του προς την Παναγία.
Στην Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης υπάρχουν αρκετά μοναστήρια με το όνομα της που εορτάζουν όπως : Ι.Μ. Γόλας , Ι.Μ. Ζερμπίτσης , Ι.Μ Καστρίου , Ι.Μ. Ελεούσης Κουμπάρη όπου και η φωτογραφία μας που είχαμε την τιμή να την φωτογραφίσουμε.
Βίντεο από 2 ιστορικές μονές στα ποιο κάτω link
Η ιστορική Ι.Μ Γόλας Ζωοδόχου Πηγής
Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη
Φωτογραφίες Studio Photography Alexandros Mpougadis
*****