Η σφαγή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής – εκτός ΑΕΙ 40000 υποψήφιοι

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σφαγής 

Να καταργηθεί η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων!

 

 

 

27 Αυγούστου 2021, εν μέσω ενός πανδημικού καλοκαιριού, κυριαρχεί η είδηση για τη σφαγή 40000 υποψηφίων που έμειναν εκτός ΑΕΙ. Ο αριθμός ξεπέρασε τελικά και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις όλων όσων λέγαμε πόσο κατασταλτικά θα λειτουργήσει η ΕΒΕ στο δικαίωμα των σπουδών της νεολαίας. Την ίδια στιγμή κυνικά η Υπουργός Παιδείας στο κρατικό κανάλι περηφανευόταν ότι «απεγκλώβισε τη νεολαία από το Πανεπιστήμιο»! Ενώ ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να συνοδεύσει την κόρη του στο ΥΑLE προκειμένου ν αρχίσει τις σπουδές της, έχοντας ασφαλώς περάσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των… 250 χιλιάδων δολαρίων! Τα ΜΜΕ, τα παπαγαλάκια της εξουσίας προβάλλουν ταυτόχρονα τα δύο γεγονότα για να «φυσικοποιηθεί» στη συνείδηση μας η ταξική και κοινωνική ανισότητα. Ότι είναι λογικό άλλοι να σπουδάζουν όπου θέλουν στα 18 τους κι άλλοι να ζωγραφίζεται η απελπισία και η απογοήτευση στα μάτια τους που είτε δεν πέρασαν πουθενά, είτε δεν «έπιασαν» τις βάσεις των τμημάτων του τόπου κατοικίας και ως εκ τούτου οι  οικογένειες δεν μπορούν να τους σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Θέλουν να μας πείσουν ότι είναι «λογικό» άλλοι γονείς «να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους» κι άλλοι νιώθουν ανίκανοι κι ανάξιοι που δεν μπορούν να τα σπουδάσουν. Αποδείχθηκε ακόμη μια φορά σήμερα περίτρανα κι οδυνηρά ότι αυτό που ισχύει στη ζωή είναι «απ’ τ’ αλώνια στα αλώνια και απ’ τα σαλόνια στα σαλόνια».

Όμως δεν θα μας πείσουν, γιατί δεν είναι λογικό αλλά βαθιά ταξικό. Η φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του λαού σε συνδυασμό με τον κόφτη της ΕΒΕ αποτελεί μέρος της εντεινόμενης επίθεσης στα δικαιώματα των παιδιών του λαού, που τα οδηγούν στην κατάρτιση και  στην εμπέδωση της δικής τους «λογικής» ότι θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και χωρίς δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Συνένοχοι στο κυβερνητικό έργο φυσικά και τα Πανεπιστήμια, που είναι κομμάτι του συστήματος. Γι αυτό είναι αδόκιμη κι αποπροσανατολιστική η συζήτηση που άνοιξε ότι τα Πανεπιστήμια –δηλαδή το ακαδημαϊκό κατεστημένο;- «θα καταλάβουν το λάθος της ΕΒΕ». Παρά το γεγονός ότι για πολλά από αυτά απειλείται η ύπαρξή τους. Τρανταχτά παραδείγματα  το Μαθηματικό Σάμου, με 305 θέσεις πήρε 6 εισακτέους, η Φιλολογία Θεσσαλονίκης 202 θέσεις, 170 εισακτέοι, η Αρχιτεκτονική Ξάνθης 0 εισακτέους κλπ.

Και αν αυτό έγινε φέτος, του χρόνου με την εφαρμογή της άλλης σφαγής της Τράπεζας Θεμάτων και το τριπλό μηχανογραφικό –το πρώτο μόνο με περιορισμένο αριθμό επιλογών, μέχρι το 10% του αριθμού των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου- η ταξικότητα θα απογειωθεί κι άλλο.

Υποκριτικές όμως είναι και οι δηλώσεις Τσίπρα – Φίλη κλπ, αυτών δηλαδή που υπηρέτησαν το προηγούμενο διάστημα την ίδια πολιτική και μάλιστα άνοιξαν το δρόμο της. Και τώρα έρχονται με υποσχεσιολογίες σε περίπτωση κυβερνητικής τους επαναναφοράς. 

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών εγκαίρως είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία για την οργάνωση κινητοποιήσεων προκειμένου να ανατραπεί το σφαγείο της ΕΒΕ. Η ανταπόκριση των δυνάμεων που αναφέρονται στο κίνημα ήταν πολύ κατώτερη της περίστασης. Θεωρήσαμε εξαρχής και θεωρούμε ότι η ΕΒΕ όπως και η Τράπεζα Θεμάτων, συνιστούν σημαντικά εργαλεία για την όξυνση της επίθεσης στα δικαιώματα των παιδιών του λαού. Ως εκ τούτου δεν πρέπει, όταν στεγνώσει το μελάνι απ όσα γράφονται αυτές τις μέρες, να ξεχαστεί. Το δίδυμο ΕΒΕ-Τράπεζα Θεμάτων πρέπει να αποτελέσει ένα από τα ενοποιητικά σημεία αιχμής της συγκρότησης του πανεκπαιδευτικού μετώπου, που είναι αναγκαίο για την αντίκρουση της επίθεσης. Αν όντως εννοούμε ότι θέλουμε την κατάργηση των μέτρων αυτών, αυτό να διεκδικηθεί στην πράξη, με διαδηλώσεις κι ΑΠΕΡΓΙΕΣ στις αρχές Σεπτέμβρη. Να συγκροτήσουμε πρωτοβουλίες και να προετοιμαστούμε για να δώσουμε από κοινού αγώνες μαζί με μαθητές και γονείς γι αυτό το ζήτημα.

  • ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ – ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ! ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των νόμων 4823 (αξιολόγηση), 4692 (Τράπεζα Θεμάτων), 4763 (Τεχνική Εκπαίδευση – κατάρτιση), 4777 (Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής)! 
  • ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ – Όχι στις αναστολές εργασίας, τις απολύσεις και τις περικοπές μισθού.

ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών

 

 

 

Sparta Voice ακολουθήστε μας :
Facebook Sparta Voice 
youtube channel
Instagram 
twitter

 

You may also like

Κοινοποίηση: