Λακωνία

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στην Σπάρτη

 

 

Το βράδυ της Κυριακής 31/10,  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης, υπερψήφισε την πρόταση του Δημάρχου Πέτρου Δούκα, να αναλάβει τα ηνία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ελένη Δαράκη, εκπαιδευτικός και Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.
Η κυρία Δαράκη, γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του ΔΣ στην Ιστορία του Δήμου Σπάρτης.  
 

Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης συνεχίζει έτσι την αρχαία Σπαρτιατική παράδοση ισχυρής παρουσίας των γυναικών στη λειτουργία και ευημερία της πόλης.  

Ο Αριστοτέλης που δεν ήταν και φανατικός οπαδός της ισότητας των δύο φύλων, έγραφε πως η Σπάρτη ήταν «γυναικοκρατούμενη» και πως τα 2/5 του πλούτου της Λακωνικής ήταν στην ιδιοκτησία και στα χέρια γυναικών! 

Ο Πλούταρχος έγραφε πως πάνω από το 50% των κτημάτων ανήκε σε γυναίκες!   

Για πρώτη φορά στην αρχαία ιστορία, οι γυναίκες είχαν τόσο κεντρικό ρόλο! Συμμετείχαν στα αθλητικά, πείραζαν τα αγόρια για τυχόν σωματικές τους ατέλειες, και μπορούσαν να κληρονομούν περιουσίες!   

«παρὰ τοῖς Λάκωσι τοῦθ᾽ ὑπῆρχεν, καὶ πολλὰ διῳκεῖτο ὑπὸ τῶν γυναικῶν ἐπὶ τῆς ἀρχῆς αὐτῶν. καίτοι τί διαφέρει γυναῖκας ἄρχειν ἢ τοὺς ἄρχοντας ὑπὸ τῶν γυναικῶν ἄρχεσθαι;» [Πολιτικά 1269b]  

Τα περισσότερα καίρια πόστα, λοιπόν, είτε κατέχουν ήδη, είτε με τον τρέχοντα «ανασχηματισμό»  των Αντιδημαρχιών, αναλαμβάνουν γυναίκες!  

  1. Η Ελένη Δαράκη, ανέλαβε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σπάρτης – η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην Ιστορία του Δήμου!
  1. Η Αντιδήμαρχος Γεωργία Δεδεδήμου έχει κομβικές ευθύνες και αρμοδιότητες όπως, ενδεικτικά, αυτές της Δ/νσης Οικονομικών, του Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, του συντονισμού των ενεργειών για την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Σπάρτης, τη διαχείριση των σχέσεων του Δήμου με τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ενώ Προεδρεύει στο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ και της της Αναπτυξιακής ΑΜΚΕ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα. 
  1. Η Αντιδήμαρχος Γεωργία Ζαχαράκη ανέλαβε, εκτός από όλα τα θέματα  της Πρόνοιας και της Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου και τον τομέα Διοικητικών Υπηρεσιών και των ΚΕΠ ενώ Προεδρεύει στην  Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου. 
  1. Η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος κα. Ευγενία Πρέβα υπερψηφίστηκε και αναλαμβάνει ως νέα Προέδρος του ΔΣ του ΝΠΠΠ – Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης
  1. Και η Αντιπρόεδρος του ΝΠΠΠ θα είναι γυναίκα
  1. Η Γυναικοκρατία συνεχίζεται με την επικεφαλής / Διευθύντρια του Γραφείου Δημάρχου, Κατερίνα Σανιδά, αλλά και με τις επικεφαλής των 4 νέων συνδέσμων που ταυτόχρονα και παράλληλα θα αποτελούν και «υπηρεσίες» των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα και του Αναπτυξιακού Δικτύου για την ανάπτυξη της περιοχής μας: 
  • Στο Σύνδεσμο Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, ορίστηκε συντονιστής η κα. Μπέσσυ Πολυζωγοπούλου,  
  • Στον Σύνδεσμο Παραγωγών Φυτικών Προϊόντων, Κηραλοιφών, Αρωματικών και Καλλυντικών των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα (με τη συμμετοχή όλων όσων απασχολούνται με την παραγωγή παραδοσιακών φυτικών προϊόντων, αρωματικών και καλλυντικών, από τα φοβερά φυτά και βότανα του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου), ορίστηκε συντονίστρια η κα. Ελένη Τσουλόγιαννη, 
  • Στον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, ορίστηκε συντονίστρια η κα. Έλενα Δημητρακοπούλου, 
  • Στο Δίκτυο Φίλων της Τεχνολογίας ορίστηκαν συντονίστριες οι κκ. Κατερίνα Σανιδά και Χριστίνα Νικολέτου

 Αλλά και στις Υπηρεσίες του Δήμου, τις υψηλότερες θέσεις κατέχουν γυναίκες – με την Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών κα. Αναστασία Ξυδιά, την Διευθύντρια Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κα. Βιργινία Κοντογεωργάκου και την Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κα. Άννα Καρακίτσου! 

Ακολουθεί δήλωση του Δημάρχου Σπάρτης για την εκλογή της νέας Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης: 

Την Κυριακή το βράδυ, 31/10/2021, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης, υπερψήφισε την πρόταση του Δημάρχου Σπάρτης να αναλάβει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας  η Δημοτική Σύμβουλος κα. Ελένη Δαράκη, εκπαιδευτικός και Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, – η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου!

Η Δημοτική μας Αρχή συνεχίζει έτσι την αρχαία Σπαρτιατική παράδοση ισχυρής παρουσίας των γυναικών στη λειτουργία και ευημερία της πόλης.

Της ευχόμαστε καλή επιτυχία!

 

 Studio Photography Sparti Alexandros Bougadis

Εκτυπώσεις Φωτογραφιών και από Κινητά Τηλέφωνα

Φωτογράφηση – Βιντεογράφηση : Γάμων , Βαπτίσεων , Εκδηλώσεων

 Φωτογραφίες Ταυτοτήτων – Αδειών Οδήγησης – Λοιπών Δελτίων 
Ειδικές τιμές σε μαθητές – φοιτητές – ανέργους και συλλόγους

Τηλ. 2731402655 – 6909031174

 

 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
youtube channel
Instagram 
twitter

 

You may also like

Κοινοποίηση: